Ливърпул пропиля три гола аванс, но Салах спаси "червените" от невиждан провал в Шампионска лига


Ливърпул пропиля три гола аванс, но Салах спаси "червените" от невиждан провал в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

8244 0

Европейският шампион Ливърпул беше на косъм от това да допусне един от най-срамните си провали в новата история на Шампионска лига. Мърсисайдци надделяха трудно с 4:3 над Ред Бул Залцбург във втори мач от груповата фаза на турнира, но това, което преживяха феновете по трибуните на "Анфийлд", може да бъде сравнено със специални моменти като мачовете с Милан (2005-а) или Борусия Дортмунд (2016-а).

"Червените" започнаха двубоя по превъзходен начин и след само 36 минути игра вече водеха с комфортното 3:0. Садио Мане, Анди Робъртсън и Мохамед Салах се разписаха за домакините в мач, който изглеждаше като приключил. До края на полувремето обаче Ред Бул върна едно попадение, с което запази своите шансове в мача.

А шансът бе уловен още в началото на втората част, когато австрийската стихия връхлетя немската машина на Юрген Клоп. След попадения в 56-ата и 60-ата минути, Залцбург вече беше стопил аванса на Ливърпул от три гола, за да направи един от най-впечатляващите обрати срещу мърсисайдци, виждани някога на митичния "Анфийлд".

Девет минути по-късно обаче голямата звезда ни тима Мохамед Салах успя да "възроди" своя отбор, отбелязвайки втория си гол в мача, а с това и да оформи крайното 4:3. Така Ливърпул постигна първа победа през новия сезон в Шампионска лига и се доближи на само една точка от лидера Наполи, който допусна неочаквана грешка срещу Генк. За РБ Залцбург пък това бе първо поражение в груповата фаза, след като записа убедителна победа в първия мач срещу Генк.

Първо полувреме

Първата по-добра възможност в мача се откри пред състава на гостите от Залцбург. В 3-ата минута Джо Гомес, който замени контузения Матип сред титулярите, допусна грешка, която позволи на Минамино да отправи удар от дистанция, преминал встрани от напречния стълб на Адриан.

Ливърпул притисна своя съперник и резултатът не закъсня. Още в 9-ата минута мърсисайдци поведоха в резултата с първата си по-опасна атака пред вратата на гостите. Бившият играч на РБ Залцбург Садио Мане осъществи отличен пробив отляво, преодолявайки противников футболист, а след това направи двойна комбинация с Роберто Фирмино. Останал очи в очи с вратаря на Ред Бул, Мане не срещна трудности да вкара - 1:0.

Играта на мърсисайдци вървеше, а с това и попаденията в мача. В средата на първото полувреме Ливърпул удвои резултата след изключително красива атака на тима. Робъртсън подхвана офанзивата за "червените", след което се включи в наказателното поле, където бе намерен с подаване от Трент Александър-Арнолд, за да осигури комфортна преднина на Ливърпул - 2:0.

В 36-ата минута Ливърпул направи резултата още по-изразителен, а този път попадението бе записано на името на Мохамед Салах. Садио Мане отново впечатли с изявите си по левия фланг, откъдето центрира перфектно за Фирмино. Ударът с глава на бразилеца бе отразен от вратаря, но топката попадна на крака на египтянина, който не прости на своя съперник - 3:0.

Три минути по-късно отпускане в играта на "червените" доведе до намаляване на резултата. РБ Залцбург успя да върне едно попадение преди почивката, което да им остави някакви шансове през втората част. Голмайстор бе Хуан-хи Чан - 3:1.

Второ полувреме

В началото на втората част Ред Бул можеше да стигне и до второ попадение в мача, а "виновникът" бе вратарят на Ливърпул. Адриан подходи твърде самоуверено срещу противников футболист, който му оказа преса и успя да блокира подаването на испанеца, а топката премина на сантиметри от напречния стълб.

В 54-ата минута Садио Мане осъществи поредния си рейд отляво, който завърши с подаване към Вайналдум. Холандският полузащитник бе в отлична възможност за стрелба, но ударът му премина встрани от целта.

Малко по-късно РБ Залцбург вкара и второ попадение във вратата на Адриан. След атака по левия фланг последва центриране, след което Минамино намери топката от въздух и вкара шестото си попадение за сезона - 3:2.

Само четири минути по-късно Залцбург шокира своя съперник с трети изравнителен гол. Австрийският гранд организира добра атака по десния фланг, която завърши по най-добрия начин за гостите: с трето поредно попадение в срещата - 3:3.

В средата на частта Ливърпул най-после отвърна на случващото се на терена. Грешка при изчистването на топката в близост до наказателното поле на гостите изпрати топката на главата на Фирмино, който хитро изведе Салах, а египтянинът отбеляза втория си гол в срещата - 4:3.

До края на срещата Ливърпул съумя да запази резултата с мъдра и най-вече концентрирана игра, която на моменти липсваше в мача и доведе до частичния обрат, постигнат от Ред Бул. Така мърсисайдци прибраха трите точки в двубоя.

Преди срещата

Ливърпул започна със загуба своето участие в тазгодишната кампания на турнира, след като в първия си мач бе победен от Наполи в Италия. РБ Залцбург от своя страна записа убедителна победа в първия си мач, надигравайки Генк с красноречивото 6:2.

За "червените" титулярният страж Алисон Бекер няма да бъде готов за игра, но се очаква съвсем скоро бразилецът да поднови игра, най-вероятно срещу Лестър. Джердан Шакири също е в лазарета, докато титулярният централен защитник Жоел Матип е под въпрос след получен удар в събота срещу Шефилд.

Садио Мане и Наби Кейта се изправят срещу бившия си клуб. Антоан Бернеде и Александър Уолки няма да са на разположение на Залцбург, докато Марин Понграчич и Хи-Чан Хванг се възстановиха от контузиите си и взеха участие в последния мач на Ред Бул.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Адриан, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино

РБ Залцбург: Станкович, Онгуене, Уобер, Кристенсен, Юлмер, Зобослай, Юнузович, Минамино, Мвепу, Дака, Хуан-хи Чан

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички