"Тогава разбираш, че загубата във футбола не е най-лошото": Героят на Аржентина във финала знае що е ад!


"Тогава разбираш, че загубата във футбола не е най-лошото": Героят на Аржентина във финала знае що е ад!
Снимка: Getty Images

9232 0

Гонсало Монтиел не е най-известното, нито най-важното име в състава на аржентинския национален отбор. Но именно той реализира решителната дузпа срещу Франция във финала на Световното първенство по футбол. Десният бек хладнокръвно прати Уго Лорис в единия ъгъл, а топката - в противоположния.

Остава неясно защо селекционерът Лионел Скалони се довери на него за най-важния 11-метров удар в най-важния мач. В хода на Мондиал 2022 на неговата позиция той залагаше на Науел Молина. Освен това защитниците не много често бият толкова важни дузпи. Освен всичко това, Гонсало донесе дузпа във вратата на своя тим в края на добавеното време, когато блокира с ръка удар на Килиан Мбапе.

25-годишният Монтиел вкара своя 11-метров удар и на практика донесе дълго чаканата световна титла на Аржентина. От радост той си свали фланелката и отпразнува бурно паметния миг. И въпреки че неговият принос за този успех не е категоричен, защитникът заслужава този момент в кариерата си заради трудния живот, който е имал.

Футболистът е израснал във Вирей дел Пино, едно от най-бедните предградия в Буенос Айрес, в което нивото на престъпността е много високо. Баща му Хуан Антонио работел като зидар, а майка му Мариса е била служител във фирма за почистване. В това предградие момчето с прякор "Качете" преживява ужасни моменти. На 7-годишна възраст става свидетел на смъртта на дядо си, който става жертва на престрелка между съседи.

В по-зряла възраст Монтиел преживява друга трагедия. На 5 ноември 2017 г., когато е играч на Ривър Плейт, разбира след поражение с 1:2 от Бока Хуниорс, че е загубил много близък приятел. Мъжът е станал жертва на криминални разправии.

"Когато с вас се случи нещо подобно, разбирате, че има по-лоши неща от поражението в мач, колкото и болезнено да е то", споделя аржентинецът.

Няколко месеца преди това Монтиел загубил още двама свои приятели, които са застреляни близо до дома му. Само по чудо фаталната съдба подминава самия защитник. Футболът му помага да излезе от криминалната атмосфера. През 2017 г. той удължава договора си с Ривър Плейт за 4 години. Започва да се среща с Карина Накучо и още повече се кротва.

"Искам да измъкна семейството си от този район, за да им дам по-добър живот", споделя футболистът след поредицата смърти на свои приятели и познати. И Гонсало успява да осъществи мечтата си. През 2018 г. родителите му се местят в проспериращ централен район на аржентинската столица.

Монтиел също така води подителите си на финала на Копа Либертадорес срещу Бока Хуниорс, който се проведе на стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид. Майка му и баща му го подкрепяха на живо и по време на Мондиала в Катар.

Постепенно Гонсало Монтиел се превърна в един от най-добрите флангови защитници на Аржентина. През 2021 г. той помогна на "гаучосите" да спечелят Копа Америка. По това време той направи своя трансфер в Европа, подписвайки със Севиля за 3 години.

Връх в кариерата му стана Световното бпървенство по футбол. Той взе участие само в мачовете с Мексико (групите), Австралия (1/8-финалите) и Нидерландия (1/4-финалите), като общо в тях записа 88 минути. Във финала срещу Франция влезе в игра в 91' и малцина очакваха именно той да донесе на Аржентина титлата, чакана цели 36 години. Може би така съдбата му се отблагодарява за тежкия живот досега. А ето по какъв странен начин Монтиел отпразнува триумфа в Катар.

Източник: championat.com, превод: Адриана Димитрова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички