3 дуела, заради които да гледате ПСЖ срещу Реал Мадрид в Шампионска лига


3 дуела, заради които да гледате ПСЖ срещу Реал Мадрид в Шампионска лига
Снимка: Getty Images, колаж на SportLive

4280 0

Тазгодишното издание в Шампионска лига сътвори изключително зрелище на футболните почитатели още от груповата фаза на надпреварата, а това се пренесе и на 1/8-финалите. Освен интересни сблъсъци като Атлетико Мадрид срещу Манчестър Юнайтед и Интер срещу Ливърпул, "бижуто" в програмата на най-големия европейски клубен турнир е мегаспектакълът Пари Сен Жермен - Реал Мадрид.

Два от най-силните европейски грандове се срещат още на осминафиналната фаза, макар и този двубой да е достоен и за финал в Шампионска лига. Реал Мадрид, най-успешният клуб в историята на турнира със своите 13 трофея, ще преследва още европейска слава срещу ПСЖ, който все още не е имал щастието да вдигне най-ценния клубен трофей във футбола.

Откакто парижани бяха поети от катарския милиардер Насер Ал-Хелайфи през 2011-а, целта пред клуба бе само една - да се изкачи на европейския връх във футбола. Макар и във Франция да няма отбор, който да се опре на ПСЖ (с изключение на миналия сезон, когато Лил сензационно стана шампион), на европейската сцена френският гранд страда. Най-добрият резултат на ПСЖ е финал през сезон 2019/20, когато отстъпи на Байерн Мюнхен в битката за трофея.

ПСЖ наля стотици милиони в това да сътвори най-силния състав в света. Няма да е пресилено, ако кажем, че "на хартия" парижани в действителност разполагат с най-силния отбор като индивидуалности. В отбора бе привлечен 7-кратният носител на "Златната топка" и навярно най-добрият футболист в историята Лионел Меси. Към него в атака присъстват световният шампион с Франция Килиан Мбапе и Неймар, който от години е сред най-добрите играчи на планетата.

През лятото ПСЖ се подсили сериозно и в дефанзивен план, където взе един от най-добрите централни бранители в последното десетилие - Серхио Рамос, макар и контузиите да пречат на испанеца да играе. Ашраф Хакими, един от най-добрите крайни бранители в света, също акостира в Париж. На вратата на ПСЖ пък застана европейският шампион с Италия Джанлуиджи Донарума.

При толкова сериозни имена в състава си ПСЖ безспорно е един от големите фаворити за трофея в Шампионска лига. По пътя към голямата цел обаче парижани ще трябва да преодолеят едно от най-големите препятствия още на 1/8-финалите - отборът на Реал Мадрид, който има изключителна история в този турнир, богат опит и силен състав, воден от един от най-добрите специалисти в професията - Карло Анчелоти. В предстоящия мегасблъсък ще можем да наблюдаваме 3 ключови дуела, които до голяма степен могат да решат кой ще се класира за 1/4-финалите.

Лионел Меси срещу Реал Мадрид, но с екипа на ПСЖ

Безспорно във фокуса на вниманието ще бъде представянето на бившата суперзвезда на Барселона Лионел Меси срещу големия съперник на каталунците Реал Мадрид. Ако има отбор, на който Меси желае най-много да вкара гол, то това е "кралския клуб". Аржентинецът има 26 гола и 14 асистенции срещу Реал в 45 мача във всички турнири и през годините се превърна в кошмар за "лос бланкос".

Трябва да се отбележи обаче, че в последните пет мача срещу Реал Лео Меси не успя да се разпише. Той игра за първи път срещу "белите" през 2005-а, когато се отчете с асистенция за гол на Самуел Ето'о. Срещу Реал Мадрид Меси е вкарал шест пъти от дузпа, като няма пропуск от бялата точка. Той има и два гола от пряк свободни удари. Меси има два хеттрика срещу Реал, като в един от случаите именно Карло Анчелоти бе начело на "белите".

Откакто дойде в Париж, Меси има трудности с адаптацията към новия си отбор. Това изглежда нормално предвид факта, че цял живот аржентинецът е играл само за един отбор. Въпреки това в последно време Меси започва да напипва формата си и нищо чудно да се превърне в герой за ПСЖ точно срещу Реал Мадрид - отбор, който познава много добре и знае как да бележи срещу него.

Килиан Мбапе в елиминационен мач срещу бъдещия си отбор?

Друг сблъсък, към който ще има голям интерес, е представянето на голмайстора на ПСЖ Килиан Мбапе срещу Реал Мадрид - клубът, в който Мбапе се очаква да продължи кариерата си през лятото. Както е известно, "белите" искаха да го привлекат още през миналото лято, но ПСЖ блокира трансфера и не позволи на Мбапе да напусне. Французинът обаче може да напусне "Парк де Пренс" като свободен агент през лятото и очакванията са да го стори именно в посока Мадрид.

Килиан Мбапе обаче е професионалист и го доказа с интервютата си преди 1/8-финалния сблъсък, когато отказа да коментира по какъвто и да е начин Реал Мадрид. Мбапе е изцяло фокусиран върху представянето си за ПСЖ и ще даде всичко от себе си, за да помогне на настоящия си отбор да продължи напред в Шампионска лига. Френският нападател е изключително бърз и техничен и ще бъде истинско предизвикателство за отбраната на Реал да го спре.

Серхио Рамос се изправя срещу клуба на сърцето си Реал Мадрид

След 16 години в Реал Мадрид капитанът Серхио Рамос напусна отбора и се присъедини към ПСЖ. Първите дни на испанеца в Париж не са никак успешни заради множество контузии, които не му позволяват да разгърне потенциала си. Именно контузия ще попречи на Рамос да вземе участие в първия 1/8-финал срещу Реал на "Парк де Пренс", но испанецът се очаква да е на линия за реванша на "Сантяго Бернабеу".

Завръщането на Рамос срещу Реал ще бъде изключително емоционален момент както за него, така и за феновете на "белите", за които раздялата с бранителя бе много тежка. Тъкмо в реванша на "Бернабеу" ще се стигне до развръзката в това съперничество, като Серхио Рамос може да се окаже играчът, който да спре похода на Реал Мадрид към трофея в Шампионска лига.

Карим Бензема срещу ПСЖ

Сериозно внимание в двубоя между ПСЖ и Реал Мадрид трябва да се обърне и на Карим Бензема, който се намира в изключителна форма от началото на сезона. Французинът се възстанови от контузията си и се очаква да вземе участие в двубоя срещу ПСЖ в Париж. Бензема е считан за един от най-добрите нападатели в света понастоящем и със сигурност ще иска да помогне на Реал да острани ПСЖ от Шампионска лига.

За Бензема този двубой на "Парк де Пренс" също ще бъде специален, тъй като се завръща на родна земя. Само преди месеци французинът се завърна в националния отбор и дори игра на Евро 2020. Неговото бъдеще в Реал също е под въпрос, особено ако се стигне до трансфер на Килиан Мбапе или Ерлинг Холанд на "Бернабеу". Нищо чудно Бензема да се окаже в ПСЖ през следващия сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички