Приказката продължава! Мароко изрита Португалия и пренаписа историята на Световните първенства (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)


 Приказката продължава! Мароко изрита Португалия и пренаписа историята на Световните първенства (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

9975 0

Мароко хвърли най-голямата бомба и пренаписа историята на Световните първенства. „Атласките лъвове“ шокираха с 1:0 Португалия и се класираха на полуфиналите на Мондиала в Катар. Така селекцията на Уалид Реграги се превърна в първия африкански отбор, класирал се в Топ 4 на най-големия футболен форум.

В герой за мароканците се превърна Юсеф Ен-Несири, който заби единственото попадение, което продължи приказката на тима. Накрая „Атласките лъвове“ завършиха мача с 10 души, след като в третата минута на добавеното време резервата Уалид Шадира получи червен картон.

Хората на Реграги не изневериха на стила си и отново предимно се бранеха. Португалците обаче така и не успяха да превземат вратата на пазилия като лъв Ясин Боно.

Кристиано Роналдо остана на резервната скамейка за втора поредна среща. Той се появи в игра в 51-ата минута, а в 90-ата минута не успя да вкара и да прати мача в продължения.

Кристиано изравни рекорда на Бадер Ал-Мутава от Кувейт за най-много изиграни мачове с национален отбор. И двамата са с по 196. Така 37-годишният Роналдо изглежда ще приключи великата си кариера без да успее да стъпи на световния връх с „мореплавателите“.

Мароко пък чака съперника си на полуфиналите, след като хвърли нова сензация. Африканците отстраниха Испания на 1/8-финалите, а изхвърлиха и Белгия още в груповата фаза. Техен съперник за място на финала ще е победителят от двубоя Франция – Англия.

 ВИЖТЕ И ГАЛЕРИЯТА НИ ОТ МАЧА:Любопитни кадри от вълнуващата битка между „Атласките лъвове“ и „мореплавателите“

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Португалците очаквано започнаха по-настъпателно. В 5-ата минута дойде първата опасна ситуация в мача. Жоао Феликс засече с глава центриране от фал, но вратарят Боно показа защо миналата година бе вратар №1 в испанската Ла Лига.

В 7-ата минута Ел-Несири стреля с глава след корнер, а топката премина над напречната греда.

В следващите минути „мореплавателите“ продължиха да натискат, но без да достигат до нови чисти положения. От своя страна „Атласките лъвове“ се бранеха организирано и дебнеха за шансове за светкавични контраатаки.

В 26-ата минута Зиеш центрира от фал, а Ен-Несири се извиси, но стреля много неточно с глава.

В 32-ата минута защитник на африканците опита да изчисти с глава в пеналта, но падари топката точно за Жоао Феликс, който шутира от около 20 метра. Топката рикошира в тялото на бранител, но излезе на сантиметри в корнер.

Последваха две възможности за Мароко, но Амала и Буфал не успяха да поразят вратата на Коща.

ГОООЛ!!! „Атласките лъвове“ шокираха съперника си в 42-ата минута. Те се възползваха от грешка в защитата на Португалия.  Атиат-Алах центрира отлично отляво около границата на вратарското поле, където вратарят Диого Коща и Рубен Диаш се сблъскаха и Юсеф Ен-Несири ги надскочи и прати топката в мрежата – 1:0

 

Video edited on Kapwing

 

ГРЕДА!В 45-ата минута Бурно Фернандеш от малък ъгъл от воле тресна напречната греда  и „мореплавателите“ се разминаха на косъм от изравняване.

Само секунди по-късно португалците имаха претенции за дузпа за нарушение на Хакими срещу Бруно Фернандеш, но такава не бе отсъдена.

Точно преди почивката мароканците пропиляха шанс да удвоят, Атиат-Алах стреля неточно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Малко след почивката Ел Ямик след центриране от фал на Зиеш не успя да вкара топката  мрежата, след като Коща я изби в краката му.

В 51-ата минута пък на терена влезе Кристиано Роналдо. Той замени Рубен Невеш. С появата си в игра Кристиано изравни световния рекорд за най-много мачове в националния тим – 196. Това върхово постижение досега се държеше от Бадер Ал-Мутава от Кувейт. 

Селекцията на Фернандо Сантош се хвърли в тотална атака. В 58-ата минута Гонсало Рамош стреля с глава, но не уцели целта.

Натискът се усилваше все повече, но мароканците удържаха героично. В 75-ата минута Боно увисна след центриране на Фернандеш, но нямаше кой да прати топката в мрежата му.

В 83-ата минута Жоао Феликс шутира диагонално от дъгата на пеналта, след като Роналдо му остави топката, но Боно направи уникално спасяване, избивайки в корнер.

Вратарят Боно спаси мароканците в 90-ата минута. Тогава Роналдо се озова очи в очи с него и стреля от движение, но стражът го отчая.

ЧЕРВЕН КАРТОН!!! В рамките на секунди Уалид Шадира получи два жълти картона в рамките на секунди и в третата минута да добавеното време африканците останаха с 10 души на терена.

В 5-ата минута на добавеното време Закария Абухлал се озова сам срещу Коща, но не успя да сложи точка на спора.

В 7-ата минута Пепе остана непокрит, но от няколко метра с глава не успя да изравни и Португалия е аут от Катар.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Португалия: Коща, Далот, Пепе, Диаш, Герейро, Невеш, Отавио, Фернандеш, Силва, Феликс, Рамош

Мароко: Буну, Хакими, Ямия, Амрабат, Ала, Сайс, Зиеш, Унахи, Амала, Буфал, Ен-Несири

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

Португалия продължава да мечтае за първи триумф на световни финали в историята си. Стартът на Мондиала в Катар за "мореплавателите" с трудна победа над Гана, а по-късно и изненадващата загуба от Южна Корея породиха известни съмнения относно представянето на тима, воден от Фернандо Сантош. 

Те обаче бяха заличени от брилянтната игра на отбора в 1/8 финалния двубой срещу Швейцария, спечелен с 6:1. В него изгря и една от най-големите надежди на португалския футбол - Гонсало Рамош. 21-годишният нападател направи дебюта си като титуляр на световно първенство, заменяйки легендарния Кристиано Роналдо, като само в рамките на 65 минути реализира и първия хеттрик в турнира.

Мароко от своя страна прави истински фурор на Световното първенство в Катар. "Атласките лъвове" шокираха света, постигайки равенство със сребърния медалист от предходното издание Хърватия, а по-късно и с гръмките си победи над Белгия и Испания, отстранили два от колосите на форума. Сега мароканците ще искат да направят предния исторически подвиг, а за целта ще им помагат десетки хиляди привърженици. Очаква се агитката на "лъвовете от Атлас" да е в пъти повече от тази на Португалия.

В исторически план статистиката е изравнена. Тези два тима са се срещали само 2 пъти и двата от тях са на този турнир. През 1986-а година Мароко побеждава с 3:1 в мач от групите, а през 2018-а година Португалия си връща с минимална победа с 1:0 на същия етап от турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички