Наш бивш съдия призова ФИФА за война и отсече пред SL: Вратарят на Уелс трябваше да го вкарат директно в затвора, а Роналдо си изпроси дузпа


Наш бивш съдия призова ФИФА за война и отсече пред SL: Вратарят на Уелс трябваше да го вкарат директно в затвора, а Роналдо си изпроси дузпа
Снимка: Getty Images

2908 0

Първият кръг от груповата фаза на Световното първенство по футбол се извъртя. От днес започнаха и вторите срещи.

Една от темите, които със сигурност вълнуват всички футболни специалисти и фенове, е тази за съдийството по време на Мондиала в Катар.

Днес станахме свидетели на първия червен картон по време на шампионата за брутално нарушение на вратаря на Уелс Уейн Хенеси срещу нападателя на Иран Мехди Тареми. Преди това  имаше и още не една ли две ситуации, които породиха спорове и дискусии.

Sportlive.bg потърси за мнение бившия ни футболен съдия и настоящ експерт по футболно съдийство и наставник на рефери Детелин Баялцалиев. Представяме Ви какво сподели той по отношение на някои ситуации по време на Мондиала и решенията на съдиите и ВАР.

ЗА ЧЕРВЕНИЯ КАРТОН НА ВРАТАРЯ НА УЕЛС

Майката на едно момченце, което го обучавам ми писа малко след мача между Уелс и Иран. Засякохме се на един турнир в Португалия и аз реших, че ще му помагам, след като реши да поддържаме контакт. Става въпрос за 17-годишен англичанин -  млад съдия на едно от ниските нива. От време на време си пишем чрез майка му  и тя ми пише: „Според мен червения картон на вратаря на Уелс… А аз и отговорих: „Ами той трябваше директно от стадиона в затвора да го вкарат за тази интервенция“.

Така че червеният картон тук беше задължителен и е много явен и ми е чудно как съдията сгреши. Но намесата на ВАР беше много уместна и точна.

 ЗА ДУЗПАТА НА РОНАЛДО СРЕЩУ ГАНА

Моето мнение е, че това е по-скоро симулация. Казвам по-скоро, защото има някакъв контакт. Той преекспонира този контакт. Роналдо на практика си изпроси дузпата и успя да излъже съдията. За мен щеше да бъде по-справедливо, ако не беше отсъдена дузпа. Това е мое лично мнение.

ВАР в случая не се намеси, защото първо ние не знаем каква е комуникацията между съдиите – главния рефер и ВАР. Защото много пъти на базата на тази комуникация зависи и дали ВАР ще се намеси или няма да го стори. Ако съдията е казал, че има контакт и е преценил, че е достатъчен за отсъждане на дузпа, ВАР не може да му каже, че е много малък контакта и да каже: „Аз разбирам повече от теб и трябва да гледаш наново, защото според мен не е дузпа“.

Няма право да прави такъв коментар ВАР. Щом съдията каже, че е видял контакт, ВАР повече не може да се намесва. ВАР може да се намеси само ако няма никакъв контакт, т.е съдията очевидно не е видял, а се е заблудил, че има контакт. Ако няма контакт тогава ВАР може да му каже, че той е видял контакт, но на камерите се вижда, че няма такъв и трябва да преразгледа отново ситуацията. Винаги решението се взима от главния съдия и никога от ВАР, който препоръчва да види нещо, което той не е забелязал.

Затова и ВАР правилно не се намеси, а и нямаше право да го направи. Макар че беше несправедливо да се отсъди дузпа.

За задържането на Магуайър по време на мача с Иран с неотсъдена дузпа и отсъдената такава за подобна ситуация в полза на Аржентина

Не съм гледал тази ситуация. Това момченце от Англия ми каза за нея. Но моето убеждение е, че за задържанията трябва да се предприемат сериозни действия – както ФИФА предприе война срещу бавенето на играта на това първенство и виждаме какви продължения се дават, за да има повече чисто игрово време. Аз смятам, че такава война трябва да се проведе и по отношение на задържанията. Защото няма никаква причина един състезател да задържа другия. Може да има контакт, но всякакви форми на задържане не са футболен прийом и са вследствие на борбата за топката.

ЗА ЕВЕНТУАЛНА ГРЕШКА НА ВАР НА МАЧА АРЖЕНТИНА – САУДИТСКА АРАБИЯ

Бегло я видях една от ситуаците, при която на прима виста забелязах, че един от състезателите пречи на вратаря и му влияе за адекватната реакция върху удара. Става  въпрос за единия от отменените голове.

За изчисляването на „полуавтоматичната засада“ не бих го коментирал, защото не познавам тази система. Не мога да бъда по-точен и категоричен от електрониката.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Брутален гаф на ВАР на Мондиал 2022 - 1 от 3-те отменени гола на Аржентина е бил напълно редовен? (СНИМКИ)

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ НА АНАЛИЗА НА ДЕТЕЛИН БАЯЛЦАЛИЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

 АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички