Атлетико Мадрид пречупи Ливърпул на "Анфийлд" и се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига


Атлетико Мадрид пречупи Ливърпул на "Анфийлд" и се класира за 1/4-финалите на Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

13630 0

Атлетико Мадрид поднесе голямата сензация в тазгодишното издание на Шампионска лига, изхвърляйки настоящия шампион Ливърпул от надпреварата! "Дюшекчиите" превзеха "Анфийлд" след 120 минути битка и победа с 2:3 в реванша от 1/8-финалите на турнира.

Ливърпул изцяло контролираше срещата през редовните 90 минути и създаде куп голови положения, но единствено успя да вкара двубоя в продължения след гол на Жоржиньо Вайналдум в края на първото полувреме. Продълженията започнаха повече от чудесно за "червените" след гол на Роберто Фирмино, но оттам нататък хората на Юрген Клоп изтърваха контрола над срещата.

Резервата Маркос Йоренте вкара два гола за Атлети, за да изравни резултата, а в самия край на мача и Алваро Мората успя да се разпише, за да донесе победата на своя отбор. Другият футболист на "дюшекчиите", който заслужава сериозна похвала, е стражът Ян Облак, който направи куп спасявания в мача. Всичко най-интересно от двубоя четете в следващите редове:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Само след 14 секунди игра Атлетико създаде първото си голово положение в мача. Жоао Феликс успя да изведе Диего Коща зад гърба на отбраната на "червените", а опитният таран на мига отправи удар към вратата на Ливърпул, но изстрелът му профуча покрай страничната греда. В 5-ата минута Александър-Арнолд центрира в наказателното поле на "дюшекчиите", а Вайналдум засече с глава, но ударът му бе уловен от Облак.

В следващите минути Ливърпул продължи да натиска своя съперник под сипещия се дъжд на "Анфийлд". В 14-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн нахлу към наказателното поле и опита силен удар по диагонала, който обаче бе блестящо спасен от Ян Облак. Малко по-късно Атлети стигна до много сериозна опасност пред вратата на Алисон, след като удар на Фелипе с глава от корнер мина много близко до целта.

В 36-ата минута Ливърпул създаде най-опасното си положение в мача. Трент Александър-Арнолд пласира поредното си центриране в наказателното поле, но този път то бе насочено много близо до вратата. Роберто Фирмино успя да докосне топката, за да я насочи към вратата, но Ян Облак прояви страхотен рефлекс и успя да отрази трудния удар от непосредствена близост.

В 44-ата минута Ливърпул най-после успя да пробие дефанзивната игра на Атлети. Мохамед Салах бе изведен на фланга, откъдето центрира към наказателното поле. Жоржиньо Вайналдум се оказа на точното място в точното време, за да засече топката с глава и да я прати в мрежата на гостите - 1:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След 60 минути игра Ливърпул пропусна страхотен шанс да поведе в общия резултат от двата мача. След центриране от статично положение Роберто Фирмино успя да стреля в малкото наказателно поле, но Ян Облак отново впечатли с великолепно спасяване.

Минута по-късно Жоао Феликс бе изведен на чиста позиция за стрелба пред вратата на мърсисайдци, но Адриан успя да спаси удара му, макар и с известни колебания. Малко по-късно Саул опита късмета си с удар от центъра на игрището, а изпълнението не бе никак лошо, но премина встрани от целта.

В средата на полувремето "червените" изпуснаха страхотен шанс за гол. Мохамед Салах овладя топката в наказателното поле, успя да финтира противников футболист и да стреля към вратата от непосредствена близост, но Облак изби. При добавката връхлитащият Анди Робъртсън стреля с глава, но ударът му срещна напречния стълб.

Ливърпул продължи да затяга обръча пред наказателното поле на Атлети. В 69-ата минута Трент Александър-Арнолд опита страховит удар към вратата на "дюшекчиите", но Облак отново спаси. При добавката и другият краен защитник - Анди Робъртсън, стреля, но топката бе избита в корнер.

В заключителните минути на втората част Ливърпул продължи да натиска, като Анди Робъртсън и Жоржиньо Вайналдум изпуснаха два страхотни шанса. В 85-ата минута пък Садио Мане опита задна ножица в наказателното поле, но ударът му прелетя над вратата на Ян Облак. Две минути по-късно и Салах отправи опасен удар, излязъл в аут.

В 92-рата минута Атлетико накара "Анфийлд" да замлъкне. Александър-Арнолд извърши тактическо нарушение срещу Жоао Феликс, а след центрирането от статичното положение Саул се оказа най-съобразителен и ударът му с глава полетя в мрежата на Адриан. Играчите на "дюшекчиите" изпаднаха в екстаз, преди да видят вдигнатия флаг на страничния съдия за засада.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 92-рата минута Александър-Арнолд пусна хитър пас към Вайналдум в коридор, а халфът стреля опасно към вратата, но Облак спаси. Секунди по-късно Вайналдум се оказа на фланга, за да предостави златно центриране в наказателното поле, където Роберто Фирмино засече с глава. Ударът на бразилеца срещна страничния стълб, но при добавката нападателят не сбърка и прати кълбото в мрежата - 2:0.

В 97-ата минута Атлетико отвърна на удара. Адриан допусна грешка при изнасянето на топката, подарявайки кълбото на Жоао Феликс. Звездата на Атлети сервира великолепен пас за Маркос Йоренте в коридор, който не допусна грешка при завършващия си удар - 2:1.

В самия край на първото продължение гостите от Мадрид умълчаха "Анфийлд" след второ попадение. Алваро Мората подхвана контраатака по десния фланг, след което подаде към Маркос Йоренте. Голмайсторът на "дюшечкиите" се изправи срещу Джо Гомес и Джордан Хендерсън, но успя да се справи и с двамата, за да отправи смъртоносен удар от границата на наказателното поле за изравняване на резултата - 2:2.

През второто продължение Ливърпул продължиха да натискат своя съперник, но без резултат. В самия край на мача Атлетико стигна и до пълен обрат и победата в мача след бърза контраатака, завършена по най-добрия начин от Алваро Мората - 2:3.

Преди срещата:

Атлетико Мадрид спечели първия двубой на "Уанда Метрополитано" с 1:0, като успя да удържи машината на Юрген Клоп в продължение на 90 минути, в които "червените" не нанесоха нито един точен удар. Сега Ливърпул ще се опита да намери решение за дефанзивния футбол, който изповядват "дюшекчиите", и да се класира за 1/4-финалите.

Добрите новини за Ливърпул са, че капитанът Джордан Хендерсън е възстановен за мача, но Юрген Клоп не обеща, че халфът ще стартира като титуляр. Стражът Алисон Бекер получи неприятна травма през миналата седмица и ще бъде заменен от Адриан на вратата. Джердан Шакири остава трайно контузен, а Анди Робъртсън се очаква да се завърне сред титулярите, след като през уикенда бе оставен да почива заради известно неразположение за двубоя с Борнемут.

В щаба на Атлетико пък имат три въпросителни около Ренан Лоди, Тома Льомар и Алваро Мората. Льомар поднови тренировки за "дюшекчиите" в понеделник, докато Лоди и Мората не се появиха на тренировки със своите съотборници, но се очаква да са в групата за мача и да се появят в игра. Жоао Феликс и Диего Коща не бяха на разположение в първия двубой на "Метрополитано", но сега са на линия за Атлети.

СЪСТАВИ

ЛИВЪРПУЛ: Адриан, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Вайналдум, Хендерсън, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах, Фирмино

АТЛЕТИКО МАДРИД: Облак, Трипиър, Савич, Фелипе, Лоди, Кореа, Партей, Саул, Коке, Феликс, Коща

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички