Борусия Дортмунд се опълчи на Манчестър Сити в драма с марка "Шампионска лига"


Борусия Дортмунд се опълчи на Манчестър Сити в драма с марка "Шампионска лига"
Снимка: Getty Images/Guliver

4835 0

Английският гранд Манчестър Сити срещна сериозна отпора от немския Борусия Дортмунд и постигна трудна победа с 2:1 като домакин в първи четвъртфинален мач от Шампионска лига. Късен гол позволи на "небесносините" да вземат крехка преднина преди реванша в Германия след седмица.

Противно на очакванията на някои критици, Борусия изигра страхотен мач, в който не само се противопостави на възпитаниците на Хосеп Гуардиола, но и дори успяваше да ги надиграва в не малки периоди от мача. През първото полувреме Сити пръв стигна до гол чрез бърза контраатака и попадение на Кевин де Бройне, но Борусия не се смути.

До края на частта две спорни съдийски решения разбуниха духовете на "Етихад". Първо главният арбитър отсъди несъществуваща дузпа в полза на Сити, която впоследствие бе отменена, а по-късно гол на младия английски талант Джуд Белингам бе отменен, тъй като съдията видя нарушение срещу вратаря Едерсон, за което можеше да се поспори дали съществува.

През втората част Борусия не се отказа да търси изравнителния гол и го намери в 84-ата минута, когато Ерлинг Холанд намери Марко Ройс, а той се разписа. В 90' обаче Манчестър Сити успя да възстанови преднината си в резултата чрез гол на Фил Фодън, с което даде важна преднина от един гол преди реванша на "Сигнал Идуна Парк" идната седмица.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 19-ата минута домакините откриха резултата. Кевин де Бройне подхвана бърза контраатака за "гражданите", като подаде към Фил Фодън на левия фланг. Младокът веднага центрира ниско по земя в наказателното поле, а Рияд Марез овладя на далечната греда. Футболистът на "небесносините" върна топката към влезлия на скорост Де Бройне, който прати топката в мрежата на Борусия - 1:0!

В 30-ата минута главният арбитър на срещата отсъди дузпа в полза на Сити за нарушение на Емре Джан. След проверка с ВАР обаче дузпата бе отменена, но пък Джан получи жълт картон за бурните си претенции към съдията. Седем минути по-късно се разигра друга дискусионна ситуация, но този път пред вратата на Сити. Джуд Белингам успя да изпревари Едерсон за спорна топка и да вкара, но съдията отсъди фаул на младока срещу вратаря.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част Ерлинг Холанд имаше отлично положение за изравняване на резултата, но ударът му се оказа твърде лесна плячка за вратаря Едерсон. В 65-ата минута Фил Фодън пък можеше да удвои преднината на своя отбор, но стражът на Борусия Фриц се справи, предотвратявайки ново попадение във вратата си.

В 76-ата минута Де Бройне стреля опасно към вратата на Борусия, но не намери целта. Осем минути по-късно Дортмунд се добра до изравнителен гол. Ерлинг Холанд намери Марко Ройс на стрелкова позиция в наказателното поле, а германецът не пропусна да се разпише - 1:1!

В 90-ата минута обаче Манчестър Сити все пак се добра до победата. Илкай Гюндоган свърши най-важната работа, освобождавайки пространство за удар на Фил Фодън, който нямаше проблеми да прати топката в мрежата на "жълто-черните" - 2:1!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Манчестър Сити се намира в прекрасна форма и вече е на една ръка разстояние от титлата в английската Висша лига. В последните си 27 мача "гражданите" имат 26 победи и само една загуба. На 1/8-финалите в турнира Сити победи друг немски отбор, Борусия Мьонхенгладбах, с общ резултат 4:0. Пред Гуардиола не стоят проблеми с контузени играчи за днешния сблъсък.

Борусия Дортмунд се намира на необичайното за тях 5-о място в немската Бундеслига, и ако момчетата на Еден Терзич вече са отписали първенството, то турнирът Шампионска лига е съвсем "друга бира". "Жълто-черните" отстраниха трудно Севиля на 1/8-финала с общ резултат 5:4. Твърдо аут за днешното гостуване в Англия са Аксел Витсел, Загаду, младокът Мукоко, както и една от звездите на Борусия - Джейдън Санчо.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Стоунс, Кансело, Гюндоган, Родри, Де Бройне, Бернардо, Марез, Фодън

Борусия Дортмунд: Хиц, Герейро, Хумелс, Аканджи, Мори, Дахуд, Джан, Белингам, Кнауф, Ройс, Холанд

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички