Бившата "лисица" Тунчев: Лестър може да стане като Локо (Пд) през 2004-та


Бившата "лисица" Тунчев: Лестър може да стане като Локо (Пд) през 2004-та
Снимка: Getty Images / Guliver

3025 0

Англия е на път да се сдобие със сензационен шампион в средата на май - Лестър. Част от историята на лидера във Висшата лига е централният защитник на Локомотив Пловдив Александър Тунчев.

След отнемането на лиценза на ЦСКА за евротурнирите през юни 2008 година бранителят, който тогава е част от "червените", е продаден на "лисиците". Сделката е официализирана през юли, като Лестър плаща за него 375 хиляди паунда.

С малко прекъсване Тунчев остава в тима цели 4 години - до 2012-а. През този период обаче е преследван от контузии и записва само 26 мача, в които вкарва веднъж. По повод възхода на "лисиците" "Тема Спорт" потърси бившия национал.

Сашо, като бивш играч на Лестър как приемаш лидерската позиция на тима във Висшата лига 6 кръга преди края на шампионата?

- Доста е неочаквано. В Локо си говорим с момчетата преди всеки кръг, че им е време да загубят, но те все ни опровергават и продължават с победния си ход. В основата на успеха им е, че са изградили страхотен колектив. Играят много дисциплинирано и без излишни рискове. Доста от мачовете си печелеха с един гол разлика. Защитата им е доста стабилна.

Ще им стигнат ли точките разлика пред втория Тотнъм, за да влязат в историята?

- За мен те вече са там (смее се). Но в Англия всичко може да се случи. Ставал съм свидетел на много невероятни неща и обрати. Ако продължават в същия дух, ще станат шампиони, а и аз силно се надявам.

Познаваш ли някои от футболистите? Играл ли си с тях, докато беше в отбора?

- Да, има няколко момчета, които са останали от моето време. Капитанът Уес Морган пристигна малко преди да си замина аз и постепенно заигра. Дани Дринкуотър, който вече е национал, също бе в тима, Анди Кинг и Джеф Шлуп бяха резерви. От треньорския щаб са останали Крейг Шекспир и треньорът на вратарите Майк Стоуъл. Аз изкарах четири страхотни години в Лестър.

Чисто фенски, за кой отбор стискаш палци в Англия?

- Симпатизирам на Манчестър Юнайтед, но с оглед на ситуацията, в която е в момента, и на това, че съм минал през Лестър, няма как да не им стискам палци да спечелят титлата.

Как успяха да извървят този път - преди година се бореха да не изпаднат?

- Не може да не отчетем факта, че основните претенденти – Манчестър Юнайтед, Челси, Манчестър Сити, Арсенал... са далеч от най-добрите си дни. Определено не са на това ниво, на което са били в предишните сезони. Но не може да подценяваме това, което Лестър прави. Изградиха боеспособен отбор, който не се отличава с някаква зрелищна игра, но всички си вършат много добре задачите, които треньорът им поставя. Имат и силни изпълнители.

Колко важна е ролята на мениджъра Клаудио Раниери?

- Със сигурност е много голяма, въпреки че техният поход започна от края на миналия сезон с предишния треньор (Найджъл Пиърсън - б.р.), с когато успяха да се спасят. От там набраха и съответната инерция. Отделно, победите дават самочувствие. С тях Лестър укрепна и се превърна в това, което е днес. В кръга на шегата, за ролята на Раниери може да посочим факта, че често печелят с 1:0, което е по италиански.

Поддържаш ли връзка с някого от играчите?

- Не, с никого. Въпреки това за мен е огромна чест, че съм се докоснал до най-голямата сензация днес в Европа.

Имаше ли шанс да останеш още в Лестър тогава?

- Не, просто така се развиха нещата. Имах възможност да остана в Кристъл Палас, но тогава лекарят на отбора се презастрахова, защото имах контузия, дълго време не бях играл и просто не се получи. Макар че при тях бях за три месеца и играех редовно.

Какво може да разкажеш за базата на Лестър, за условията, които със сигурност са се променили и подобрили оттогава?

- Убеден съм, че са се развили. Още когато бях там, всичко бе на много високо ниво. В базата разполагаха с абсолютно всичко, което ти е необходимо за подготовка и възстановяване. Сега във Висшата лига са се модернизирали още повече, сигурен съм в това. Ако станат шампиони сега, приходите ще са много сериозни. Интересът ще става все по-голям. Собствениците са тайландци, а знаем какво представлява азиатският пазар в наши дни.

Глобално погледнато, това, че Лестър е на път да стане шампион, Тотнъм е втори... какво говори за Висшата лига?

- Да, големите имена, за които говорихме - Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Манчестър Сити, Ливърпул, този сезон са назад. Но случващото се е доказателство, че дори и тим като Лестър, ако създаде добър колектив и отбор, всичко е възможно. За мен това е за добро, защото така ще се разчупи малко стереотипът шампиони да стават все големите. Дори и да не е Лестър шампион, а Тотнъм - Висшата лига вече няма да е същата.

Ще е нещо като титлата на Локомотив Пловдив у нас през 2004 година?

- Да, може и така да се каже. Никой не те е слагал в сметките, а накрая изненадваш всички.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички