Ожесточена битка в Дортмунд, но Борусия бе изхвърлен от Шампионска лига след нова загуба


Ожесточена битка в Дортмунд, но Борусия бе изхвърлен от Шампионска лига след нова загуба
Снимка: Getty Images/Guliver

6602 0

Отборът на Тотнъм успя да спечели и втория сблъсък срещу Борусия Дортмунд от 1/8-финалите на Шампионска лига. "Шпорите" надиграха своя съперник с минималното 1:0 като гост на "Сигнал Идуна Парк" и с общ резултат 4:0 от двата мача продължават напред в турнира към четвъртфиналната фаза.

"Жълто-черните" имаха тежката задача преди началото на двубоя да стопят пасив от 3 гола и наложиха натиск през първото полувреме. Домакините имаха няколко добри положения, но добрата игра на Тотнъм в отбрана, а и няколко отлични намеси на Юго Лорис, запазиха резултата нулев.

Втората част започна по най-лошия сценарий за Борусия. Грешка при позиционирането на отбраната на домакините позволи на Хари Кейн да излезе очи в очи с Роман Бюрки, а англичанинът не сбърка, убивайки всякакви надежди на своя съперник. До края на мача Борусия загуби своята мотивация и не се стигна до особено опасни положения пред двете врати. 

Първо полувреме

В откриващите 10 минути на двубоя домакините успяха да наложат контрол над топката и да притиснат съперника, както се очакваше и преди първия съдийски сигнал, но така и не се стигна до опасни положения пред някоя от двете врати.

Малко по-късно грешка на "шпорите" в собственото си наказателно поле позволи на Марко Ройс да се окаже в много добра позиция за изстрел, но Ян Вертонген успя да се намеси с отличен шпагат в краката на германеца, за да блокира удара му.

В 16' отбраната на Тотнъм бе пронизана с дълго подаване, а Пако Алкасер успя да овладее топката в наказателното поле на Юго Лорис, където обаче се оказа в положение на засада. Натискът на домакините се засилва с всяка изминала минута.

5 минути по-късно Марко Ройс отново се оказа на добра позиция за гол. След центриране от левия фланг нападателят на Борусия овладя и стреля към вратата на "шпорите", а топката рикошира коварно от крак на съперников футболист. Юго Лорис обаче демонстрира отлични рефлекси, спасявайки неудобния удар към неговата врата.

В 31' дойде и първото добро положение за гостите. Тимът на Маурисио Почетино се възползва от грешка при изнасянето на топката в отбраната на Борусия, а сам срещу вратаря се озова Сон, но нападателят на "шпорите" изпрати топката в аут под натиска на противников футболист.

Две минути по-късно домакините на три пъти имаха възможност да открият резултата, но така и не успяха. Първо Марио Гьотце се опита да намери далечния ъгъл на Лорис, но топката бе избита в ъглов удар.

При последвалото статично положение топката попадна на крака на Марко Ройс на границата на наказателното поле, но топката отново бе изпита в корнер, а последната ситуация бе пред Пако Алкасер, но отново без резултат. Няколко минути по-късно Джейдън Санчо също опита да открие резултата, но вратарят на Тотнъм отново демонстрира класата си.

Минута преди края на полувремето Пако Алкасер отправи нов точен удар към вратата на Юго Лорис, но френският страж отново бе отлично позициониран, за да предотврати поредната добра възможност за гол пред домакините.

Второ полувреме

Втората част започна по най-лошия сценарий за домакините. Грешка при позиционирането в отбраната на "жълто-черните" постави голмайстора на Тотнъм Хари Кейн в отлично положение за гол пред стража Роман Бюрки, а английският нападател не сбърка, откривайки резултата - 0:1.

След попадението на Хари Кейн устремът на Борусия бе убит и играчите на домакините загубиха мотивацията, която демонстрираха през първото полувреме. Последваха минути, в които играта бе предимно в центъра, без особено опасни положения. Хари Уинкс бе заменен от Ерик Дайър принудително.

В 62' мениджърът на Борусия Люсиен Фавър прибегна към двойна смяна, заменяйки Волф и Герейро с Ларсен и Пулишич. Борусия постепенно поднови набезите си към вратата на Лорис, но отбраната на Тотнъм продължава да стои изключително добре прибрана пред своето наказателно поле и не оставя шансове на атаката на домакините.

Втората смяна в състава на "шпорите" дойде в 70', но тя бе по-скоро тактическа от гледна точка на 1/4-финалите. Хюн-мин Сон бе изваден от игра, тъй като при евентуален жълт картон той ще бъде наказан за следващия мач на тима в турнира. Ерик Ламела се появи на негово място.

Седем минути преди края на двубоя Маурисио Почетино извърши и последната си трета смяна. Дани Роуз се появи в игра на мястото на Кристиан Ериксен, за да се съхранят силите на креативния полузащитник за предстоящите мачове на тима.

Последните минути от мача бяха доиграни от двата тима, след като домакините се примириха с крайния резултат и не нападаха толкова усилено към вратата на Юго Лорис. Пако Алкасер имаше възможност да изравни резултата, но успехът отново не бе на страната на Борусия.

Преди мача

Срещата на "Сигнал Идуна Парк" за домакините ще пропусне Пишчек, докато за Тотнъм под въпрос са Деле Али, който поднови тренировки, и Хари Уинкс. Кийрън Трипиер пък въобще не пътува за Германия.

Дортмунд не се намира в добро състояние и спечели само една победа в последните пет кръга в Бундеслигата, където вече дели върха с шампиона Байерн Мюнхен. Тотнъм обаче взе само една точка в последните си три мача във Висшата лига.

СЪСТАВИ

Борусия Дортмунд: Бюрки, Вайгъл, Диало, Аканджи, Герейро, Витсел, Волф, Санчо, Ройс, Гьотце, Алкасер

Тотнъм: Лорис, Фойт, Санчес, Алдервейрелд, Вертонген, Орие, Уинкс, Сисоко, Ериксен, Лукас, Сон
Борусия Дортмунд: Бюрки, Хакими, Топрак, Диало, Загаду, Витсел, Дилейни, Санчо, Филип, Дауд, Гьотце

Тотнъм: Лорис, Дейвис, Санчес, Алдервейрелд, Вертонген, Орие, Уинкс, Сисоко, Ериксен, Сон, Кейн

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички