Ливърпул отново писа "двойка" на Лайпциг и се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига


Ливърпул отново писа "двойка" на Лайпциг и се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

5049 0

6-кратният европейски шампион Ливърпул се класира за 1/4-финалите на Шампиоска лига, след като отстрани немския РБ Лайпциг. В осминафинален мач-реванш мърсисайдци отново победиха "червените бикове" с резултат 2:0 на "Пушкаш Арена" в Будапеща, и така с общ резултат 4:0 продължава напред в най-големия европейски клубен турнир.

"Червените", които се намират в тежка криза в последните седмици, показаха друго лице срещу Лайпциг и си заслужиха място в следващата фаза. След 6 поредни загуби на "Анфийлд" във Висшата лига Ливърпул влезе в двубоя със сериозно напрежение, но възпитаниците на Юрген Клоп се справиха и надделяха с голове на Мохамед Салах и Садио Мане през второто полувреме.

След головете си Салах и Мане могат да се похвалят с две любопитни статистики: египтянинът е вкарал повече голове (25) от всеки друг играч от Висшата лига във всички турнири, докато сенегалецът е вторият най-резултатен играч в елиминациите на Шампионска лига от 2017-а насам, като единствено Роналдо има повече попадения от него - 12 срещу 13. Юрген Клоп пък може да се похвали, че е успял да класира Ливърпул в 12 от общо 13 елиминационни мача в евротурнирите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути Ливърпул организира две опасни атаки: при първата Тиаго подцени ситуацията и направи грешен пас за Салах, който бе в чиста позиция за гол, а при втората Мане стреля от непосредствена близост, но не уцели вратата. В 10' дойде и първата голова ситуация за Лайпциг, когато Дани Олмо можеше да вкара, но Алисон спаси.

В 19' Диого Жота засече центриране от корнер с глава, но ударът му бе отразен от Гулаши. Малко по-късно Алисон за малко да допусне фатална грешка, но Тиаго го покри и изчисти топката от опасната зона. Пет минути по-късно Тиаго изведе Салах на чиста позиция в наказателното поле, но ударът му бе отразен от Гулаши, а Мане не успя да направи добавка.

В 29-ата минута Трент Александър-Арнолд имаше добра възможност за гол, но ударът му доведе само до корнер. Три минути по-късно Емил Форсберг и Кевин Кампл пропиляха добри ситуации за гол пред вратата на Алисон. В 41' Жота се измъкна на добра позиция за стрелба, но Гулаши отрази удара му. 

В продължението на първата част Мохамед Салах овладя на гърди в наказателното поле, а на гърба му беше Дайо Упамекано. Бранителят, който от следващия сезон ще играе за Байерн Мюнхен, допусна груба грешка и подари топката на Диого Жота. Португалецът имаше чудесна възможност да прати топката в мрежата, но не успя да намери очертанията на вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с надиграване между двата отбора в средата на терена и борба за първа и втора топка. Това обаче само вредеше на догонващия Лайпциг, който не успя да организира нищо опасно пред вратата на Ливърпул. "Биковете" държаха повече топката, но не създаваха голови положения.

В 65-ата минута Лайпциг се добра до страхотен шанс за гол. Центриране от левия фланг стигна до Александър Сьорлот, който от трудна позиция успя да насочи топката към вратата, но само за да види как среща напречния стълб. Дани Олмо опита да направи добавка с удар извън наказателното поле, но не намери вратата.

В 71-вата минута Ливърпул направи решителна крачка към 1/4-финалите на турнира. След мълниеносна контраатака, преминала през Садио Мане, Диого Жота и Мохамед Салах "червените" откриха резултата. Мане намери Жота пред наказателното поле, той веднага подаде към Салах, а египтянинът се разписа с удар по тревата в близкия ъгъл - 1:0!

Само три минути по-късно Ливърпул се добра и до второ попадение. Мърсисайдци отнеха топката на десния фланг, а след това тя достигна до влезлия като резерва Дивок Ориги. Нападателят центрира перфектно в наказателното поле, където Садио Мане успя да засече и да прати топката в мрежата на Лайпциг - 2:0!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Първата среща, изиграна в Унгария на "Пушкаш арена" завърши с победа за "мърсисайдци" с 2:0 след головете на Мохамед Салах и Садио Мане. Отборът на Юрген Клоп претърпява огромен срив в играта си и записа шест поредни загуби на свой терен в мачовете от английската Висша лига. Ливърпул няма победа от 28 февруари, когато за последно надигра като гост Шефийлд Юнайтед.

Шесткратният носител на "Ушатата купа" обаче е доказал, че мачовете от турнира Шампионска лига са 'друга бира' за него и със сигурност ще търси усилено продължаването си напред към 1/4 финалната фаза, което пък от своя страна би дало началото на рестарт в представянето на отбора. Капитанът на тима Джордан Хендерсън е твърдо аут за двубоя, а под въпрос са Роберто Фирминьо и Озан Кабак.

РБ Лайпциг от своя страна е в серия от 4 поредни победи след загубата си в първия мач срещу Ливърпул - 3 победи в Бундеслигата и един успех срещу Волфсбург на 1/4 финалите за Купата на Германия. Тимът на Юлиан Нагелсман насъбра опит в последните два сезона и със сигурност има самочувствието да излезе за победа в днешния мач.

Германците продължиха към 1/8 финалите в Шампионската лига след като се пребориха с Манчестър Юнайтед в груповата фаза, завършвайки с равен брой точки с един от фаворитите в турнира ПСЖ. За днешната среща под въпрос за състава на Юлиан Нагелсман са Анхелино и Вили Орбан.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Филипс, Кабак, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Тиаго, Жота, Мане, Салах

РБ Лайпциг: Гулаши, Упамекано, Сабитцер, Адамс, Клостерман, Кампл, Нкунку, Мукиеле, Олмо, Форсберг, Поулсен

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички