Отговорът на УЕФА: Приеха промени във формата на Шампионска лига


Отговорът на УЕФА: Приеха промени във формата на Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

1318 0

Срещата в УЕФА продължава и в момента, но по време на заседанието на Изпълнителния комитет беше приета ключова промяна, която ще промени формата на Шампионска лига

Както е известно, в неделя през нощта част от най-големите и най-богатите клубове в Европа "зачеркнаха" УЕФА и създадоха нов турнир - Европейска Суперлига, а същите тези отбори се отказаха от членството си в европейската обединена организация. И, докато все още не са ясни санкциите, които УЕФА ще се опита да наложи на тези отбори, вече е ясно, че Шампионска лига ще претърпи сериозни промени. 

Считано от 2024 година най-комерсиалният клубен турнир (поне досега) ще увеличи броя на отборите, които участват в него - от 32 на 36. Това ще доведе до промяна най-вече на груповата фаза, като отборите ще изиграят 10, вместо досегашните 6 мача на разменено гостуване. 

След това турнирът ще влезе във фаза на елиминации, която ще започва от осминафинали. Новият формат беше гласуван единодушно от членовете на комитета, включително и Насер Ал Хелайфи - президентът на ПСЖ, който е с дълбоки връзки в УЕФА и се очаква да стане най-силният представител на клуб в европейската организация. 

Засега новият формат не е официално потвърден от УЕФА, като се заговори и за различен формат, който да не е с групи, а с една лига (подобно на баскетболната Евролига), но това е по-малко споменаваният вариант от световните медии. 

Какво се случва в реално време със създаването на новата Суперлига четете в специалния материал на Sportlive.bg, посветен на историческата промяна във футбола. 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Ла Лига


Петима съотборници, които не намериха общ език с Лео Меси

Може би няма футболист, който да не е искал да поиграе с великия Лионел Меси, но невинаги е било възможно за съотборниците...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама