Порто изпусна да разгроми Ювентус, но взе важна преднина в Шампионска лига


Порто изпусна да разгроми Ювентус, но взе важна преднина в Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

3976 0

Португалският гранд Порто победи с 2:1 един от фаворитите за спечелването на турнира Ювентус. "Драконите" изиграха отличен двубой и взеха преднина преди втория мач между двата тима от осминафинала в Шампионска лига. Той ще се състои след 3 седмици.

"Бианконерите" предложиха едно от най-слабите си представяния за целия сезон до момента, като добрите положения пред вратата на Порто почти липсваха. Същевременно домакините се възползваха от свои ситуации и контраатакуваха на ниво, като дори можеха да вкарат още, а в защита бяха перфектни почти до самия край, когато допуснаха едно попадение.

ТРЯБВАШЕ ЛИ КРИСТИАНО РОНАЛДО ДА ПОЛУЧИ ДУЗПА СРЕЩУ ПОРТО (ВИДЕО)

Порто вкара в първите секунди и на първото, и на второто полувреме, като в първия случай Бентанкур буквално подари гола на "драконите" след подаване в наказателното си поле, а при втория защитата на гостите се пропука и допусна да бъде надиграна. В последните минути Киеза успя все пак да отбележи важния гол на чужд терен за своя отбор и да остави интригата в сблъсъка.

В самия край на срещата Ювентус имаше сериозни претенции за дузпа, след като Кристиано Роналдо бе задържан и съборен в наказателното поле на Порто. Главният съдия имаше основания да отсъди дузпа, но не го стори.

СЪСТАВИ

Порто: Маркезин, Манафа, Пепе, Урибе, Заиду, Оливейра, Отавио, Корона, Марега, Тареми, Мбемба

Ювентус: Шчесни, Алекс Сандро, Киелини, Де Лихт, Данило, Рабио, Бентанкур, Маккени, Кулушевски, Киеза, Роналдо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

2' - 1:0! Резултатът бе открит след само секунди игра. Юве разиграваше топката в собственото си наказателно поле, а Бентанкур пусна ужасяващо подаване между Шчесни и Тареми, като двамата се хвърлиха на шпагат, но нападателят на Порто надделя и топката се озова в мрежата.

До 20-ата минута Юве така и не създаде 100%-ова голова ситуация, а същевременно колебанията в защитата на отбора продължиха и "драконите" можеха отново да се възползват от това.

Чак в 41-ата минута се откри първата добра възможност за "бианконерите". След центриране от пряк свободен удар и разбъркване Рабио опита акробатичен изстрел с гръб, но стражът на домакините отрази. След това съдията отсъди и засада, защото Роналдо бе пред погледа на вратаря и повлия на играта.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

46' - 2:0! Втората част започна така, както и първата - с гол за домакините. Марега получи топката в наказателното поле след отличен пробив на негов съотборник и без да се бави много стреля в близкия ъгъл, за да удвои аванса на своя тим.

До средата на полувремето футболистите на Андреа Пирло не стигнаха до завършек на ситуация, която да предполага гол. Липсваше им креативност и идея какво да правят с топката в заключителната фаза. Порто пък се възползваше от всяка удобна ситуация за контраатака.

82' - 2:1! С едно от малкото си положения в двубоя Юве намали изоставането си в резултата. Рабио бе изведен по фланга и пусна остро подаване в наказателното поле, като намери Киеза, който от движение стреля и не остави шансове на Маркезин.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Италианският шампион Ювентус подновява участието си в Шампионска лига днес, като се изправя срещу португалския гранд Порто в първи двубой от 1/8-финалите на турнира. "Бианконерите" гостуват на "Ещадио до Драгао" с амбициите да вземат преднина преди реванша в Торино.

Голямата звезда на отбора Кристиано Роналдо продължава да мечтае за триумф в Шампионска лига с фланелката на "старата госпожа" - нещо, което му убягва, откакто акостира в Торино. Наставникът на Юве Андреа Пирло обаче няма да може да разчита на двама ключови играчи - Пауло Дибала и Леонардо Бонучи. Аут са и Хуан Куадрадо и Артур.

Ювентус е един от най-тежките възможни съперници за Порто в Европа (4 загуби и 1 равенство). Ливърпул е единственият друг клуб, срещу който са се изправяли повече пъти, без да успеят да победят (8 мача).

Единственият случай, в който двата отбора са играли в елиминациите на Шампионска лига е през 2016/17. Тогава на 1/8-финал "старата госпожа" се класира след общ резултат 3:0. И в двата мача играч на "драконите" е изгонен с червен картон, след което падат и попаденията. "Бианконерите" и руският Зенит за единствените отбори, които са гостували поне два пъти на Порто в Европа и не са допускали попадение.

Ювентус достига елиминационната фаза в най-престижния европейски клубен турнир за 7-и пореден сезон - най-дългата серия за отбора.

Първият опонент на Роналдо в елиминационната фаза на Шампионска лига е именно Порто преди 17 години, като това се случва на 1/8-финал през сезон 2003/04. За последно пък Кристиано се изправя срещу Порто с екипа на Манчестър Юнайтед (април 2009 година), когато вкарва единствения гол в сблъсъка, за да класира своя тим на полуфиналите (а голът е просто приказен - един от най-красивите в кариерата му).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички