Новите предпазни мерки, които въведе УЕФА в най-странния сезон в Шампионска лига


Новите предпазни мерки, които въведе УЕФА в най-странния сезон в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

1265 0

Пандемията от коронвирус се отрази сериозно и на футбола, като настоящият сезон в Шампионска лига е сред най-странните в историята. 8 отбора останаха в надпреварата за трофея, като 1/4-финалите и 1/2-финалите ще се решат само в един двубой, без реванши.

Тази вечер започват битките със сблъсъка Аталанта – Пари Сен Жермен и ще завърши с финала на 23 август, по-малко от три седмици преди големите шампионати на Европа да се подновят за новия сезон. Всички двубои ще се играят на два стадиона – домът на Спортинг Лисабон „Жозе Алваладе“, и този на Бенфика „Ещадио да Луж“, като от УЕФА са се погрижили за всички мерки около безопасното провеждане на двубоите. А AS откроява част от на най-важните.

Специален хотел за изолация на играчи и служители

С участието на клубове от пет различни страни УЕФА ще настоява за редовно тестване на всички играчи и персонал, като тестовете ще се направят и още преди заминаването за Лисабон. След това те ще останат в подбрания хотел, като ще излизат само за тренировки и мачове, ако нямат друго специално разрешение. Играчите ще отседнат в отделни стаи, вместо да споделят със съотборник, както често се случва, а всички дрехи ще се перат от служителите на клуба, а не от служителите в хотела.

Играчите и персоналът също ще бъдат тествани в навечерието на всички мачове, като резултатите ще бъдат предоставени най-малко шест часа преди старта, така че всички с положителни тестове да бъдат изолирани. Ако някой играч тества положително за коронавирус след старта на турнира, той автоматично пропуска остатъка от състезанието, поради задължителния 14-дневен период на карантина.

Подготовката е от ключово значение

Играчите на Атлетико (Мадрид) Анхел Кореа и Шиме Върсалко бяха тествани положително за COVID-19 миналата събота, така че не пътуваха с отбора до Португалия. УЕФА отчаяно се опитва да избегне по-нататъшни случаи, като "дюшекчиите"  трябваше да изчакат резултатите от повторните тестове. Това означава, че мадридският клуб ще отиде в Лисабон чак във вторник следобяд, докато противниците им, РБ Лайпциг, пристигнаха в събота.

С допълнително време да свикнат с атмосферата Лайпциг може да има леко предимство, но техните играчи са изправени пред перспективата да бъдат заседнали в хотелските си стаи през следващите две седмици, ако успеят да стигнат до финала.

Без размяна на фланелки между играчите

Документът на UEFA обхваща много подробности, за да предвиди как играчите правят пътуването между хотела до стадина или местата за тренировки. Екипните автобуси ще бъдат старателно дезинфекцирани между използването им и на играчите ще бъде казано да използват централната врата, за да избегнат преминаването на водача до входната врата.

Размяната на фланелки отдавна е традиционна рутина след мачовете между играчите, но УЕФА забрани и това за този турнир. Капитаните обаче ще имат право да заменят флагчета преди двубоите.

А коя е единайсеторката на най-слабите футболисти, печелили Шампионска лига - може да видите в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички