Манчестър Сити е на 1/4-финал в Шампионска лига: Бивш играч от Висшата лига счупи чутовен карък срещу "гражданите" (ВИДЕО)


Манчестър Сити е на 1/4-финал в Шампионска лига: Бивш играч от Висшата лига счупи чутовен карък срещу "гражданите" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2447 0

Манчестър Сити продължава защитата си на трофея в най-престижния европейски клубен турнир Шампионска лига. "Гражданите" победиха Копенхаген у дома с 3:1 и след като надделяха и в мача в Дания със същия резултат, успяха да продължат напред (6:2).

Манчестър Сити нямаше проблем в Шампионска лига

Мениджърът на английския първенец даде почивка на ключови имена, но все пак сред титулярите бяха хора като Едерсон, Диаш, Родри и Холанд. Именно нападателят пък бе един от голмайсторите, след като вкара за 3:1. Това бе неговият 41-ви гол в Шампионска лига, изравнявайки Серхио Агуеро.

Изумителното е, че само 18 футболисти имат повече попадения от него в турнира, въпреки че норвежецът е само на 23 години и е изиграл само 37 двубоя.

Преди него в срещата Сити поведе с 2:0 набързо до 9-ата минута след две груби грешки при съперника след изпълнения на ъглови удари. В първия случай Аканджи се възползва с красиво воле (5'), а във втория Алварес вкара след подарък от противниковия страж (9').

Временно бившият футболист на Саутхемптън Мохамед Елиунуси бе намалил пасива на своя тим, след като се разписа след красиво развита контраатака и двойно подаване, при което топката му бе върната технично с пета от Оскарсон в наказателното поел.

Така Копенхаген счупи и огромен карък чрез този гол срещу Сити. Датчаните бяха отправили цели 47 удара като гост срещу английски съперници, но така и не бяха съумели да вкарат гол, преди това да стори футболист, който се е изправял не един и два пъти срещу Сити.

Гуардиола успя да спести сили на доста ключови футболисти, което е особено важно, предвид факта, че следващият мач на тима е срещу Ливърпул като гост на "Анфийлд" (10.03). След това пък идва и 1/4-финал срещу Нюкасъл за ФА Къп (16.03).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

5' - 1:0! След по-малко от пет минути игра резултатът бе открит с първия добър шанс за гол. След центриране от ъглов удар Аканджи бе намерен в наказателното поле и завърши по майсторски начин от воле.

В деветата минута след центриране от ъглов удар Родри бе оставен непокрит на далечната греда и игра с глава, но напречната греда го спря от попадение.

9' - 2:0! Все пак топката се озова в Хулиан Алварес, който стреля от труден ъгъл и извън наказателното поле. Аржентинецът вкара много сила, но топката бе във вратаря Грабара, който допусна груба грешка и изпусна топката, която влезе в мрежата му.

29' - 2:1! При първата си атака Копенхаген върна един гол. Това се случи след контранападение, при което Елиунуси напредна добре с топка в крака. Той размени двойно подаване с Оскарсон, който му върна топката технично с пета. Впоследствие Елиунуси стреля без подготовка в наказателното поле и намали пасива на тима си с прецизен изстрел.

45+3' - 3:1! В края на първата част и Холанд се разписа. Той овладя дълго подаване в наказателното поле, справи се с двама противникови бранители, след което стреля в близкия ъгъл и остави безпомощен стража.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На полувремето Гуардиола смени Родри и вкара още един играч, който рядко получава шансове за изява - Серхио Гомес. Това се отрази на Сити, който осезаемо свали темпото.

"Гражданите" имаха все така сериозно предимство при притежанието на топката и в средата на втората част владееха топката в 74% от времето. Въпреки това нямаха точен удар до момента през полувремето, а опонентът дори имаше по-добър шанс за гол, но топката бе пратен покрай страничния стълб от добра ситуация в 62-рата минута.

В 66-ата минута пък се стигна до най-добрия шанс за гол през втората част. Изненадващо или не, той бе за Копенхаген. Появилият се като резерва Матсон получи в наказателното поле и стреля от отлична позиция, но прати топката право в Едерсон.

Темпото на игра остана все така ниско, като дори гостите имаха по-добри положения за гол, като видимо мачът се доиграваше без никаква интрига.

В последните секунди от срещата Сити все пак стигна до най-добрия си шанс за гол, но гредата спря Рико Люис, чийто удар стана неспасяем за Грабара след рикошет в играч на Копенхаген.

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Люис, Аканджи, Диаш, Гвардиол, Ковачич, Родри, Боб, Нунеш, Алварес, Холанд

Копенхаген: Грабара, Дикс, Маккена, Вавро, Йелерт, Анкерсен, Клем, Оскарсон, Фрохолд, Ашури, Елиунуси

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Манчестър Сити има добри резултати срещу  Копенхаген, като спечели три от петте мача, изиграни между двата отбора, като другите два мача завършиха наравно.

Предишната среща между двата отбора на стадион "Етихад" се проведе през октомври 2022 г. и завърши с победа с 5:0 за Манчестър Сити. Копенхаген няма победа в седемте си мача далеч от дома срещу английски съперници в европейските турнири и загуби пет от тези мачове.

След като Сити печели първия мач далеч от дома, отборът на Пеп Гуардиола никога не е бил елиминиран при реванша.

За Манчестър Сити двубоя със сигурност ще пропусне Джак Грийлиш, който лекува контузия, докато в лагера на Копенхаген Клаесон, Лерагер, Сандер и Хочолава са извън строя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички