Златко Далич призна: Бразилия е най-добрият отбор на Световното, има страховит състав


Златко Далич призна: Бразилия е най-добрият отбор на Световното, има страховит състав
Снимка: Getty Images

1446 0

Селекционерът на Хърватия Златко Далич окачестви състава на Бразилия като „страховит“, но е на мнение, че отборът му не е чак такъв аутсайдер преди петъчния четвъртфинал с фаворитите за световната корона на Мондиал 2022. Възпитаниците на Далич, вицешампиони от Мондиала през 2018, надвиха Япония след изпълнение на дузпи вчера, за да си гарантират поне трети най-добър завършек в турнира.

Наставникът сподели днес, че е горд от характера и психическата устойчивост до момента в Катар, но осъзнава, че бразилците ще са тотално различено предизвикателство. „Бразилия има над 200 млн. души население, ние сме с едва четири млн., така че сме като предградие на град в Бразилия. Чака ни различен мач от всички други до момента, защото Бразилия обича да играе футбол. Ако погледнем реалистично, те са най-добрият отбор в турнира, имат огромен избор от играчи, страхотен състав, плашещо е, така че това е голям тест за нас“, започна той.

Далич добави, че „няма нищо по-хубаво“ от това да играеш с Бразилия на Световно първенство. „Може би предпочитахме да е във финала, а не на четвъртфинала. Искаме да дадем максимума от себе си – няма да се предадем преди мача. Искаме да контраатакуваме качеството на бразилците с нашето и да играем футбол срещу тях“. Хърватия освежи състава си през четирите години от последния Мондиал, като в състава останаха само няколко ветерани, включително капитанът Лука Модрич и крилото Иван Перишич.

Той каза, че това поколение не трябва да бъде сравнявано с тима, победен от Франция на финала в Русия, защото той включвал в по-голямата си част футболисти от елитни клубове по света. „Вече постигнахме исторически резултат след среброто през 2018 и бронза през 1998, това е нашият трети най-добър резултат на Хърватия на световни първенства. Не бих сравнявал тима с онзи от 2018 – когато погледнете нашите играчи тогава, те играеха за клубове като Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Реал Мадрид, разбира се. Когато ги сравним със сегашните, имаме шестима футболисти от местната Първа дивизия на Хърватия, това е различен отбор. Но свалям шапка на това поколение, защото те играят страхотно“.

Бразилия разби Южна Корея с 4:1 в понеделник с едно от най-добрите представяния до тук на турнира, но Далич е категоричен, че тимът му може да се пребори с петкратните световни шампиони. „Бразилия е фаворит, вижда се каква прекрасна атмосфера има в отбора, те притежават първокласни играчи, Неймар е обратно в игра след контузия. Трябва да сме много умни в нашия подход. Не можем да се отваряме твърде много срещу Бразилия, но и същевременно не трябва да стоим дълбоко в половината си. Шансовете не са 50-50, но не сме и чак такъв голям аутсайдер“, завърши селекционерът на „шахматистите“.

Всички новини за Световното по футбол четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички