Хитър Байерн Мюнхен надделя минимално над ПСЖ и спечели Шампионска лига


Хитър Байерн Мюнхен надделя минимално над ПСЖ и спечели Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Gulliver

17203 0

Байерн Мюнхен е носителят на трофея от Шампионска лига за сезон 2019/20! Баварците надделяха с минималното 1:0 на финала срещу френския шампион ПСЖ и записа 11 победа от 11 мача за сезона в турнира.

Футболистите на Ханзи Флик контролираха топката повече в сравнение със своя съперник и стигнаха до повече ситуации, като дори Левандовски удари страничния стълб през първата част. В крайна сметка в герой се превърна Кингсли Коман, който бе оставен непокрит и наказа тази грешка с глава в 59-ата минута.

Това е 6-ти триумф за Байерн Мюнхен в този турнир, като изравнява по този показател Ливърпул и остава единствено зад Милан (който има 7) и абсолютния господар Реал Мадрид (който е с 13). Това бе първи финал за ПСЖ, който ще остане в историята като загубен.

СЪСТАВИ

ПСЖ: Навас, Силва, Кимпембе, Керер, Бернат, Маркиньос, Ерера, Паредес, Мбапе, Неймар, Ди Мария

Байерн Мюнхен: Нойер, Дейвис, Боатенг, Алаба, Кимих, Тиаго, Горецка, Мюлер, Коман, Гнабри, Левандовски

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

5 минути след началото на първата част се стигна и до разправия на терена, в която бяха замесени всички полеви играчи на двата отбора. До нея се стигна след по-грубо нарушение на Гнабри в краката на Неймар, след което Паредес се нахвърли върху германеца.

59' - 0:1! Кингсли Коман открива резултата и материализира дългото притежание на топката за своя тим. Джошуа Кимих центрира перфектно от границата на наказателното поле, за да намери Коман, който, напълно необезпокояван, предоля Нойер с изстрел в далечния ъгъл.

Само секунди по-късно баварците можеха да удвоят своя аванс, след като този път Коман се оказа в ролята на подавач и бе близо до това да асистира на Роберт Левандовски. Кимпембе обаче пресече подаването току пред полския нападател. Минутка по-късно и Тиаго Силва се прояви добре, след като отново Коман бе забравен на втора греда и стреля, но бразилският бранител изчисти.

В 70-ата минута Ди Мария осъществи брилянтно подаване към Маркиньос, който се озова срещу Нойер и опита да стреля от малък ъгъл, но опитният вратар вече бе излязъл да скъси разстоянието и се справи със ситуацията.

Килиан Мбапе внесе суматоха в наказателното поле на Байерн Мюнхен, като първо преодоля Кимих, а след това се справи отново с него, но този път и централният бранител Зюле. В последния момент преди напълно да се освободи падна на тревата, съборен от Кимих. Повторенията показаха, че Кимих не игра с топката и закачи Мбапе, но въпреки това контактът бе лек и съдията отново реши да не отсъжда дузпа.

Във втората минута от 5-минутното добавено време ПСЖ стигна до най-доброто си положение през второто полувреме. Мбапе и Неймар добре взаимодействаха, като вторият отправи удар, който обаче мина покрай вратата, като Чупо-Мотинг също не успя да засече топката.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути на двубоя отборът на Байерн Мюнхен започна по-агресивно срещата и контролираше повече топката, докато играчите на Пари Сен Жермен губеха бързо топката и не съумяваха да комбинират помежду си.

В 9-ата минута парижани най-сетне получиха възможност да създадат нещо по-опасно, след като Мбапе бе фаулиран. Неймар се нае с изпълнението на пряк свободния удар и центрира, но защитата на Байерн се справи. Секунди по-късно френският шампион стигна и до първи ъглов удар в мача, който обаче не доведе до опасна ситуация. 5 минути по-късно подаване на Бернат стигна до Мбапе, който стреля в наказателното поле, но ударът му бе блокиран от противников защитник.

В 18-ата минута ПСЖ стигна до страхотна възможност да поведе в резултата. Мбапе изведе Неймар леко встрани от вратата, очи в очи с Нойер. Бразилецът стреля, но стражът отрази със страхотна намеса. Неймар пак стигна до топката от аутлинията и опита да я върне към свой съотборник, но Нойер отново се намеси и изчисти в ъглов.

Само 4 минути по-късно Байерн отговори подобаващо. Роберт Левандовски получи топката в наказателното поле, обърна се по впечатляващ начин и някак успя да стреля, но ударът му бе спрян от десния страничен стълб до Кейлор Навас. 

Какво темпо! ПСЖ организира мълниеносна контраатака с главни действащи лица Неймар, Ерера и Ди Мария. В крайна сметка аржентинецът получи добра възможност да стреля от наказателното поле, но му се наложи да го стори с по-слабия си десен крак, което се оказа и решаващо - далеч над вратата.

В 28-ата минута символичните домакини получиха правото да изпълнят пряк свободен удар почти до самата аутлиния заради нарушение на Дейвис срещу Керер, което дори му донесе жълт картон. След центриране топката бе изчистена, но кацна директно на крака на Ерера, който опита красиво изпълнение, но то се удари в гърба на противников играч и мина на сантиметри от страничния стълб. Вместо ъглов обаче, бе отсъден аут.

180 секунди по-късно Левандовски отново бе близо до гола, след като получи добро подаване и от границата на вратарското поле стреля с глава, но ударът бе от неудобна позиция, което отне сила и точност, и попадна в ръцете на Кейлор Навас, който се справи.

В 45-ата минута баварците допуснаха кошмарна грешка в своята отбрана. След нея Мбапе размени подавания със свой съотборник, след като получи страхотен шанс да открие резултата, но стреля право в ръцете на Нойер.

В последните секунди на първата част футболистите на Байерн имаха претенции за дузпа, след като Кингсли Коман падна в наказателното поле. Повторенията показаха, че Керер използва своята ръка върху Коман, но достатъчно ли бе това за дузпа? Не и според Даниеле Орсато.

ВАЖНО ПРЕДИ ФИНАЛА

ПРЕДИ ДВУБОЯ: Какво трябва да знаем за ПСЖ и Байерн 

Мнението на Томас Тухел за финала 

Коментарът на Ханзи Флик за тактиката за двубоя с ПСЖ 

Пътят на ПСЖ и Байерн до финала в Лисабон 

Вероятните стартови състави на ПСЖ и Байерн 

ПРЕДИ ФИНАЛА 

ПСЖ може да се чувства галеник на съдбата, след като като по чудо стигна до обрат срещу Аталанта в четвъртфиналите на турнира с два гола след 85-ата минута на мача. За разлика от този двубой, Неймар и компания не оставиха никакви съмнения за класата си, разбивайки с 3:0 РБ Лайпциг и достигайки първия си финал в надпреварата. Това беше и голямата цел на парижани след идването на катарските собственици, които пръснаха над един милиард евро за трансфери само за триумф в Шампионска лига. 

Опонентът обаче е един от най-тежките в Европа - Байерн Мюнхен. Баварците не просто бяха категорични, но и безпощадни, особено  в четвъртфиналната фаза, в която удари Барселона с 8:2, а разликата можеше да е дори повече. След това и Лион беше оставен без шансове с 3:0, но пък френският тим показа, че баварците са уязвими в защита, след като изпуснаха няколко 100%-ови положения. 

Предимството в мача, поне що се отнася до опит, определено е на страната на германския хегемон. Баварците са с 5 триумфа в турнира, 2 от които са през настоящия век. Последният триумф на тима бе през 2013 година, когато спечели срещу Борусия Дортмунд с 2:1 във финала. ПСЖ обаче не може да бъде отписван, тъй като разполага с двама от топ 5 футболистите в света в лицето на Мбапе и Неймар, а в последните години успя да направи и балансиран състав, който най-накрая постигна целта си - да играе на финал. 

В исторически план двата отбора са се срещали само в груповата фаза на Шампионска лига. През 1994 година ПСЖ записва два успеха (с 2:0 у дома и 1:0 като гост), а през 1997 тимовете си разменят по една домакинска победа. През 2000 година ситуацията се повтаря, а за последно парижани и баварци се срещнаха в ШЛ през 2017 година. Тогава отново видяхме домакински победи - 3:0 за ПСЖ и 3:1 за Байерн. Последният им двубой беше за Интернешънъл чемпиънс къп (приятелски турнир), като беше спечелен с 3:1 от Байерн. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички