ТОП 10 на рекордите в Шампионска лига, които трудно ще бъдат подобрени


ТОП 10 на рекордите в Шампионска лига, които трудно ще бъдат подобрени
Снимка: Getty Images/Guliver

12771 0

Шампионска лига е най-комерсиалният и най-престижният европейски клубен турнир. Мечта за редица клубове, треньори и играчи е да го завоюват поне веднъж или отново в своята история/кариера. Безспорният хегемон на този турнир е Реал Мадрид с невероятните си 13 трофея.

"Кралския клуб" записа и невероятно постижение - цели 3 поредни години печели формата в най-новия му вариант (след сезон 1992/93). Преди това постижение на "белите" нямаше дори и отбор, който да го спечели 2 пъти поред. Като заговорихме за постижения - представяме ви 10 невероятни рекорда в Шампионска лига, които ще се задържат във времето преди да бъдат подобрени, ако изобщо бъдат.

1. Най-бързият хеттрик - Бафетимби Гомис. Той вкарва три гола за Олимпик Лион срещу Динамо Загреб през сезон 2011/12, като го прави в рамките на 8 минути. Не е невъзможно да се подобри, като имаме предвид, че рекордът във Висшата лига на Садио Мане за най-бърз хеттрик е за умопомрачителни 2 минути и 56 секунди.

2. Най-много голове от един играч в 1 мач от фазата на директните елиминации - Лионел Меси. Аржентинецът вкарва цели 5 попадения за Барселона срещу Байер Леверкузен през сезон 2011/12.

3. Най-много пореди мачове без допуснат гол за вратар - Йенс Леман. На вратата на Арсенал той не допуска гол 10 мача поред - от октомври 2005 година до април 2006 година. След като попадение във втория мач на "артилеристите" през сезон 2005/06 от Аякс, след пази мрежата си "суха" във всички останали двубои чак до финала. В него е изгонен след 18 минути игра, така че технически и в него не е допуснал попадение.

4. Най-много голове от вратар - Ханс-Йорг Бут. Стражът има 3 гола в Шампионска лига, като любопитното е, че и 3-те са вкарани срещу един съперник - Ювентус, но с различни отбори. Той го прави с Хамбургер, Байер Леверкузен и Байерн Мюнхен, като, разбира се - всички са от дузпа.

5. Най-много голове в един мач. През сезон 2016/17 Борусия Дортмунд и Легия Варшава завършват при резултат 8:4. Трудно е да си представим, че скоро ще има повече от 12 гола в един мач от Шампионска лига.

6. Най-възрастен играч - Марко Балота. Той излиза за Лацио срещу Реал Мадрид през сезон 2007/08 на 43 години и 253 дни.

7. Най-много голове в рамките на един сезон - Кристиано Роналдо. Играчът, който има най-много попадения в цялата история на турнира, държи и рекорда за най-много голове в рамките на един сезон. Португалецът вкарва впечатляващите 17 през сезон 2013/14, когато е завоювана и така чаканата "Десета".

8. Най-висока посещаемост - 115 500 души. Това се случва през сезон 1994/95 на "Камп Ноу", когато Барселона посреща ПСЖ. Това е най-сигурният рекорд, просто защото правилата за безопасност не позволяват вече на стадионите да присъстват толкова хора.

9. Най-много голове от защитник в един мач - Лайвин Курзава. Хеттрик от защитник? Да. Бранителят на ПСЖ реализира 3 попадения срещу Андерлехт през сезон 2017/18.

10. Най-млад играч, вкарал хеттрик - Раул. Легендата на Реал Мадрид съумява да се разпише 3 пъти в един двубой за "кралския клуб" срещу Ференцварош през сезон 1995/96, когато е само на 18 години и 114 дни. Дори хеттрикът на Родриго Гоеш от този сезон е с близо 200 дни над рекорда.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички