Пандемията може да доведе до постоянни промени във формата на Шампионска лига


Пандемията може да доведе до постоянни промени във формата на Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

1150 0

Странният край на Шампионска лига от миналия сезон накара УЕФА да преразгледа дългосрочния формат на състезанието. В резултат на забавянето през сезона, последните осем отбора изиграха само по един двубой, проведени на два стадиона в Лисабон.

Атракцията на мини турнира както за зрителите, така и за акционерите, накара УЕФА да повярва, че на Шампионска лига може да се наложи да се промени, за да се равие. "След пандемията трябваше да направим подобна система", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин след финалните етапи на турнира през юли.

"Трябваше да играем по този начин, но в крайна сметка виждаме, че това е интересна система. Феновете искат вълнуващи игри, при които във всеки мач единият отбор може да победи другия в Шампионска лига и Лига Европа. Значи това е нещо, което трябва да обмислим за бъдещето...".

Карл-Хайнц Румениге, президент на Байерн Мюнхен, също изрази подобно мнение. "УЕФА гледа на последната седмица като на голяма футболна атракция, малко като Супербоул. Това според мен звучи добре. Груповата фаза на Шампионска лига е скучна", сподели наскоро той.

Как би изглеждала нова Шампионска лига?

По-рано имаше информации за групи от осем отбора, шест отбора, елиминации като сега, финална фаза като в Лисабон, полуфинали с един двубой ... но никога затворена лига.

Мнозина са на мнение, че система в стил НБА в европейския футбол би убила футбола. Имало е моменти, когато Шампионска лига се е състезавала в две групови фази, но форматът не се е променял от сезон 2003/04, преди пандемията да принуди това да се случи миналия сезон.

Разбира се, постоянно се спекулира с европейска Суперлига, която засяга тези в УЕФА и се обсъжда от членовете на Европейската асоциация на клубовете (ECA). Някои от отборите, участващи в Шампионска лига, смятат, че 1,95 милиарда евро, които УЕФА раздава като парични награди в състезанието всеки сезон, са недостатъчни. Победителят в Шампионска лига обикновено получава 100 милиона евро.

В проекта за Суперлигата се говори за 500 милиона евро на сезон - сума, която е извън пазара за много клубове, въпреки че зад проекта стоят инвеститори. Както някои директори на клубове споделят пред Marca, постоянните срещи между най-големите европейски клубове биха повишили стойността на продукта.

Световно клубно първенство

Плановете на УЕФА може да се сблъскат с тези на ФИФА, които се надяват за провеждане на разширено Световно първенство по клуб, отложено от пандемията COVID-19.

Няма място за всички изисквания и турнири, така че ФИФА, УЕФА и техните клубове ще трябва да седнат в един момент, за да се договорят за нещо, което удовлетворява всички.

Проблемите с Евро 2020

Провеждането на Европейското първенство по футбол в 12 домакински града на континента изглежда като утопичен сценарий в момента. Втората вълна от коронавирусната пандемия има големи последици за здравните системи в Европа и УЕФА изготвя алтернативи на сегашния формат.

Смята се, че ще знаем повече за плановете на УЕФА за лятото, след като изпълнителният им съвет се срещне в началото на февруари. Доминик Блан от швейцарската футболна федерация беше първият човек, който се изказа в предупреждение, че Евро 2020 може да се наложи да се проведе по различен начин.

По-рано пък имаше обнадеждаваща информация, че финалът в Шампионска лига тази година може да се играе пред фенове - ето подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички