Преди финала на Мондиал 2022: Критики от кабинета на Владимир Зеленски към ФИФА


Преди финала на Мондиал 2022: Критики от кабинета на Владимир Зеленски към ФИФА
Снимка: Getty Images

1033 0

Кабинетът на президента на Украйна - Владимир Зеленски, разкритикува ФИФА!

Преди няколко дена стана известно, че от световната футболна централа са отказали да излъчат негово видеообръщение преди финала на Мондиал 2022 между Аржентина и Франция.

"Катар подкрепи инициативата на президента, но ФИФА я блокира и няма да позволи показването на видео съобщение преди финала", казаха от кабинета на Зеленски.

Освен това, от офиса му обявиха, че сами ще пуснат видео съобщение, тъй като ФИФА не иска да го показва. Те смятат, че решението на организацията показва, че "ФИФА е загубила най-ценното разбиране за спорта - като игра, която обединява хората, а не поддържа съществуващите разделения".

"CNN" разполага с видеообръщението на Зеленски. Позовавайки се на канцеларията на президента на Украйна, "CNN" пише, че ФИФА смята речта на Зеленски за твърде политизирана.

"Нямаше нищо политическо в тази реч, няма нищо, което да придаде политическа окраска на едно спортно събитие. Няма субективни оценки, няма политически сигнали, камо ли обвинения. ФИФА все още има време да поправи грешката. ФИФА не трябва да се страхува от призивите за мир", призоваха още от кабинета на Зеленски.

Ето го и въпросното обръщение на президента на Украйна, което ФИФА не желае да излъчи:

"Сърдечни поздрави от Украйна за всички фенове на футбола, живота и мира! Поздравявам цялата планета по повод финала на Световното! Днес ще станем свидетели на една обща победа - тържество на човешкия дух.

Това Световно първенство доказа отново и отново, че различните държави и националности могат да решат кой е най-силен в честната игра, но не и в играта с огъня. На зеленото игрално поле, а не на кървавото бойно поле. Това е мечтата на толкова много хора! Когато играчите се състезават, карат всички да се наслаждават на мир. Всеки баща би искал да заведе сина си на футболен мач. По целия свят. И всяка майка би искала синът й да се върне от война. Когато и да е. Украйна се стреми към мир повече от всичко!

Ние предложихме формула на мира. Абсолютно справедливо. Ние го предложихме, защото във войната няма шампиони, не може да има равенство. И така, обявявам инициативата за провеждане на среща на върха за глобалната формула на мира тази зима. Срещата на върха за обединяване на всички нации по света около каузата за глобален мир. Трибуните на стадионите се изпразват след мача, а след войната градовете остават празни. Ето защо войните трябва да се провалят, а мирът трябва да стане шампион, както е тук - в Катар сега! Световната купа, но не и световната война. Възможно е!

Моля, подкрепете Украйна и нашите усилия за възстановяване на мира! Присъединете се към срещата на върха на Global Peace Formula Summit и станете шампион на мира! Нека заедно станем свидетели на финала - и на края на войната. Слава на Украйна! И честит ден на Катар!".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички