Ерлинг Холанд блестя ярко при драматичен триумф на Борусия в Шампионска лига


Ерлинг Холанд блестя ярко при драматичен триумф на Борусия в Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

4110 0

Шоуто на Ерлинг Холанд достигна и до "Рамон Санчес Писхуан", след като младият норвежец бе с основна роля за ключовата победа с 3:2 на неговия Борусия (Дортмунд) в гостуването на Севиля в първи 1/8-финален двубой от елиминациите в Шампионска лига. 

"Рохибланкос" не можеха да се надяват на по-добър старт, след като още в 7' Сусо вкара много красив гол, давайки аванс на своите. Само 12 по-късно обаче Холанд между 5 играчи успя да продължи акцията на своите към Дахуд, който с брилянтен гол от 23 метра изравни. 

Асистенцията бе само "загрявка" за Холанд, който в 27' мина на парад през половината на Севиля, комбинира на двойно подаване със Санчо и реализира за 2:1. В 44' отново той бе в прегръдките на своите съотборници, след като завърши бърза контраатака след пас на Марко Ройс. 

Вечерта на Холанд беше помрачена от факта, че в заключителните минути на мача Люк Де Йонг беше изпуснат при статично положение и нападателят върна надеждите на Севиля в сблъсъка с късен гол за крайното 2:3. 

С головете си днес Холанд вече има 17 попадения в едва 13 мача в Шампионска лига и се е разписал срещу всички съперници, срещу които се е изправял (общо 8 на брой). За Борусия той има 10 гола в 7 мача в турнира от трансфера си преди година. 

За да продължи напред Севиля трябва да спечели с 2 гола разлика като гост, или с поне един гол разлика, ако отбележи 4 или повече попадения на "Сигнал Идуна Парк". 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Още в 7' домакините поведоха в резултата с гол на Сусо! При атака на Севиля отляво Фернандо отлично успя да обърне към далечния фланг за Сусо. Той овладя добре, с финт се освободи от защитник и от границата на наказателното поле реализира прекрасен гол - 1:0. 

В 19' Ерлинг Холанд отлично овладя топката по дясното крило и успя да пробие към центъра, заобиколен от 3-4 играчи на Севиля. Той пусна за Дахуд, който се устреми към наказателното поле, смени рязко посоката и от 20 метра прати страхотен снаряд в горния ляв ъгъл - 1:1. 

Ефектът от изравнителния гол беше много сериозен и "жълто-черните" заиграха много вдъхновено. След няколко опасни атаки в 27' те най-накрая дадоха резултат. Холанд отново се бе върнал до централната линия, където получи топката от защитата на Борусия. Той се понесе към наказателното поле и пред него пусна в наказателното поле за Санчо. Той елегантно му върна топката, извеждайки го пред малкия пеналт и Холанд изпревари вратаря, за да се разпише за 1:2. 

В 33' Борусия отново беше близо до гол. Холанд отново се озова пред наказателното поле с лице към вратата и стреля мощно, но Буну успя да избие в корнер. 

В 44' "рохибланкос" получиха нов тежък удар от своя опонент. "Жълто-черните" лесно отнеха топката в центъра на терена и останаха в ситуация "трима срещу трима" на скорост в половината на Севиля. Ройс напредна към наказателното поле и изведе Холанд на стрелкова позиция и нападателят със светкавичен удар не сбърка - 2-и гол за младия норвежец. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

След почивката Борусия предприе по-дефанзивна позиция на терена и по-рядко атакуваше спрямо първата част. Севиля овладя сериозно контрола на топката, но въпреки това липсваха положения пред Хиц. Една от добрите възможности се откри след остър пробив на Навас по дясното крило и центриране към точката за изпълнение на дузпа за Торес, но защитник успя да избие в корнер. 

До 60' Лопетеги смени половината си полеви състав, но и това не доведе до ясна промяна в поведението на "рохибланкос" в нападение. Те бяха лесно предвидими за играчите на Борусия и единствено в 74' Оскар можеше да се разпише от пряк свободен удар, но топката срещна гредата. 

В 84' защитата на Борусия беше хваната неподготвена при опасен пряк свободен удар в близост до наказателното поле. Оскар центрира към далечната греда, където Люк де Йонг беше забравен от защитата в "жълто-черно" и от близка дистанция плъзна топката покрай Хиц - 2:3 и надежда за носителя на Лига Европа за 2020. 

В края на мача Джейдън Санчо пропусна да върне разликата на 2 гола, след като ударът му от 13 метра мина покрай гредата на Буни - краен резултат 2:3. 

СЪСТАВИ

Севиля: Буну, Гомес, Карлос, Навас, Джордан, Ракитич, Ескудеро, Фернандо, Кунде, Сусо, Ен-Несири

Борусия (Дортмунд): Хиц, Морей, Хумелс, Аканджи, Гереро, Дахуд, Джан, Белингам, Санчо, Ройс, Холанд

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Жребият даде отлична възможност и на двата отбора да се класират за четвъртфиналите в най-престижния европейски клубен турнир. Моментално това бе определена като една от най-непредвидимите двойки. В последно време обаче формата на Борусия Дортмунд сериозно притеснява ръководството. Какво да кажем обаче за Севиля? Испанският тим има 11 победи от 13 мача през 2021 година.

Единствената среща на тези два отбора в Европа е през сезон 2010/11 в груповата фаза на Лига Европа. Тогава Севиля печели като гост с 1:0, а другия мач завършва при равенство 2:2.

Дортмунд не е спечелил никой от предишните си 10 мача като гост на испански опонент в Шампионска лига (3 равенства и 7 загуби). В 9 от срещите отборът е получавал поне два гола.

Севиля е приемал у дома немски съперник 12 пъти в Европа и е губил само един от двубоите (7 победа и 4 равенства) - 1:2 от Байерн Мюнхен на 1/4-финал през сезон 2017/18.

Сред играчите с 3 или повече голове в груповата фаза на турнира през този сезон, само нападателят на Челси Оливие Жиру има по-добри показатели за средно гол на минути (гол на всеки 28 минути) в сравнение с нападателя на Дортмунд Ерлинг Холанд (на всеки 58 минути) и този на Севиля Ен-Несири (на всеки 59 минути).

Холанд е вкарал 16 гола в 12 мача от Шампионска лига. Играчът, който най-бързо стига до тази бройка, изпреварвайки Рууд ван Нистелрой и Роберто Солдадо (с по 16 гола в първите 20 мача).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички