Чеферин: Няма да има повторение на „Финалната осмица“ в бъдеще


Чеферин: Няма да има повторение на „Финалната осмица“ в бъдеще
Снимка: Getty Images/Guliver

1349 0

Форматът „Финална осмица“ в Шампионската лига няма да се повтаря в бъдеще, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин за АФП, подчертавайки, че ще бъде „невъзможно“ да се намери място във вече препълнения календар.

„Този турнир може да бъде интересен в бъдеще, но не смятам, че можем да го повторим, защото календарът е толкова уплътнен. Не знам къде ще мога да сложа турнир за седмица или две през май. Мисля, че е невъзможно“, започна той в ексклузивното си интервю в Лисабон, където предстоят заключителните мачове от надпреварата в ШЛ.

Преди пандемията от коронавирус, УЕФА беше заета с това да прави промени във формата на съревнованието от 2024 година нататък. Тази година, всички срещи от четвъртфиналите до края се играят в един двубой при закрити врати в португалската столица, тъй като УЕФА иска да приключи състезанието след принудителната пауза заради коронакризата.

Тазгодишният финал в надпреварата беше насрочен за Истанбул в края на май. Сега той ще се изиграе пред празните трибуни на „Ещадио да Луж“ на 23 август, като турският град бе награден с приемането на финала догодина. Но това подложи на промяна предвид продължаващата пандемия.

„Оптимист съм за бъдещето и смятам, че нещата ще станат по-добри следващата година, и ще имаме отново нормални футболни мачове със зрители по стадионите, така че да нямаме План Б. Трябва да знаете, че до март нямахме никакъв план, и тогава имахме План Б, С и Д, така че ще се адаптираме, но съм сигурен, че светът не може да спре завинаги заради вируса. Очаквам ваксина, възможно най-скоро, надявам се, така че, да, не планираме да провеждаме турнира по същия начин следващата година“, продължи той.

Чеферин говореше ден след успеха на Пари Сен Жермен над Аталанта с 2:1 в драматичен първи четвъртфинал от надпреварата. „Финалната осмица“ при стриктни условия, включително редовно тестване и минимум хора, които имат разрешение да присъстват на стадионите. В четвъртък, Атлетико Мадрид играе с РБ Лайцпиг във втория четвъртфинал, като испанците пристигат в Португалия след два положителни случая на коронавирус. Срещата РБ Лайпциг - Атлетико Мадрид може да следите НА ЖИВО в SportLive.bg

Чеферин каза, че винаги е бил уверен, че Шампионската лига може да бъде завършена, заедно с Лига Европа, която се провежда в подобен формат в Германия. „Бях убеден, че ще завършим двата турнира. Имах нервни моменти, но никога не съм се отказвал от проекта. В момента, когато всички отбори са в Португалия и се намират в „балон“, съм далеч по-спокоен. Защото когато са у дома, и се срещат със семейство и приятели, винаги има риск“, завърши президентът на УЕФА.

Преди време Александър Чеферин отнесе сериозни критики от премиера на Словения заради Шампионска лига. Каква бе причината - припомнете си в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички