Баварската машина прегази клетия РБ Залцбург в Шампионска лига


Баварската машина прегази клетия РБ Залцбург в Шампионска лига
Снимка: GettyImages

4797 0

Един от фаворитите в Шампионска лига през последните години и носител на трофея през 2020 година - Байерн Мюнхен показа цялата си мощ в атакуващ план и прегази РБ Залцбург със 7:1 на "Алианц Арена", за да се реваншира за равенството 1:1 в първия мач от осминафиналния сблъсък в турнира между двата тима. 

Юлиян Нагелсман рискува сериозно със стартовия състав и пусна почти изцяло офанзивни футболисти, с изключение на 3-ма защитници и един дефанзивен халф. Като "бекове" действаха Коман и Гнабри, а офанзивната схема определено даде резултат. 

Още до 23-ата минута резултатът беше 3:0. В 11' Левандовски отбеляза от дузпа, която сам си извоюва с изящно обръщане в наказателното поле, а в 18' той повтори изпълнението и в 21' реализира втора дузпа. В 23' пък той пресече опит за изчистване на вратаря, топката се удари в гредата и Лева я довкара - Левандовски с хеттрик за 11 минути

До края на полувремето Гнабри вкара за 4:0, а второто полувреме не се размина без голове, въпреки че темпото беше далеч по-ниско. Първо Мюлер се разписа за 5:0, а в 70' Кяергаард реализира за 5:1 - почетен гол. След това обаче Байерн реализира нови два гола чрез Мюлер и Сане - 7:1!  

Коя е телевизията, която ще излъчи Байерн - РБ Залцбург вижте тук

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Невероятен беше стартът на мача. Още в първите 30 секунди Левандовски беше изведен на перфектна позиция и стреля, но Кьон успя да избие. Само минута по-късно Адейеми "сервира" топката на Капалдо в наказателното поле, но Зюле с отчаян шпагат успя да блокира удара и да избие в корнер. 

Натискът на Байерн беше задушаващ в началото, като баварците определено търсеха активно първи гол, с който да си гарантират аванс в сблъсъка. В 11' пък при поредната атака Левандовски получи топка с гръб към вратата, овладя отлично, обърна се към вратата и бе препънат от Вьобер - дузпа в полза на домакините. Левандовски сам изпълни дузпата, прати вратаря в другия ъгъл и даде ценен аванс на ФК Холивуд - 1:0. 

3 минути след откриването на резултата Павар сбърка почти фатално в защита, след като подари топката на Аарънсон, който стреля от удобна позиция, но Нойер изби в корнер.

Подобна ситуация на тази в 11' се случи и в 19', когато с ново обръщане Левандовски задгърби Вьобер и той отново го фаулира. Първоначално, ситуацията беше отсъдена като пряк свободен удар току пред границата на пеналтерията, но след справка с VAR Тюрпен отсъди втора дузпа - Левандовски и този път избра десния за вратаря ъгъл и отново реализира, пращайки Кьон в обратната посока. 

Само 2 минути по-късно Байерн стигна до 3-и гол. При карамбол в центъра на терена топката се озова в краката на Мюлер, който пусна дълъг пас пред границата на пеналтерията. Там вратарят се опита да изчисти, но Левандовски подложи крак, успя да отбие топката и я прати във вратата - 3:0! 

В 31' Гнабри беше изведен от Коман в наказателното поле, той стреля мощно право във вратаря, но все пак топката мина между ръката и крака на Кьон - 4:0. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Байерн драстично свали темпото след 4-ия гол, но рано през втората част се стигна до 5-и гол във вратата на Кьон. В 54' Сане даде отлична асистенция на Томас Мюлер, който с кинжален изстрел в долния ляв за вратаря ъгъл реализира за 5:0. 

Темпото съвсем спадна, като на терена се появиха играчи като Бона Сар, Марк Рока, Нианзу, Чупо Мотинг, а и Дайот Упамекано. Интересен факт е, че Левандовски все пак остана на терена, въпреки че срещата се доиграваше. 

В 70' гостите реализираха своя почетен гол, когато в наказателното поле на Байерн беше изведен резервата Кяергаард, Той стреля мощно в горния десен ъгъл и намали на 5:1. 

Както първото полувреме принадлежеше на Левандовски, така второ определено второто беше за Томас Мюлер. В 82' той стартира атака, при която успя да изведе Сане в наказателното поле, а той му върна пас в пеналтерията - удар на германския национал и втори гол за Мюлер (6:1). 

Само 3 минути по-късно Залцбург за пореден път загуби топката в собствената си половина и Байерн светкавично разви атака, достигнала до Сане по дясното крило. Той проби сам в наказателното поле, реши да не подава и стреля от малък ъгъл, но прониза вратата на Кьон - 7:1. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Байерн: Нойер, Павар, Зюле, Ернандес, Гнабри, Коман, Мусиала, Кимих, Мюлер, Сане, Левандовски 

Залцбург: Кьон, Кристенсен, Соле, Вьобер, Юлмер, Камара, Сейвалд, Капалдо, Аарънсон, Адаму, Адейеми

Преди сблъсъка Байерн - РБ Залцбург

ФК Холивуд "забоксува" от началото на годината насам, след като допусна няколко грешни стъпки в Първа Бундеслига и като цяло представянето на отбора не е на нивото, на което футболните фенове свикнаха да гледат селекцията от Германия. Докато във вътрешното първенство Байерн има сериозен аванс пред останалите, то в Шампионска лига две поредни грешни стъпки означават отпадане и момчетата на Юлиан Негелсман нямат право на повече "пропуски" в този сблъсък. 

Залцбург едва ли ще се даде лесно, след като демонстрира, че може да "излъже" Байерн и в първата среща водеше до самия край, когато резултатът беше изравнен след грешка в защитата. Задачата на тима изглежда много трудна, но в същото време отборът се намира в страхотна форма, бележи много голове и е много опасен на контраатака - фактор, за който баварците нямаха отговор в първата среща. 

Байерн, разбира се, влиза като фаворит на букмейкърите в мача (коефициенти за Байерн - РБ Залцбург вижте тук). Отборът е в серия от 4 мача без поражение, но в последните 5 срещи Роберт Левандовски и компания имат само 2 победи (2 равенства + 1 загуба). 

Залцбург, от своя страна, за последно загуби официален двубой през ноември миналата година. Като гост в тазгодишното издание на Шампионска лига обаче все още няма победа (равенство и две загуби). 

Проблемите в състава на Негелсман все още не са никак малко, като Горецка, Дейвис и Толисо са аут, но за срещата се очаква да се завърне Мануел Нойер. Залцбург изглежда в по-незавидна позиция откъм лиспващи играчи, след като с контузии са Койта, Окох, Валчи и Онгене, а под въпрос е една от големите звезди - Окафор. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички