18 години по-късно: Испания отново се посрами жестоко в Шампионска лига


18 години по-късно: Испания отново се посрами жестоко в Шампионска лига
Снимка: GettyImages

2710 0

Испанските отбори играят изумително в европейските клубни турнира, а представители на Ла Лига са спечелили почти половината купи, които са се разиграли по европейските терени през последните 2 десетилетия. През този сезон обаче ситуацията на испанците в Шампионска лига е трагична. 

Срам за Испания, невиждан от 2004 година насам 

Само един испански тим продължава към елиминациите в турнира и това е действащият шампион и най-успешен отбор в надпреварата - Реал Мадрид. Останалите представители на Иберийския полуостров обаче тотално разочароваха. 

За пръв път от 2004 година насам испанските отбори записват повече поражения отколкото победи в груповата фаза на Шампионска лига. Победите на сметката на испанските отбори са 8, докато пораженията - цели 10! 6 пъти испанските клубове завършиха наравно. 

Интересно е да се отбележи, че половината победи дойдоха от Реал Мадрид, който регистрира 4 успеха и спечели своята група. Останалите 4 са разпределени по следния начин: Барселона (2), Севиля (1) и Атлетико Мадрид (1). 

Най-големият испански срам в Европа 

Въпреки че Барселона отнесе най-много подигравки за отпадането си от Шампионска лига, отборът на Шави Ернандес поне ще играе в Лига Европа, а и беше в група с Байерн Мюнхен и Интер. Званието "най-голям срам" отива за Атлетико (Мадрид), който дори няма да играе в Европа през пролетта. 

"Дюшекчиите" попаднаха в една от най-лесните групи (поне така изглеждаше след жребия), като трябваше да преодолеят съпротивата на Порто, Брюж и Байер Леверкузен. В тази група обаче представителите на испанската столица записаха само една победа и безславно завършиха на последното място. 

Причините за това са много, но е показателно, че през последните години Атлетико е един от най-големите "играчи" на трансферния пазар, но това не води до желаните успехи. Дори напротив - за пръв път от сезон 2010/11 отборът няма да играе в европейските клубни турнир през пролетта. 

Пропадането на Атлетико само маркира драстичният спад на Испания в европейските клубни турнири, докато Англия и Германия имат по 4 представители в елиминациите на най-комерсиалния клубен турнир - ето и кои са всички осминафиналисти в Шампионска лига

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички