Новият проект за Шампионска лига включва влизащи и изпадащи отбори


Новият проект за Шампионска лига включва влизащи и изпадащи отбори
Снимка: Gulliver/GettyImages

3781 0

От УЕФА все по-усилено мислят как да променят правилата на европейските клубни турнири и в частност тези на Шампионска лига. По-рано стана ясно, че се обмисля нов формат на турнира от 2024 година, който предвижда в груповата фаза на надпреварата да има 4 групи с по 8 отбора в тях, което ще увеличи броя мачове в евросъревнованията.

Също така се планира да се въведе влизащи и изпадащи отбори, както и места за още тимове в Шампионска лига, което е част от визията за промени в европейските клубни турнири. Президентът на организацията на Европейските футболни лиги (ЕфЛ) Ларс-Кристер Олсон заяви, че хора от висшите етажи на УЕФА са предложили идеята. 

Организацията на Лигите е имала съвместни разговори и работи заедно с Европейската клубна асоциация, за да имат идеите им по-голяма тежест пред УЕФА. Олсон уточни, че една от коментираните теми е въвеждането на влизащи и изпадащи отбори в трите европейски клубни турнира Шампионска лига, Лига Европа и бъдещата Лига Европа 2. Как точно ще бъдат формирани конкретно тези предложения ще стане ясно най-рано на 17 май, когато 55-те футболни федерации от Европа се събират на редовен конгрес в Будапеща. Поради тази причина норвежецът отказа да влезе в детайли, но добави, че ще има шансове за повече отбори във всяко едно състезание.

Предполага се, че самото влизане и изпадане може да става на базата на резултатите в Европа, но също така и на базата на представянето в местното първенство, като зависи и колко е силно самото локално първенство. "Ако към момента 80 отбора участват в груповите фази на клубните турнир, то към 2021 година те ще бъдат 96", прогнозира Андреа Аниели, президент на Ювентус и на Европейската клубна асоциация.

Босът на Наполи Аурелио Де Лаурентис пък предложи създаването на нов евротурнир, в който да участват 80 клуба от Стария континент. Вижте идеите му в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички