С крак, ръка или зъби: Луис Суарес е готов да е герой за Уругвай в Катар с цената на всичко


С крак, ръка или зъби: Луис Суарес е готов да е герой за Уругвай в Катар с цената на всичко
Снимка: GettyImages

3843 0

Уругвай е един от фаворитите за участие на 1/8 финалите на Световното първенство в Катар. "Небесносините" се намират в Група "H", където са в компанията на Португалия, Гана и Южна Корея. На пръв поглед, приемлива група за момчетата на Диего Алонсо.

За да се постигнат желаните от младия специалист резултати обаче на Уругвай ще е нужно много повече от това да лежи на старата си слава. Един от задължителните фактори за евентуален успех носи името Луис Суарес. Бившият голмайстор на Ливърпул и Барселона ще е човекът под светлините на прожекторите за южноамериканската страна, която по всяка вероятност разчита за последен път на своя лидер.

Кариера, за каквато всеки нападател би мечтал

Безспорно, Суарес е един от най-добрите централни нападатели през новия век. Уругваецът е истинска голова машина за всеки отбор, имал щастието да го притежава. Кариерата си започва в Насионал, където мигновено безспорните му качества биват забелязани и само година по-късно прави голяма крачка към Европа за подпис с нидерландския Грьонинген. И "зелено-белите" не се радват дълго на своя таран, който след само 37 мача, е харесан и преминава в гранда Аякс, с което прави и същинския скок в развитието си.

Суарес прави истински фурор,, изигравайки 159 срещи, в които записва цели 111 попадения и 69 асистенции. Луис продължава да "лети", а Аякс осъзнава, че няма да може да продължи да разчита на изумителните качества на перлата в своя състав. Той се нуждае от ново, още по-сериозно предизвикателство. И какво по-добро такова от Ливърпул? 

Роденият в Салто голаджия опровергава всички очаквания, че Висшата лига ще разкрие слабите му страни и той няма да се справи с големия залък. Напротив, схрусква го. 82 гола и 46 асистенции с екипа на мърсисайдци по-късно ще му донесат и прякора "Ел пистолеро". 

Безспорният пик в кариерата му идва с трансфера в Барселона. С 1 Шампионска лига, 4 титли от Ла Лига, 4 Купи на Испания, в Суперкупи на Испания, 1 Световно клубно първенство, 1 Суперкупа на УЕФА на "Камп ноу", Суарес записва името си със златни букви в историята на каталунците.

Освен тези си постижения, той печели 4 "Златни обувки", 1 от която на Висшата лига и 1 на Ередивизие. С екипа на своята родина пък има на сметката си 68 попадения и 38 асистенции в 133 двубои.

Позиция на терена

През по-голямата част от кариерата си Суарес се подвизава на върха на атаката. През годините, при нужда, той се мести на лявото, дясното крило и дори зад нападателя. Въпреки не особено високия си ръст обаче, той се чувства най-добре като централен нападател. Въпреки че е в напреднала "футболна" възраст, таранът е изключително техничен и гъвкав. Немалка част от стотиците му попадения са реализирани по красив и акробатичен начин.

Лидер и лице на Уругвай

Луис Суарес е истинска емблема на футбола в своята страна. Невероятната история зад името му служи като вдъхновение както на млади и големи на трибуните и зад "малкия" екран, така и на неговите съотборници. Неведнъж той е спасявал и вдъхновявал Уругвай за подвизи, а когато не става с игра, то бившата суперзвезда на Барселона знае най-добре как да помогне на тима си.

Такъв е случаят на Световното през 2010 г., когато на 1/4 финалите Уругвай среща предстоящия си съперник от групите на Мондиала в Катар Гана. В последната минута от продълженията тогава, при центриране, Кевин-Принс Боатенг засича топката с глава, пращайки я към вратата на опонента. Тя обаче бива спряна именно от Суарес, който с ръце спасява току пред голлинията. Последва червен картон и дузпа, която обаче бива пропусната от Асамоа Гиан, а при последвалото изпълнение на 11-метрови наказателни удари, по-добри са "небесносините".

Друга, дори още по-фрапантна случка се разиграва на Световното през 2014 г., когато Суарес ухапва по рамото Джорджо Киелини в опита си да го разкара от пътя си. Истински пример за отдаденост и жертване на всичко в името на победата.

Формата на Луис Суарес

Уругваецът определено не се намира в най-добрия период от кариерата си. На 35 години той предпочете да напусне Атлетико Мадрид, където се представяше на много високо ниво посока отбора, от който тръгва всичко - Насионал. И за "трикольорите" той стартира по прекрасен начин, с 8 гола в 14 срещи, но само няколко мача по-късно се оттегля с претекст, че иска да съсредоточи мислите си върху предстоящия Мондиал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички