Отборите на Световното: Мексико ще чупи оковите на проклятието "1/8-финал" (СНИМКИ)


Отборите на Световното: Мексико ще чупи оковите на проклятието "1/8-финал" (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2394 0

Мексико е един от най-редовните участници на Световно първенство по футбол, а Катар 2022 ще бъде 17-ият форум, на който "ацтеките" ще се състезават. Този път съдбата им отреди трудна група, но тимът има всички шансове да се класира поне за 1/8-финал, което е най-естественото за него, съдейки по досегашната му история...

Групата на Мексико

Отборът е в Група "С" в компанията на един от фаворитите за титлата - Аржентина, както и в тази на Полша и Саудитска Арабия. Програмата на мексиканците стартира на 22 ноември (18:00 ч.) с двубой срещу Полша, който поне на пръв поглед е главният конкурент за второто място. Следва мач с "гаучосите" на 26 ноември (21:00 ч.), а последният сблъсък е срещу аутсайдера Саудитска Арабия - 30 ноември (21:00 часа).

Пътят до Катар 2022

"Ацтеките" завършиха на второ място в квалификационната си група, печелейки 28 точки от 14 мача. Канада имаше същия актив на първата позиция, но беше с по-добра голова разлика. Трети се наредиха САЩ (25 т.), а последният "билет" за Мондиала отиде в Коста Рика (25 точки).

Мексиканците записаха 8 победи, 4 равенства и 2 поражения, отбелязаха 17 гола и допуснаха 8 в своята врата. Грешните стъпки дойдоха срещу САЩ (0:2 и 0:0), Канада (1:1 и 1:2), Панама (1:1) и Коста Рика (0:0).

Успехите на Мексико

Както вече стана дума, отборът е участвал на 16 световни първенства, а Катар 2022 ще бъде 17-ото. Най-доброто класиране е записано през 1970 и 1986 г. - два четвъртфинала, загубени от Италия с 1:4 (1970 г.) и от Западна Германия - 0:0 в редовното време и 1:4 при дузпите (1986 година). Може би най-любопитният факт за Мексико е, че в момента тимът е в серия от 7 поредни форума, на които прескача груповата фаза, но винаги губи на 1/8-финал... Дали този път ще бъде сложен край на това проклятие - предстои да разберем!

Старши треньор и схема на игра

Наставник на Мексико е 59-годишният аржентинец Херардо Мартино. Той има богата треньорска кариера, която включва престой начело на Барселона (2013-14) и на Аржентина (2014-16). Тата Мартино, както е по-известен, е играел като полузащитник и е минал през отборите на Нюелс Олд Бойс, Тенерифе, Ланус, О'Хигинс и Барселона СК. С 505 срещи зад гърба си, Мартино е футболистът с най-много мачове в историята на аржентинския Нюелс! "Окачва бутонките" през 1996 година.

По принцип, селекционерът се придържа плътно към 4-3-3. Последният път, в който бе използвана различна постройка, бе на 3 юни, когато тимът загуби с 0:3 от Уругвай в приятелски мач. Тогава "ацтеките" бяха във формация 3-4-3, която определено не беше особено подходяща. 

Най-важният играч

Трудно е да бъде избран един, който е най-важен за Мексико. Само ще споменем онези, на които се възлагат най-големи надежди. Първи в този списък е полузащитник Едсон Алварес, но си струва се отбележат и имената на вратаря Гилермо Очоа, който е на 37 години и е един от най-опитните в състава (Катар 2022 ще бъде петото му Световно!), Ерик Гутиерес (ПСВ, халф), Андрес Гуардадо (Бетис, халф), Раул Хименес (Уулвърхемптън, нападател) и разбира се - Ървинг Лосано (Наполи, нападател).

СЪСТАВЪТ НА МЕКСИКО

Вратари: Гилермо Очоа (Клуб Америка), Алфредо Талавера (Хуарес), Родолфо Кота (Леон);

Защитници: Ектор Морено (Монтерей), Хесус Гаярдо (Монтерей), Херардо Артеага (Генк), Хорхе Санчес (Аякс), Йоан Васкес (Кремонезе), Сесар Монтес (Монтерей), Кевин Алварес (Пачука);

Полузащитници: Ерик Гутиерес (ПСВ Айндховен), Орбелин Пинеда (АЕК Атина), Ектор Ерера (Хюстън Динамо), Карлос Родригес (Крус Асул), Андрес Гуардадо (Бетис), Роберто Алварадо (Гуадалахара), Едсон Алварес (Аякс), Луис Чавес (Пачука), Уриел Антуна (Крус Асул), Луис Ромо (Монтерей), Алексис Вега (Гуадалахара);

Нападатели: Ървинг Лосано (Наполи), Рохелио Фунес Мори (Монтерей), Анри Мартин (Клуб Америка), Раул Хименес (Уулвърхемптън).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички