Португалия гледа право към финала на Мондиал 2022, но ще може ли Мароко да обърка сметките?


Португалия гледа право към финала на Мондиал 2022, но ще може ли Мароко да обърка сметките?
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2205 0

Националните отбори на Мароко и Португалия ще премерят сили в четвъртфиналната фаза на Световното първенство по футбол в Катар. "Мореплавателите" са устремени към финала, а "лъвовете на Атлас" са приятната изненада на надпреварата, но доказаха с представянията си, че не трябва да бъдат подценявани.

Пътят към четвъртфинала

Момчетата на Уалид Реграги съумяха да спечелят първото място в своята група "F", завършвайки пред фаворитите за спечелване на турнира - Хърватия и Белгия. На осминафинала мароканците издържаха 120 минути срещу Испания и след това отстраниха "Ла Фурия" на дузпи.

Португалия също бе първенец в своята група, завършвайки тази фаза от турнира с 6 пункта, 2 победи и 1 загуба. На осминафиналите "мореплавателите" се развихриха и отстраниха Швейцария с разгромния резултат 6:1 след хеттрик на младока Гонсало Рамош.

Новини преди мача

И двамата национални селекционери имат проблеми с отсъстващи футболисти. Португалското дуо от ПСЖ - Нуно Мендеш и Данило Перейра почти сигурно няма да вземе участие в мача - първият има контузия в бедрото, а вторият е със счупено ребро.

Пред Уалид Реграги проблемите също не са никак малки. Найеф Агер, който е неизменен титуляр за Мароко, е под въпрос заради болежки в бедрото.

Преди срещата самият Реграги заяви, че се надява Кристиано Роналдо да не стартира като титуляр, а Бернардо Силва пък сподели, че 7-кратният носител на "Златната топка" е помогнал много на "мореплавателите" от пейката.

Мароко - Португалия през годините

Двете нации са се изправяли една срещу друга само два пъти в своите футболни истории. Интересното е, че и двете противопоставяния са били на световни финали. 

Първата среща се е състояла на Мондиал 1986 в Мексико. Там африканската нация се разправя с "мореплавателите" в груповата фаза, побеждавайки с 3:1.

Все пак иберийците взимат своето 32 години по-късно на Мондиал 2018 в Русия отново в груповата фаза. Тогава с ранен гол на Кристиано Роналдо Португалия печели с минималното 1:0.

Ключовата битка: Хакими vs Рамош

Ашраф Хакими ще поведе Мароко към следващата изненадваща победа в Катар. Десният бек е спечелил най-много единоборства (11) на този турнир досега, но ще се срещне с героя хеттрика Гонсало Рамош, който е бил само на три години, когато Роналдо за първи път отбелязва гол на голям международен турнир.

Евентуални стартови 11

Мароко: Боно, Хакими, Саис, Агерд, Мазрауи, Унахи, Амрабат, Амалла, Зиеш, Ен-Несири, Буфал

Португалия: Коща, Далот, Пепе, Диаш, Герейро, Б. Силва, Карвальо, Отавио, Фернандеш, Рамош, Феликс

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички