Стари познайници, реваншизъм и утопия за величие - група "B" на Световното първенство в Катар


Стари познайници, реваншизъм и утопия за величие - група "B" на Световното първенство в Катар
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

1776 0

Група "B" за Световното първенство по футбол 2022 в Катар може да не е толкова интересна колкото група "E" или "G", но има своята собствена... да я наречем "романтика". Жребият отреди тази група да бъде споделяна от отборите на Англия, Иран, САЩ и Уелс, които по един или друг начин имат сериозна история помежду си.

Реваншизмът в групата

Англия има сериозни сметки за разчистване със САЩ. Двете държави са се срещали на два пъти на световни първенства, а "янките" винаги са си тръгвали доволни. Нацията отвъд Океана обърква плановете на "трите лъва" през далечната 1950, побеждавайки с минималното 1:0 на Мондиала в Бразилия.

60 години по-късно двата тима отново се срещат в груповата фаза в Република Южна Африка и там отново "янките" отмъкват ценни точки на Англия, завършвайки 1:1.

Няма изгубена любов между САЩ и Иран също. Очертава се сблъсък отвъд футбола заради политическите вълнения между тези две държави през годините. Иран шокира "янките" на Мондиала през 1998 във Франция, побеждавайки с 2:1 в групите. Сега САЩ определено ще иска да си отмъсти.

Представяне на отборите

Англия - безспорният фаворит

След като стигна до полуфиналите на Световното първенство през 2018 година и след това до финала на Евро 2020 - само за да загуби болезнено с дузпи от Италия, Англия ще бъде решена да се справи още по-добре в Катар и най-накрая да спечели първия си голям трофей от 1966-а насам. Още подробности, анализ и визитка на Англия четете в Sportlive.bg 

САЩ

САЩ ще се присъедини към "купона" на Световното първенство през 2022 година, като едва успя да премине през регионалните квалификации с по-добра голова разлика от Коста Рика. Това ще бъде 11-ият път, в който мъжкият национален отбор на САЩ (USMNT) участва на световната сцена. Още подробности, анализ и визитка на САЩ четете в Sportlive.bg

Иран - големият аутсайдер в групата? 

Иран се класира за трети поредни световни финали като национален отбор №1 от азиатския регион, който е способен да остави отпечатък. "Гордостта на Персия" се класира в категоричен стил, след като спечели 8 мача и загуби само един в квалификационния кръг. 

Уелс - "драконите" ще объркват сметки

Геополитически събития, извън терена, означаваха, че Уелс трябваше да чака по-дълго от повечето, за да резервира мястото си в Катар. В крайна сметка, Уелс победи Украйна на 5 юни, за да си осигури последното място от плейофите на УЕФА и първа поява на най-голямата сцена от 1958 година насам.

Големият фаворит

Това определено е отборът на Англия, ако трябва да се позовем на класациите на ФИФА. Към момента "трите лъва" са считани за петата сила във футбола и не само за фаворит за спечелване на тази група, но и на цялото Световно първенство. 

Мениджърът Гарет Саутгейт разполага с много талант и много перспективни млади играчи. Неговата селекция, водена от Хари Кейн, ще има подкрепата на всички англичани обратно вкъщи, които толкова много жадуват футбола отново "да се завърне у дома".

Програма на групата

21 ноември

Англия - Иран (15:00)

САЩ - Уелс (21:00)

25 ноември

Уелс - Иран (12:00)

Англия - САЩ (21:00)

29 ноември

Уелс - Англия (21:00)

Иран - САЩ (21:00)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички