Страх тресе ФИФА от шмекерии на отборите на Мондиал 2026


Страх тресе ФИФА от шмекерии на отборите на Мондиал 2026
Снимка: Getty Images/Guliver

2217 0

Световната футболна централа (ФИФА) ще преразгледа плановете си за груповата фаза за предстоящото Световно първенство през 2026-а в САЩ, Канада и Мексико.

Това решение е взето след събития от груповата фаза в Катар, който Мондиал все още не е завършил. Турнирът след четири години се разширява от 32 на 48 отбора и организацията предлага 16 групи по три отбора, но тези идеи към този момент са под въпрос.

Daily Mail твърди, че ръководният орган на футбола ще мисли алтернативни формати, след като се появиха опасения относно предстоящи „скучни“ мачове с оглед пренасищането на отбори от различните конфедерации и евентуално неспортсменско поведение на дадени отбори.

Докладът подчертава, че има потенциални ситуации, при които последният групов мач може да се окаже между два отбора, които вече са се класирали, или отбори могат да се наговорят и да елиминират третия, който участва.

Решенията, предложени от ръководителя на глобалния футбол на ФИФА – Арсен Венгер, включват 12 групи от по четири отбора, като най-добре представилите се на трето място, също да намерят място в елиминациите и да продължават с първите два.

Или да се раздели групите на 24 отбора от шест групи по четири, като победителите прескачат един кръг в елиминациите.

Новият формат ще бъде със значително увеличение на мачове, като за 32 дни трябва да се изиграят 80 срещи, ако форматът е 16х3.

Ако форматът отвъд Океана е с четири отбора в група, то тогава ще се изисква задължително допълнителна седмица, тъй като срещите набъбват до 104. Настоящият формат е такъв, че 32 отбора играят 64 мача в 29 дни. 

ВСИЧКО ЗА МОНДИАЛ 2022 МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички