Роден експерт посочи пред SportLive кой показа висш пилотаж в съдийството по време на Мондиала и отсече: На Световните първенства не свирят най-добрите рефери


Роден експерт посочи пред SportLive кой показа висш пилотаж в съдийството по време на Мондиала и отсече: На Световните първенства не свирят най-добрите рефери
Снимка: Ilian Telkedjiev LAP.bg

1333 0

Експертът по футболно съдийство и наставник на рефери Детелин Баялцалиев изрази мнението си пред Sportlive.bg относно съдийството и решенията на ВАР от началото на Световното първенство в Катар. Той сподели много любопитна позиция по няколко въпроса: 

СЪДИЙСТВОТО НА МОНДИАЛА КАТО ЦЯЛО И РОЛЯТА НА ВАР

Аз видях едно много добро съдийство на откриващия мач между Катар и Еквадор. Даниеле Орсато направи едно безупречно съдийство. Неслучайно той е първия съдия, който има втори мач. Той се представи безупречно, особено при закъснелия, забавения сигнал при дузпата. Там има една ситуация, в която може да стане авантаж и може да се отбележи гол и никой да не забележи освен хората, които са навътре в материята на съдийството. Там той не свири веднага дузпата. С миг забави сигнала без да се дава сигнал за авантаж, защото ако в наказателното поле дадеш сигнал за авантаж и той не доведе до предимство, тогава няма как да върнеш дузпата.

Ние казваме, че най-добрия авантаж е дузпата. По-добър няма. Само че ако съдията вижда, че в момента, в който трябва да свири дузпа, че топката ще влезе във вратата, е много глупаво да отмени гола и да даде дузпа. Така е защото по „законите на Мърфи“ неведнъж след това те не вкарват дузпата.

Орсато тук направи точно това – висш пилотаж в съдийството. Той забави сигнала за дузпа и я отсъди веднага след като тази ситуация не довежда до гол. Видя първо дали няма да се стигне до попадение.

НАЙ-ДОБРИТЕ СЪДИИ ЛИ СВИРЯТ НА СВЕТОВНИТЕ ПЪРВЕНСТВА?

По принцип на световните първенства не свирят най-добрите съдии в света. Знаем, че най-добрите рефери са в Европа и Южна Америка, където и нивото и на шампионатите е най-високо. Не могат обаче да свирят съдии само от тези континенти, а трябва да има представители от всички. Поради тази причина виждаме и съдии от други държави, които естествено не могат да бъдат на нивото на най-добрите. Но пък са най-добрите от нивото на техните си континенти.

Общо-взето съдийството няма някакви много големи грешки. Добре си върви. Единични греши винаги стават.

ИМА ЛИ ГОЛЕМИ ГРЕШКИ НА ВАР В КАТАР?

Мисля, че няма. Освен там, където не знаем точно още как работи технически тази система за „полуавтоматичната засада“. Все още не съм говорил с хора от УЕФА, които са по-навътре по този въпрос.

Това е нещо съвсем ново и засега бих се въздържал от коментар. Каквото и да кажа ще породи много въпроси.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Наш бивш съдия призова ФИФА за война и отсече пред SL: Вратарят на Уелс трябваше да го вкарат директно в затвора, а Роналдо си изпроси дузпа

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички