Българин от Левски е вкарвал повече от Ерлинг Холанд в мач от евротурнирите


Българин от Левски е вкарвал повече от Ерлинг Холанд в мач от евротурнирите
Снимка: Getty Images

86020 0

Нападателят на Манчестър Сити Ерлинг Холанд изуми футболния свят, след като снощи допринесе с 5 гола за успеха на своя тим над РБ Лайпциг със 7:0 в Шампионска лига. Норвежецът, а и доста от феновете, съжалиха, че той бе заменен от мениджъра Хосеп Гуардиола и не успя да оформи двоен хеттрик в срещата.

Оказа се обаче, че Холанд не е единственият футболист, вкарал 5 пъти в един мач от европейските клубни турнири. Преди него това са правили двама играчи: Луис Адриано през 2014 г. в мача между Шахтьор (Донецк) и БАТЕ Борисов и Лионел Меси през 2012 г. в двубоя между Барселона и Байер Леверкузен.

Бившата звезда на Борусия (Дортмунд) не е и сред футболистите с най-много попадения в рамките на една европейска среща. Оказва се, че четирима играчи са отбелязвали по 6 пъти за 90 минути, като най-интересното е, че сред тях има и българин.

Първи това постига футболистът на Спортинг Лисабон - Маскареняс, който бележи във вратата на Апоел Никозия 6 "парчета" през 1963 г. за невероятния успех с 16:1. Това към днешна дата е и най-крупната победа в евротурнирите, пише sport.interia.pl.

Две години по-късно Лотар Емерих от Борусия (Дортмунд) извършва подобен подвиг срещу малтийския Флориана Ла Валета при успеха с 8:0. През 1976 г. това се повтаря от българина Кирил Миланов, който бележи 6 пъти за успеха на Левски срещу финландския Рейпас Лахти. Тогава "сините" бият с 12:2.

Всички тези впечатляващи постижения и резултати са в мачове за КнК, а през 2003 г. босненецът Елдар Хаджимехмедович се разписва 6 пъти за НСИ Рунавик от Фарьорските острови срещу Лин Осло. Мачът е от Купата на УЕФА, а попаденията на Хаджимехмедович са единствените в срещата.

Около половин година преди този мач Холанд сам предвеща своя пентатрик.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички