Австралия има шанс за поправителен на Световното първенство срещу познати съперници


Австралия има шанс за поправителен на Световното първенство срещу познати съперници
Снимка: Getty Images

2766 0

Националният отбор по футбол на Австралия ще изиграе своето шесто Световно първенство по футбол в Катар. "Кенгурата" отново имат възможността да се изправят срещу съперниците си от Мондиал 2018, където успяха единствено да грабнат точка от Дания в груповата фаза и така завършиха на последно място без шансове да продължат към директните елиминации. 

Австралийците наричат отбора "Socceroos", като по този начин се различава от изключително успешния тим по американски футбол на страната.

Ще успее ли Австралия този път да се противопостави подобаващо на европейските съперници? 

Островната държава отново попадна в група "D" на Световната купа придружена от актуалния носител на трофея - Франция, Дания и Тунис. Жребият определено може да се тълкува като "малшанс" за "кенгурата", тъй като именно срещу същите отбори трябваше да се изправят и на Световното първенство преди 4 години в Русия, където определено не успяха да се противопоставят. Спрямо останалите отбори в групата, моментната класация на Австралия в ранглистата на ФИФА е най-ниска (38)

Представянето им тогава бе прието като геройство, тъй като успяха да отбележат гол на "петлите" и ги накараха да се "поизпотят" за победата си. Именно срещу в тази среща за пръв път в историята бе използвана и системата ВАР, която работи в полза на европейския отбор. Срещу Дания, Австралия също се представи на ниво като измъкна точка, но с това и завърши участието на отбора на Мондиал 2018 година. 

Пътят до Катар 2022

"Socceroos" имат с какво да се гордеят в изявите си, тъй като успяха да хванат последния билет за Мондиала на 13 юни тази година след победа на дузпи над Перу, който бе част от същата група през изминалото Световно първенство. Австралия трябваше да изиграе над 20 срещи, за да си осигури място, тъй като островната държава е включена в "междуконтиненталните плейофи" включващи мачове първоначално в азиатската част на света, където австралийците надвиха Обединените арабски емирства, а след това и срещу петия от квалификациите на КОНМЕНБОЛ.

"Кенгурата" се възползват от дадените им шансове и ще играят за пети пореден път на Световни футболни финали

Определено класирането на отборите от тази част на света е доста трудно, предвид броя мачове, които трябва да се изиграят преди да се стигне до финалния мач поради ограничените места осигурени от ФИФА. Пред последните 5 Световни първенства, обаче Австралия е неизменен участник, а най-доброто им класиране е 1/8 финал през 2006 година в Германия, където отпадат от бъдещия световен шампион на турнира - Италия, където в този момент се състезава и легендарния Франческо Тоти, който бележи и единственото попадение в срещата. 

Австралия притежава един от най-лоялните селекционери с 22-годишен опит 

Едва ли има човек, който познава по-добре "Socceroos" от селекционера им - Греъм Арнолд. Специалистът има 22 годишен стаж в страната и притежава редица рекорди там. Арнолд за втори път поема "кенгурата", като наследява поста от Берт ван Марвайк след Мондиал 2018. Под негово ръководство отборът стана първата нация в историята на квалификациите за Световното първенство на ФИФА, спечелила единадесет последователни мача в една квалификационна кампания.

Австралия се класира за Катар 2022, като в последните си две срещи играе в схема 4-1-4-1. Резултатността при подобен начин на игра не е голяма, но отборът не допуска и попадения. Може да се отбележи също, че "кенгурата" са в процес на подмладяване на състава си, но има няколко основни фигури, които дават нужния опит, от който ще се нуждае отбора на Световното първенство. Един такъв е и капитанът на отбора - Матю Леки. 

31-годишният нападател има голям опит по европейските терени, като в кариерата си е бил състезател на Херта, Борусия Мьонхенгладбах, Айнтрахт Франкфурт, а към момента е основна фигура в Мелбърн Сити - действащият шампион в А-лигата на Австралия. Леки е част от "Socceroos" вече десетилетие с 73 мача зад гърба си. 

Официален състав на Австралийския национален отбор по футбол за Световното първенство в Катар

Вратари: Матю Райън, Андрю Редмейн, Дани Вукович

Защитници: Азиз Бехич, Милош Дегенек, Томас Денг, Джоел Кинг, Натаниел Аткинсън, Фран Карачич, Хари Сутар, Кай Роулс, Крейг Гудуин

Полузащитници: Арън Муй, Джаксън Ървайн, Аждин Хрустик, Бейли Райт, Камерън Девлин, Райли МакГрий, Киану Бакус

Нападатели: Ауер Мабил, Матю Леки, Мартин Бойл, Джеймс Макларън, Джейсън Къмингс, Мичъл Дюк, Гаранг Коул

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички