Ливърпул докосва 1/4-финалите в Шампионска лига след два подаръка от Лайпциг


Ливърпул докосва 1/4-финалите в Шампионска лига след два подаръка от Лайпциг
Снимка: Getty Images/Guliver

4606 0

Английският шампион Ливърпул надигра немския гранд Ред Бул Лайпциг с 0:2 като гост в първи 1/8-финален двубой от Шампионска лига. Мърсисайдци се възползваха от два "подаръка" на своя съперник през втората част, които позволиха на Мохамед Салах и Садио Мане да се разпишат за своя отбор и да му дадат комфортен аванс преди реванша на "Анфийлд" на 10 март.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в петата минута Лайпциг можеше да прати топката в мрежата на Ливърпул. Анхелино получи подаване по левия фланг, откъдето центрира в наказателното поле. Дани Олмо успя да достигне до подаването и да нанесе удар с глава, който много опасно се отклони от страничната греда. Останаха съмнения за засада на Анхелино в хода на атаката.

Десетина минути по-късно Мохамед Салах бе изведен зад отбраната на Лайпциг, а египтянинът опита да прехвърли Гулачи безуспешно. Секунди по-късно Роберто Фирмино стреля към вратата от малък ъгъл, но прати топката в аут. В 24' Садио Мане успя да засече центриране с глава, но ударът му премина над вратата. 

В 36-ата минута Ливърпул за малко да открие резултата с много куриозен гол. Упамекано опита да гардира топката до аутлинията, но Садио Мане не се отказа да гони кълбото, като успя да го върне към Фирмино, който вкара във вратата на Лайпциг. Все пак попадението бе отменено, тъй като топката е напуснала игрището с пълния си обем.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част Лайпциг създаде великолепно положение за гол, но не успя да се възползва от него. Кристофър Нкуку се измъкна зад отбраната на Ливърпул и опита да прехвърли Алисон, но бразилският страж успя да спаси. В 53' обаче Забицер допусна фатална грешка, след като негов неточен пас изведе Салах сам срещу Гулаши, а нападателят на мърсисайдци не сгреши - 0:1! 

В 58-ата минута играч на Лайпциг направи нова индивидуална грешка, която струва скъпо на германците. Мукиеле трябваше да изчисти висока топка в своята половина като последен в отбрана за Ред Бул, но не прецени добре траекторията на топката и не успя да се намеси. Така позволи на Садио Мане да се отскубне отново в ситуация един на един с вратаря и не сбърка - 0:2!

В следващите минути Лайпциг се опита да притисне своя съперник в търсене на намаляне на изоставането преди реванша, но Ливърпул показа дисциплина в дефанзивен план и не допусна опасни положения пред вратата на Алисон. 

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Като фаворит в сблъсъка очаквано е определян отборът на Юрген Клоп, но предвид формата на двата тима - нищо не е сигурно. Мърсисайдци се сгромолясаха във Висшата лига, като натоварената програма и твърде, твърде многото контузии сериозно допринесоха за това. Въпреки това, Шампионска лига е любим турнир за Ливърпул, а там далеч нищо не е загубено и се явява като отлична възможност за тима.

РБ Лайпциг е на другия полюс. Немският тим има 5 победа в последните 6 мача във всички турнири и е най-близо до хегемона в страната Байерн Мюнхен, изоставайки с 5 точки. Именно толкова е разликата и от "биковете" и третия тим в подреждането.

РБ Лайпциг вече се справи с един английски гранд в лицето на Манчестър Юнайтед, макар и това да се случи в груповата фаза. Немският отбор победи "червените" дяволи с 3:2 в последния мач, който бе директен сблъсък (Юнайтед се нуждаеше от точка, за да продължи) за класиране към елиминационната фаза.

Поради ситуацията с коронавируса в Германия РБ Лайпциг ще "домакинства" на "Пушкаш Арена" в Унгария, като по този начин губи предимството си от този фактор.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Лайпциг: Гулачи, Анхелино, Упамекано, Клостерман, Мукиеле, Забицер, Хайдара, Кампл, Адамс, Нкуку, Олмо

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Кабак, Хендерсън, Робъртсън, Джоунс, Тиаго, Вайналдум, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички