Всички обичат Клоп, но Рома има шанс в Шампионска лига, благодарение на него


Всички обичат Клоп, но Рома има шанс в Шампионска лига, благодарение на него
Снимка: Guliver/GettyImages

2973 0

Германският специалист Юрген Клоп превърна Ливърпул в най-атрактивния отбор в Англия и Европа, като преобрази мърсисайдци и отново ги направи фактор - както във Висшата лига, така и на най-големята футболна сцена - Шампионска лига. Поредният рецитал на неговия отбор беше във вторник вечер, когато "червените" изпепелиха Рома в рамките на само 70 минути и водеха с 5:0 на своя съперник в полуфиналите на турнира. Но големият проблем на бившия треньор на Борусия (Дортмунд) и Майнц отново се прояви във важен за отбора мач - решенията, взети по време на двубой и най-вече през второто полувреме.

Ливърпул изигра фантастичен двубой, в който разгроми своя съперник и поведе с 5:0, а резултатът спокойно можеше да е двуцифрен след силната игра на всички линии на "червените". Но той не внесе нужните корекции при категоричния за неговия тим резултат, а допусна Еузебио ди Франческо да го надиграе тотално тактически в последните моменти и Рома да си върне поне частица от надеждата, която има за финал в Шампионска лига.

Първата грешка на Клоп беше изваждането на Мохамед Салах от състава. Да, Ливърпул все още не си е гарантирал място в топ 4 във Висшата лига, но отборът има нужда от едва 4 точки срещу отборите на Стоук, Брайтън и Челси - лесна задача за тим като Ливърпул. Салах обаче беше съхранен за мача срещу Стоук в събота, вместо да го остави на терена в търсене на още един гол и най-вече за ангажирането на защитата на Рома. На негово място се появи Дани Ингс, който изненадващо беше поставен по дясното крило - там, където играе с ниска ефективност. Това позволи на Коларов да се възползва от липсата на Салах и да играе далеч по-атакуващо.

Втората грешка беше, че воден от ентусиазма и резултата 5:0 в Ливърпул пропусна да затвори мача - така, както го прави един голям отбор. Мърсисайдци дадоха изцяло контрола в срещата на своя съперник, вместо да убият темпото и да пробват два-три пъти да атакуват на скорост, възползвайки се от отчаяните атакуващи опити на Рома. Това е грешка на треньора.

Не на последно място Клоп по никакъв начин не реагира на смяната на тактиката от страна на Еузебио ди Франческо. Той заигра в ултра офанзвина схема, в която остана само с двама защитници, а двамата крайни бранители заиграха като халфове. Германецът не коригира своята игрова схема и изобщо не се възползва от огромните пространства в защитата на Рома, открили се след 70-ата минута. Това позволи на "вълците" да приложат 15 минути своята атакуваща тактика, която сработи на два пъти, а и имаше още няколко инфарктни положения в полза на италианския тим. 

Благодарение на Клоп и заспалата защита на Ливърпул в последните 20 минути, Рома се върна в сблъсъка и при успех с 3:0 може да се класира. Разбира се, едва ли "вълците" са способни на второ поредно чудо, но е факт, че Клоп и Ливърпул изпуснаха да гарантират класирането си още във вторник вечер на "Анфийлд". И сега трябва да са много внимателни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички