Кралят на Шампионска лига е детрониран! Аякс с погром срещу неузнаваем Реал Мадрид


Кралят на Шампионска лига е детрониран! Аякс с погром срещу неузнаваем Реал Мадрид
Снимка: Getty Images/Gulliver

12319 0

През този сезон трофеят в Шампионска лига ще има своя нов носител. Аякс сложи край на 3-годишното последователно господство на Реал Мадрид и то в дома му - "Сантяго Бернанеу". Холандците победиха с 1:4 и тотално надиграха "белия балет" в срещата-реванш от 1/8-финалите в турнира.

Зиеш откри в 7', а в 18' холандците стигнаха до втори гол чрез Давид Нерес. В 62' резултатът стана 3:0 след попадение на Тадич. При него имаше съмнения, че топката е напуснала терена преди атаката, но и след намесата на ВАР, бе зачетено. В 70' Марко Асенсио намали на 1:3, но две минути след това Ласе Шьоне направи 4:1 с гол директно от фаул вдясно от вратата. За последно Реал отпадна на 1/8-финалите преди 4 години. Освен това Аякс се превърна в първия тим в Шампионска лига, който до 18' бележи два гола срещу мадридчани в техния дом. Треньорът на мадридчани Сантяго Солари извърши и две принудителни смени, след като през първата част заради контузии напуснаха Лукас Васкес и Винисиус.

Още в 4' от двубоя домакините можеха да поведат и да улеснят срещата. Лукас Васкес центрира към наказателното поле, където Варан засече с глава, но разтресе напречната греда. Три минути след това обаче гостите не простиха на именития си съперник. Душан Тадич получи отдясно, напредна и влезе в наказателното поле и върна към Зиеш, чийто шут попадна в долния десен ъгъл.

Реал опита след това да тръгне в атака, като в 12' Тони Кроос проби през центъра и стигна до точка за изпълнение на дузпа. Там обаче Кроос се засуети и не успя да нанесе удар. В 18' Аякс смълча "Бернабеу" с втори гол. 18' Тадич отново напредна към наказателното поле, а Нерес се измъкна на ръба на засадата, след което финтира Куртоа за 0:2.

В 22' Давид Нереш реагира най-бързо на отскочила топка в наказателното поле, но ударът му се приплъзна точно покрай дясната греда. Минута след това Онана удар на Винисиус Жуниор от ръба на пеналтерията с великолепна реакция. Последваха още по-тежки минути за "белия балет", като Сантиаго Солари трябваше да направи две принудителни смени. Първо Лукас Васкес се контузи и бе заменен от Гарет Бейл, а след това и най-острият играч на домакините Винисиус получи травма и на негово място влезе Марко Асенсио.

 В 33' Хаким Зиеш стреля от ръба на наказателното поле, като топката се запъти към долния ляв ъгъл, но Тибо Куртоа спаси и не позволи да се стигне до трети гол. Три минути преди края на полувремето Гарет Бейл овладя точно подаване в пеналтерията и нанесе удар, който разтресе лявата греда - липса на късмет в този случай за домакините.

Както и се очакваше, Реал се хвърли в атака веднага след подновяването на играта. "Кралския клуб" организира една добра атака още в началото, която завърши с удар на Марко Асенсио, но топката мина покрай вратата. В 50' Бензема овладя топката с гърди, докато бе с гръб към вратата. Последва изстрел от воле, но топката мина над вратата. Минути след това Куртоа трябваше да се намеси. Тадич изведе Ван де Беек отляво в пеналта, той стреля, но белгиецът предотврати опасността.

В 62' дойде най-спорният момент в срещата. Душан Тадич, който направи много силен мач, успя и да се разпише. Ван де Беек намери Тадич зад точката на дузпата, а оттам плеймейкърът с безкомпромисен шут прати кълбото в горния десен ъгъл. В началото на тази атаки обаче Мазрауи хвърли всички усилия, за да запази топката в игра и да не излезе в тъч. Това бе дълго време беше разглеждано с ВАР, за да се установи пресякла ли бе топката с пълния си обем страничната линия. Изглежда, че повторенията не убедиха реферите, че е напуснало с целия си обем и главният съдия засече попадението.

В 70' Марко Асенсио се озова в чудесна стрелкова позиция, след като получи нисък пас от Серхио Регилон точно след линията на наказателното поле. Той отправи зрелищен удар от движение, който влезе в долния десен ъгъл, отбивайки се от гредата. Радостта на домакините обаче не трая дълго и две минути по-късно след голяма грешка на Куртоа гостите вкараха и четвърти гол. Ласе Шьоне отбеляза от пряк свободен удар, пращайки топката в горния десен ъгъл, а Куртоа не успя да се намеси адекватно. В 84' трима играчи на Реал в наказателното поле не успяха да се разпишат. Първо Бензема не бе точен, а след това вратарят на гостите затвори умело Бейл. В 86' Зиеш направи нечуван пропуск, като от 3-4 метра алжирецът стреля над гредата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Въпреки че Реал е фаворит да продължи към четвъртфиналите, играта на Аякс в първия мач обещава, че на "белите" няма да им е лесно да го постигнат. Още повече, че след успеха в Амстердам испанският гранд победи само веднъж на своя стадион и е под въздействието на две последователни загуби от Барселона в Ел Класико - 0:3 в полуфинала за Купата на Краля и 0:1 в първенството. 

Капитанът на "белия балет" Серхио Рамос е наказан за срещата след нарочно изкарания си жълт картон в Амстердам и това ще увеличи шансовете на Аякс да се разпишат. В лагера на Аякс положението е по-тревожно, тъй като титулярите от първия мач Карел Ейтинг и Лисандро Магалан пропускат двубоя.

Другият двубой днес Борусия - Тотнъм може да следите НА ЖИВО в Sportlive.bg.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

РЕАЛ МАДРИД: Куртоа, Карвахал, Начо, Варан, Регилон, Кроос, Каземиро, Модрич, Васкес, Винисиус, Бензема

АЯКС: Онана, Таяфико, Блинд, Де Лихт, Мазрауи, Де Йонг, Шьоне, Ван де Беек, Нереш, Зиеш, Тадич

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички