Не започва добре с дузпите и не иска такива срещу Франция: 7 любопитни факта за Доминик Ливакович


Не започва добре с дузпите и не иска такива срещу Франция: 7 любопитни факта за Доминик Ливакович
Снимка: Getty Images

3420 0

Отборът на Хърватия изуми света, след като отстрани Бразилия на Световното първенство по футбол. Това се случи, след като балканците победиха в серията от дузпи във втори пореден мач в Катар или и в двата си плейофа досега.

И срещу Япония, и срещу "Селесао" за успеха значително помогна титулярният страж на "шахматистите" Доминик Ливакович. Той спаси няколко важни дузпи за своя тим и в двата случая и изведе своя тим до полуфиналите, където съперник на тима ще бъде Аржентина.

Изданието "I Sport" от Украйна събра интересни факта, които може да не знаем за Доминик Ливакович.

* Ливакович не е първият представител на своето семейство, който участва на световно. Той е роднина на бившия югославски национал Йосип Скоблар. Майка му е братовчедка на бившия нападател, който се разписа за Югославия на Мондиал 1962.

** Мъжете в семейството на Доминик не са случайни хора. Баща му Здравко е бивш държавен секретар на Министерството на транспорта. Дядо му Воймил е бил член на Борда на ФК Задар.

*** Става вратар, вдъхновен от Икер Касияс, а по-късно се възхищава на играта на друг испански страж - Давид Де Хеа.

**** Роден е в "баскетболния" град Задар и започва спортния си живот с баскетбола. Играл е и волейбол, футзал, но в крайна сметка избира футбола.

***** В Катар блесна с дузпите, но невинаги е бил добър в това. В дебютния си мач за Хърватия той участва в серия дузпи и губи. Съперникът е Чили, а турнирът е приятелски - за Купата на Китай.

****** Ливакович е имал и друг сблъсък с 11-метрови удари след равенство. Това се случва с настоящия му клуб - Динамо Загреб, в мач срещу ЧФР Клуж. Хърватинът и отборът му печелят серията.

******* Ако Хърватия отстрани Аржентина, а Франция - Мароко, ще се стигне до финал Хърватия - Франция, както на миналия мондиал. Ако това се случи, за "шахматистите" и Доминик е по-добре да не се стига до дузпи, защото Оливие Жиру е изпълнявал 3 пъти 11-метров удар срещу стража и е вкарвал и трите пъти. А ето кой помогна на Ливакович да е толкова добър на Световното. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички