Различният поглед към финала в ШЛ и разликата от 200 млн. евро между Реал и Ливърпул


Различният поглед към финала в ШЛ и разликата от 200 млн. евро между Реал и Ливърпул
Снимка: Getty Images/Guliver

4395 0

В последните седмица преди големия финал в Шампионска лига бяха направени редица сравнения между Реал Мадрид и Ливърпул, Кристиано Роналдо и Мохамед Салах, Ван Дайк и Серхио Рамос. Има обаче детайли, които до този момент бяха убегнали, но от маркетинговата агенция CMS предлагат друга гледна точка към финала - от икономическа и търговска. 

В това отношение Реал Мадрид има предимство пред Ливърпул, тъй като икономическият потенциал на тима се оценява много по-високо. Марката на "белия балет" има прогнозна оценка от 1,288 милиарда евро, а тази на мърсисайдци 986 млн. евро. 

При доходите отново испанският гранд води. Общо 136,4 млн. евро са реализирани чрез продажба на билети на "Сантяго Бернабеу", 236,8 млн. евро са тези от телевизионни приходи, а 301,4 млн. евро от други търговски сделки. Това прави сумата от 674,6 млн. евро. От другата страна общата сума възлиза на около 424,2 млн. евро и разликата е значителна отново. И тя е почти толкова голяма, колкото и разликата в местата им, които заемат в класацията на УЕФА - 22 места. 

Що се отнася до стойността на играчите, които ще са главни действащи лица в събота в Киев. Шампионите са оценени на 771 млн. евро, а тези на Ливърпул на 459 млн. евро. В допълнение на това, че "Кралския клуб" има по-скъпи играчи, той може и да си позволи и по-големи възнаграждения, като средната им стойност е 6,98 млн. евро. Средната стойност на отбора на Юрген Клоп за заплатите е 4,08 млн. евро, като той страда и от по-малък социален обхват. Реал Мадрид има близо 200 млн. последователи в различните социалните мрежи, докато Ливърпул 50 млн. 

Подобни сравнения от икономически фактори имат влияние и върху резултатите или поне като се вземат предвид последните издания на финала в Шампионска лига. Последните 5 издания на турнира са спечелени от отбора, който има по-високи доходи. През 2013 година Байерн (Мюнхен) победи Борусия (Дортмунд), следващата година Реал победи Атлетико и отново през 2016 година, а през 2015 година Барселона надделя срещу Ювентус, нещо, което стори и "белия балет" миналата година. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички