Всичко най-интересно преди мачовете от Шампионска лига: Порто - Ювентус и Севиля - Борусия (Дортмунд)


Всичко най-интересно преди мачовете от Шампионска лига: Порто - Ювентус и Севиля - Борусия (Дортмунд)
Снимка: Getty Images/Gulliver

1291 0

Футболният привърженик има по-малко от 24 часа на разположение, за да се "възстанови" от първите осминафинални битки в Шампионска лига през този сезон, тъй като през днешния ден (17 февруари) най-престижният европейски клубен турнир ни предлага още зрелище.

"Кралят" на турнира Кристиано Роналдо отново се завръща на терена, където със своя Ювентус ще гостува в родната си страна - Португалия, на местния гранд Порто. Другият сблъсък е между тимовете на Севиля и Борусия (Дортмунд), като несъмнено това е една от най-непредвидимите двойки. Представяме ви всичко най-интересно около мачовете преди тяхното начало:

Порто - Ювентус

Ювентус е един от най-тежките възможни съперници за Порто в Европа (4 загуби и 1 равенство). Ливърпул е единственият друг клуб, срещу който са се изправяли повече пъти, без да успеят да победят (8 мача).

Единственият случай, в който двата отбора са играли в елиминациите на Шампионска лига е през 2016/17. Тогава на 1/8-финал Юве се класира след общ резултат 3:0. И в двата мача играч на "драконите" е изгонен с червен картон, след което падат и попаденията.

Ювентус достига елиминационната фаза в най-престижния европейски клубен турнир за 7-и пореден сезон - най-дългата серия за отбора.

"Бианконерите" и руският Зенит за единствените отбори, които са гостували поне два пъти на Порто в Европа и не са допускали попадение.

Първият опонент на Роналдо в елиминационната фаза на Шампионска лига е именно Порто преди 17 години, като това се случва на 1/8-финал през сезон 2003/04. За последно пък Кристиано се изправя срещу Порто с екипа на Манчестър Юнайтед (април 2009 година), когато вкарва единствения гол в сблъсъка, за да класира своя тим на полуфиналите (а голът е просто приказен - един от най-красивите в кариерата му).

Севиля - Борусия (Дортмунд)

Единствената среща на тези два отбора в Европа е през сезон 2010/11 в груповата фаза на Лига Европа. Тогава Севиля печели като гост с 1:0, а другия мач завършва при равенство 2:2.

Дортмунд не е спечелил никой от предишните си 10 мача като гост на испански опонент в Шампионска лига (3 равенства и 7 загуби). В 9 от срещите отборът е получавал поне два гола.

Севиля е приемал у дома немски съперник 12 пъти в Европа и е губил само един от двубоите (7 победа и 4 равенства) - 1:2 от Байерн Мюнхен на 1/4-финал през сезон 2017/18.

Сред играчите с 3 или повече голове в груповата фаза на турнира през този сезон, само нападателят на Челси Оливие Жиру има по-добри показатели за средно гол на минути (гол на всеки 28 минути) в сравнение с нападателя на Дортмунд Ерлинг Холанд (на всеки 58 минути) и този на Севиля Ен-Несири (на всеки 59 минути).

Холанд е вкарал 16 гола в 12 мача от Шампионска лига. Играчът, който най-бързо стига до тази бройка, изпреварвайки Рууд ван Нистелрой и Роберто Солдадо (с по 16 гола в първите 20 мача).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички