Отборите на Световното: Полша мечтае за миналото в последния танц на Левандовски (ВИДЕО)


Отборите на Световното: Полша мечтае за миналото в последния танц на Левандовски (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2497 0

В последните близо четири десетилетия националният отбор на Полша не е сред тези, които оставят голяма следа на Световните първенства по футбол. В Катар "Дружина Полска" ще се надява поне да повтори най-добрите си постижения от 1974 и 1982 година, а има и едно от най-добрите "оръжия" в света, за да го стори - Роберт Левандовски, за когото Мондиал 2022 най-вероятно е последен, предвид факта, че вече е на 34 години.

Групата на Полша

Жребият отреди на поляците място в Група "С", в която са още Аржентина, Мексико и Саудитска Арабия. Първият сблъсък е с "ацтеките" (22 ноември, 18:00 ч.), които на пръв поглед са основният конкурент за второто място, ако предположим, че първото е "капарирано" за Лионел Меси и компания. Вторият мач е срещу Саудитска Арабия - 26 ноември (15:00 ч.), а последният е срещу Аржентина - 30 ноември (21:00 часа).

Пътят до Катар 2022

Полша завърши на второ място в квалификационната си група с актив от 20 точки след 10 мача. Първата позиция бе за Англия (26 пункта), а без "билети" за Световното първенство по футбол 2022 останаха Албания, Унгария, Андора и Сан Марино. Поляците постигнаха 6 победи, 2 равенства и 2 загуби, отбелязвайки 30 гола и допускайки 11 във вратата си. Грешните стъпки дойдоха срещу Англия (1:1 и 1:2) и срещу Унгария (3:3 и 1:2).

Успехите на Полша

"Бяло-червените" са участвали на 8 световни форума, а най-добрите им класирания са през 1974 и 1982 година, когато достигат до два полуфинала. В първия случай губят от Западна Германия с 0:1, а във втория от Италия с 0:2. Печелят и двата малки финала - 1:0 срещу Бразилия (1974) и 3:2 срещу Франция (1982). През 1986 година за последно прескачат груповата фаза и достигат до 1/8-финал, а в следващите си три участия (2002, 2006 и 2018) амбициите им са прекършени още в групите. 

Старши треньор и схема на игра

Начело на "Дружина Полска" е 52-годишният Чеслав Михневич! Той е на позицията от началото на 2022 година, а в кариерата си преди това е водил само полски клубни отбори - Лех Познан, Заглембие, Арка Гдиния, Видзев Лодз, Ягелония, Полония, Подбедскидзе, Погон Шчечин и Легия Варшава. В активната си кариера е бил вратар и е играл за малки тимове в Полша. "Окачва бутонките" на 1 юли 2001 година!

Предпочитаната схема е с четирима защитници, но Михневич е показал, че не се притеснява да излиза и с трима в отбрана. В последните си два мача от Лигата на нациите (22 и 25 септември, срещу Нидерландия и Уелс) Полша играеше с 3-4-2-1 и 3-4-3. В летните срещи от ЛнН пък се залагаше на 4-4-2, както и на 4-2-3-1.

Най-важният играч

Определено това е капитанът Роберт Левандовски! Нападателят на Барселона е най-резултатният футболист за националния отбор, вкарвайки 76 гола в общо 134 срещи. Лева дебютира с попадение за "Дружината" през 2008 година в двубой срещу Сан Марино и отбеляза победен такъв в последния си (до момента) мач с екипа на Полша - срещу Уелс (1:0, 25 септември).

СЪСТАВ НА ПОЛША

Вратари: Войчех Шчесни (Ювентус), Лукаш Скорупски (Болоня), Камил Грабара (Копенхаген);

Защитници: Роберт Гумни (Аугсбург), Якуб Кивиор (Специя), Ян Беднарек (Астън Вила), Матеуш Ветеска (Клермон), Камил Глик (Беневенто), Бартош Берешински (Сампдория), Артур Йеджейчик (Легия Варшава), Мати Кеш (Астън Вила)

Полузащитници: Гжегож Криховяк (Ал-Шабаб), Камил Гросицки (Погон), Шимон Зурковски (Фиорентина), Михал Скорас (Лех Познан), Якуб Камински (Волфсбург), Себастиан Шимански (Фейенорд), Пьотр Желински (Наполи), Пжемислав Франковски (Ланс), Кристиан Белик (Бирмингам Сити), Дамян Шимански (АЕК Атина)

Нападатели: Аркадиуш Милик (Ювентус), Роберт Левандовски (Барселона), Карол Швидерски (Шарлът), Кшищоф Пьонтек (Салернитана).

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички