Футболният крал на Европа отново пренаписа историята


Футболният крал на Европа отново пренаписа историята
Снимка: Getty Images/Gulliver

17934 0

Футболният крал на Европа - Реал Мадрид- пренаписа историята за пореден път. "Белия балет" победи Ливърпул с 3:1 и за трета поредна година спечели трофея в Шампионска лига и общо за 13-и път в своят историята. Главен герой в сблъсъка и грешник за мърсисайдци бе стражът Лорис Кариус, който на практика подари две попадения за Реал. В голям герой за Реал пък се превърна влезлият като резерва Гарет Бейл, който отбеляза две попадения. Едното, от които с невероятно изпълнение от задна ножица. Карим Бензема откри резултата, а Садио Мане пък вкара попадението за Ливърпул.

Противно на очакванията през първото полувреме попадения нямаше. Голямата новина за тази част бе контузията на Мохамед Салах, който бе заменен от Адам Лалана в 30' и мърсисайдци трябваше да се справят с големия шок. Малко след това и Реал даде жертва, Дани Карвахал също се контузи и бе заменен от Начо. Наставникът на Реал Мадрид Зинедин Зидан е първият, който печели три последователни трофея от турнира. Кристиано Роналдо пък е първият футболист, печелил 5 пъти Шампионска лига.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Нервно начало и за двата тима, които показаха, че ще атакуват още от първата минута, каквито бяха и очакванията. Мърсисайдци опитват да наложат висока преса и да затруднят максимално Реал в опитите си да изнесе топката. Първото по-голямо напрежение бе пред вратата на Навас, след като Марсело фаулира Салах малко пред наказателното поле. Милнър изпълни, чуквайки към Салах, чийто удар обаче бе блокиран.

Английският тим влезе по-добре в мача, като Фирмино пробва пас към Мане, а Навас излезе да пресече подаването. След това и Марсело изчисти топката. В 11' Марсело опита удар пред границата на наказателното поле, но той бе прекалено неточен и излезе в аут. Три минути по-късно "червените" опитаха няколко последователни удара към вратата на Навас, но те бяха блокирани от играчи на Реал. След това центриране на Александър-Арнолд бе отразен от стража. Минута по-късно отборът на Зидан организира солидна атака, която завърши с хубав удар на Кристиано Роналдо, който обаче прелетя над напречната греда.

В 23' се отвори нова възможност за мърсисайдци, Милнър намери Фирмино в наказателното поле, който се обърна и шутира, а защитник на Реал блокира удара. След това топката се озова в младия Александър-Арнолд, който пробва удар по диагонал, но Навас спаси. В 30' Ливърпул понесе голям удар, след като Мохамед Салах се контузи и трябваше да бъде заменен от Лалана. Египетският национал получи контузия в рамото след единоборство със Серхио Рамос. Няколко минути по-късно и Реал даде свидна жертва, след като и Дани Карвахал получи контузия.

Тези две контузии се отразиха на играта в следващите няколко минути, след което Реал създаде добри положения. В 42' гол на Бензема бе правилно отменен заради засада. Иско подаде към Роналдо, който стреля, Кариус изби, а след това французинът с крак прати топката във вратата. В добавеното време на полувремето Бензема направи индивидуален пробив и стреля близо до вратата на английския тим.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Гредата спаси Кариус в началото на втората част. Лалана не изчисти топката и тя попадна в Иско, който отигра добре ситуацията, но кълбото се удари в напречната греда. В 51' се стигна до много куриозна ситуация, в която вратарят на Ливърпул Кариус допусна меко казано нелепа грешка.  Той хвана извеждащо подаване към Бензема, но след това вместо да подаде на свой съотборникпрати кълбото право в протегнатия крак на французина и топката се търкулна във вратата.

Радостта на "белия балет" обаче не продължи дълго, като в 55' мадридчани допуснаха грешка в защита. Ловрен се извиси над всички при корнер и свали топката към Мане, който се измъкна и чукна топката към вратата на Навас. В 64' влезлият като резерва Гарет Бейл вкара невероятно попадение от задна ножица. Той вкара един от най-красивите попадения в турнира, От около 16 метра от голлинията уелският национал заби топката под гредата, а асистенцията беше на Марсело.

В 70' удар на Мане срещна страничната греда и Реал извади голям късмет. Пет минути по-късно Роналдо получи топката на отлична позиция в наказателното поле, но Робъртсън се хвърли на шпагат и успя да избие топката. В 83' Кариус отново се превърна в големия грешник за отбора си, Гарет Бейл вкара след далечен удар към вратата, а вратарят на мърсисайдци просто пропусна топката между ръцете си.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

РЕАЛ МАДРИД: Навас, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Модрич, Каземиро, Кроос, Иско, Роналдо, Бензема

ЛИВЪРПУЛ: Кариус, Александър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Хендърсън, Вайналдум, Милнър, Салах, Фирмино, Мане

 

ПРЕДИ ФИНАЛА

Спряганият за фаворит в двубоя - Реал Мадрид, ще опита за трета поредна година да защити прозвището си "Крал на Европа", докато мърсисайдци пък ще се борят да детронират "белия балет" и да си спомнят емоциите от Истанбул през 2005 година, когато за последно взе трофея от най-значимия европейски клубен турнир. За последно английския гранд бе на финал през 2007 година, когато отстъпи пред Милан. 

Треньорите и на двата отбора ще могат да разчитат на почти всички свои играчи. Големият отсъстващ за Ливърпул е халфът Алекс-Окслейд Чембърлейн, а добрата новина за "червените“ е, че Джеймс Милнър и Емре Джан минаха успешно фитнес тест и ще могат да вземат участие в мача. В испанския гранд всички играчи са на линия, като Зинедин Зидан ще има "трудната задача", както той самия я определя, да избира между всички свои футболисти. Той ще има възможността за трета поредна година да вдигне трофея като треньор и да се нареди до Карло Анчелоти и Боб Пейсли.

Всички погледи са вперени и към двете големи звезди на двата тима, а именно Кристиано Роналдо и Мохамед Салах. Египтянинът прави невероятен сезон, заради който се превърна в кандидат за "Златната топка", а триумф в Шампионска лига би увеличило многократно неговите шансове. До момента в турнира Кристиано Роналдо е категоричен лидер по голове и ще грабне приза за най-добър реализатор в Шампионска лига за поредна година. Той има 15 гола и 3 асистенции, като е безспорният лидер на Реал Мадрид. Португалецът може и да бележи повече от Салах, но египетският национал е по-точен в завършващата фаза - той има 56.1% точност при ударите си срещу 41.8 % за Роналдо, а освен това бележи веднъж на всеки 4 удара (24.2% срещу 19% за Роналдо).

Привържениците на двата тима не създават абсолютно никакво напрежение помежду си, а дори напротив, цари приятелско настроение. От двата лагера пеят песни заедно и се снимат, а клипове на тези моменти плъзнаха из социалните мрежи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички