Имат ли стигане? Петимата играчи, печелили "Златната топка" най-много


Имат ли стигане? Петимата играчи, печелили "Златната топка" най-много
Снимка: Getty Images/Guliver

6366 0

Тази вечер в Париж предстои да бъде връчена най-престижната индивидуална награда във футбола. Носителят на Златната топка се избира чрез комбинация от гласове на представители на медиите, капитаните на националните отбори и треньорите.

До 1995 година наградата беше връчвана единствено на футболисти от Европа. След това беше решено награда да се връчва и на играчи от други континенти, но играещи в европейски клубове. През 2007 година и това се променя, като носителят може да е играч от която и да е част на земното кълбо и играещ за който и да е клуб.

Ето кои са играчите с най-много спечелени отличия.

Марко ван Бастен – 3 „Златни топки“

Марко ван Бастен е може би един от най-смъртоносните нападатели в историята на футбола. Изявите му бяха феноменални както за националния отбор на Нидерландия, така и за Аякс и Милан, двата клуба, които представляваше в сравнително кратката си кариера.

Той бе класиран на шесто място в интернет анкетата на ФИФА за „Играч на века“ и става трикратен носител на „Златната топка“. Ван Бастен спечели първата си Златна топка през 1988 година, след като изведе националния отбор на Нидерландия до триумф на Европейското първенство по футбол. Той беше и голмайстор на турнира и спечели Златната обувка.

Ван Бастен спечели втора поредна Златна топка през 1989 година, след като изведе Милан до триумф в Купата на европейските шампиони. През 1992 година ван Бастен отново става носител на „Златната топка“.

Мишел Платини – 3 „Златни топки“

Мишел Платини е една от най-важните фигури в историята на френския футбол. Той носи капитанската лента за отбора на Франция на Европейското първенство през 1984 година, отбелязва най-много голове (9 попадения в 5 мача) и извежда „петлите“ до триумф в турнира.

Платини беше безспорно най-добрият футболист в света в началото на 80-те години. Става носител на „Златната топка“ три поредни години (1983, 1984 и 1985), което тогава е прецедент.

Платини затвърди статута си на величие за всички времена през този период и вдъхнови ново поколение плеймейкъри.

Йохан Кройф – 3 „Златни топки“

Йохан Кройф не само е смятан за един от най-великите футболисти на всички времена, но също така хората вярват, че е направил и революция в спорта. Радваше се на прекрасна кариера както като играч, така и като мениджър. Популяризира философията на "тоталния футбол".

Вкарва 33 гола за националния отбор на Нидерландия в 48 мача и става световен вицешампион през 1974 година. Става и трикратен носител на „Златната топка“ – печели отличието през 1971, 1973 и 1974 година.

Кристиано Роналдо – 5 „Златни топки“

Кристиано Роналдо е може би най-великият голмайстор в историята на футбола. Португалската икона е играчът с най-много попадения в мъжкия международен футбол със 117 гола на сметката си.

Роналдо е печелил „Златната топка“ цели пет пъти в кариерата си. Може да се каже, че той е един от най-завършените нападатели в историята на спорта. След като започна като крило, Роналдо бавно се превърна във вътрешен нападател, преди в крайна сметка да утвърди на позицията централен нападател.

Лионел Меси – 7 „Златни топки“

Лионел Меси е може би най-великият футболист на всички времена. Аржентинската легенда печели рекордните седем награди "Златна топка". Той доминираше във футбола през последните 15-ина години и отличието беше връчвано ту на него, ту на прекия му конкурент – Кристиано Роналдо.

Меси беше неудържим на терена благодарение на скоростта си и на своите дрибльорски и технически умения. Продукт на прочутата младежка академия на Барселона „La Masia“, Меси е един от най-технически надарените футболисти в историята на спорта.

Той спечели първата си „Златна топка“ през 2009 година. Оттогава Меси е печелил наградата шест пъти – през 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 и 2021 година.

За да разберете кой ще е следващият носител на отличието, не пропускайте да видите галавечерта в Париж. Началото на церемонията е от 21:30 часа българско време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички