Невъзпятият герой


Невъзпятият герой
Снимка: Guliver/GettyImages

4267 0

Юрген Клоп и неговият "хеви метъл" футбол са тема №1 в Ливърпул в последните 2 години. Единственият случай, в който не германецът, а друг беше в центъра на вниманието, е Мохамед Салах, който завладя не само Висшата лига, но и целия свят, а феновете не спират да се интересуват от всяка една крачка на египтянина, който се оказа глътка свеж въздух във вечния спор между Меси и Роналдо, поне през тази година. Но извън феновете на Ливърпул и най-задълбочените анализатори на футболната игра, малко са тези, които говорят за един от най-отдадените и най-добрите футболисти не само в Ливърпул, не само на Острова, но изобщо в европейския футбол - Роберто "Боби" Фирмино.

С огромната си усмивка на лицето и атрактивния стил на игра с голове без да гледа към вратата, бразилският ас редовно попада в класации за красиви отигравания и невъзможни голове, но истината е, че той е сърцето, душата и моторът на червения мърсисайдски динамит. И през този сезон това се вижда не само с очи, но този път и статистиката го потвърждава.

Преди година и половина писах анализ, че факторът, делящ Фирмино от това да абсолютно съвършен нападател или дори "фалшива деветка", е завършващата фаза. Но през настоящата кампания той се превърна в голова машина, а най-интересното е, че се вдигнаха сериозно и завършващите му подавания. В Шампионска лига той има 10 гола и 8 асистенции, помагайки на своя отбор да стигне до финалната среща. Освен това вкара 15 гола и раздаде 7 асистенции във Висшата лига. Но сухата статистика не може да обясни ефекта, който Фирмино има върху цялостната игра на Ливърпул.

Бразилският ас може да бъде намерен на всяка една точка от терена. Той участва редовно в изграждането на атаките на Ливърпул, движейки се непрестанно в опит да обърка защитата на противниковия отбор. Никога няма да видите "Боби" забит на определена позиция на терена, така както например Мохамед Салах играе в 90% от времето по левия фланг. Фирмино действа като помощник на всеки един от играчите на Клоп - можете да го видите в постоянна комуникация с бековете, да заема мястото на някой от халфовете, включили се в завършващата фаза на атаката. Играчът с №9 прави всичко в атака и стилът му е основан на това да прави отбора по-добър, въпреки че качествата му могат да го изстрелят на върха в класациите по индивидуални постижения.

Въпреки че на моменти остава недооценен, Фирмино е един от най-важните играчи на Ливърпул не само в атака, но и в дефанзивен план. Убийствената преса на тима се основава на неговите качества да проследява внимателно разиграването на защитниците на противниковия тим, да предугажда подавания и да пресира футболисти, без да извършва нарушения. Ако не беше толкова добър в атака, Фирмино щеше да е перфектният дефанзивен халф - високо IQ, невероятен и неуморим мотор, добър поглед върху играта и способността да покрива огромен периметър.

Добрата новина за Юрген Клоп е, че Фирмино прави всички тези неща като нападател, а Ливърпул разполага с един истински диамант, който не можете да намерите в нито една друга селекция. И докато всички се възхищават на Салах и убийствения му индивидуален сезон, всеки, който обича футбола, трябва да отдели няколко минути и просто да наблюдава съвършенството в играта на Боби - невъзпятият герой на "хеви метъл"-а в Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички