Отборите на Световното: Ще катастрофира ли Гордостта на Персия още в групите? (ВИДЕО И СНИМКИ)


Отборите на Световното: Ще катастрофира ли Гордостта на Персия още в групите? (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

1088 0

Иран излиза за трети пореден път на световната футболна сцена. В Катар "гепардите" на Карлош Кейрош ще  търсят нещо много повече от просто отпадане в груповата фаза. Иранците ще използват платформата на Световното първенство по футбол, за да покажат, че всяка една футболна сила трябва да се съобразява с амбициозния им състав.

Очакванията към Иран и участието в група "B"

Цялата иранска нация ще се надява техния отбор да се представи добре в Катар. Момчетата на Карлош Кейрош знаят добре какво се случва в тяхната страна около политическите вълнения и редицата протести. Група "B" обаче не дава много шансове на "гепардите", а там компания ще им правят Англия, САЩ и Уелс.

Уелс и Иран ще се срещнат за пръв път в професионален план. Двата тима никога досега не са играли един срещу друг, а очакванията на иранците към този сблъсък са само и единствено за три точки. По същия начин стоят нещата между Иран и Англия. Нито веднъж двата състава не са се изправяли един срещу друг. 

Само че между САЩ и Иран има сериозни сметки за уреждане. Двата състава са се срещали в груповата фаза на световните финали във Франция през далечната 1998 година. Тогава Иран надделява с 2:1, което оставя горчив привкус на "янките". Любовта със сигурност е изгубена и това ще бъде един от най-интересните мачове на Мондиала.

Пътят на Иран към Мондиал 22'

Националният отбор на Иран завърши първи в група "A" на Азиатската футболна конфедерация. Момчетата на Карлос Киейрош записаха 8 победи, 1 равенство и 1 загуба, завършвайки с 25 точки пред втория Южна Корея. Интересното тук е, че 6-те от осемте успеха на "гепардите" дойдоха с минималната разлика от 1 гол в резултатите. Най-убедителни те бяха срещу Сирия, побеждавайки и в двата мача с по 3:0. Единствената загуба дойде от Южна Корея с 0:1 в Сеул, а равенството отново срещу същия съперник (1:1) в Техеран.

Участия на световни финали

Участието на Иран на Световното първенство в Катар ще бъде тяхното шесто такова. Интересното е, че нацията 5 пъти (1978, 1998, 2006, 2014, 2018) е стигала до груповата фаза и не е успявала да излезе от там.

През 1982 Иран не играе на Мондиала в Испания, защото отказва да играе квалификации. А 4 години по-късно е дисквалифициран, защото футболната централа отказва отбора и да играе квалификации на неутрален терен заради вълненията в страната.

Карлош "I'll be back" Кейрош

69-годишният специалист ще изведе Иран за трети пореден път на световни финали в Катар. Кариерата на португалеца е изключителна цветуща и е минала през къде ли не на клубно и национално ниво.

Той започва като национален селекционер на националния отбор на Португалия до 21-годишна възраст през 1989 година. Три години по-късно е повишен и поема представителния национален отбор, където се задържа до 1996 година. Следват престои в Спортинг Лисабон, Ню Йорк Ред Булс от МЛС и Нагоя Грампус в Япония. 

През 2002 той успява да изведе Южна Африка до световните финали в Корея и Япония. Следва престой от 2002 до 2003 в Манчестър Юнайтед като помощник на сър Алекс Фъргюсън, преди да поеме кормилото на "Сантиаго Бернабеу" и Реал Мадрид в рамките на сезон 2003/04. Последва завръщане на "Олд Трафорд" отново като асистент, преди да се завърне в родната Португалия през 2008 и да я изведе до Световното в ЮАР през 2010 година.

2011 той застава начело на Иран и постига пълна революция, извеждайки селекцията си до 2 световни първенства - 2014 (Бразилия) и 2018 (Русия). През 2019 обаче той подава оставка, след като "гепардите" губят полуфинала на Купата на Азия от Япония с 0:3. Прекарва време като национален селекционер на Египет и Колумбия, преди да се завърне обратно начело на Иран тази година.

Специалистът никога не изневерява на стила си и залага страшно много на формации от 4-3-3 или 4-1-4-1. "Гордостта на Персия" се слави с добрата си игра в защита заради сплотеността, която притежава отбора. Съставът обаче е и изключително опасен на атаки през централната линия, които изтощават адски много съперника.

Сердар Азмун - човекът за успеха

27-годишният нападател на Байер Леверкузен ще трябва да се нагърби със задачата да изведе своята нация напред. Неговото участие на Мондиала е все още под въпрос, тъй като той получи травма на 6 октомври преди мач с Порто в Шампионска лига. 

Иранецът обаче е абсолютният лидер на "Гордостта на Персия". Именно той се превърна в голмайстор на тима с десетте си отбелязани гола по време на квалификационната фаза. Очаква се неговото възстановяване да продължи от 6 до 8 седмици, ако обаче той не е на линия за Световното, то това ще бъде сериозен удар по амбициите за нещо голямо на "гепардите".

Избраниците на Кейрош

Вратари: Алиреза Бейранванд (Персеполис), Амир Абедзадех (Понферадина), Сайед Хюсеин Хюсеини (Естеглал), Паям Ниазманд (Сепахан);

Защитници: Ехсан Хайсафи (АЕК Атина), Мортеза Пуралиганжи (Персеполис), Рамин Резаеян (Сепахан), Милан Мохамади (АЕК Атина), Хюсеин Канаанизадеган (Ал Ахли), Шоджа Халилзадех (Ал Ахли), Садег Мохарами (Динамо Загреб), Ружбех Чешми (Естеглал), Мажид Хюсеини (Кайзериспор), Аболфазл Жалали (Естеглал);

Полузащитници: Ахмад Нооролаи (Шабаб Ал Ахли), Саман Годос (Брентфорд), Ваид Амири (Персеполис), Саид Езатолахи (Вейле), Алиреза Йаханбахш (Фейенорд), Мехди Тораби (Персеполис), Али Холизадех (Шарлероа), Али Карими (Кайзериспор);

Нападатели: Карим Ансарифард (Омония Никозия), Сердар Азмун (Байер Леверкузен), Мехди Тареми (Порто).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички