Може ли Левандовски да вгорчи живота на Меси: Аржентина между провала и величието в Катар


Може ли Левандовски да вгорчи живота на Меси: Аржентина между провала и величието в Катар
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

3681 0

Моментът на истината за Аржентина настъпи! Ден номер 11 от Световното първенство по футбол 2022 в Катар носи развръзката в група С, където един от двата големи фаворита за световната титла Аржентина е на прага на това да отпадне още в груповата фаза. "Гаучосите" излизат в последен мач от групата срещу лидера Полша, а победата е (почти) задължителна.

Какво трябва да стори Аржентина, за да се класира?

Казваме "почти", защото има теоретичен шанс Аржентина да се класира за елиминациите дори и с равенство срещу Полша. Причината е разположението на отборите в групата преди изиграването на третите мачове. Полша е лидер с четири точки, Аржентина заема втората позиция с три пункта, трети е тимът на Саудитска Арабия - също с три точки, но по-лоша голова разлика, а последен е Мексико с един пункт.

Две равенства устройват аржентинците, но не напълно

Ако и двата мача завършат при равен резултат, то Полша и Аржентина ще запазят настоящите си позиции и ще се класират за елиминациите. "Албиселесте" обаче едва ли ще разчита на равенство в другия мач, а със сигурност ще търси победа срещу Левандовски и компания на всяка цена. Лионел Меси, който се превърна в герой за аржентинците срещу Мексико, отново ще трябва да поведе отбора си към победата. Успехът е важен и заради първото място в групата, което би осигурило евентуален по-лек съперник на 1/8-финалите.

Колебливото представяне на Аржентина

Формата на Аржентина е далеч от очакванията на феновете, като тимът разочарова още в първия си мач, когато поднесе една от най-големите изненади на турнира - загуба от абсолютния аутсайдер Саудитска Арабия, и то след обрат. Играта на аржентинците не бе убедителна и срещу Мексико, но там класата на Меси направи разликата. Същото в голяма степен важи и за Полша, който не играе особено добър футбол, но пък с първия гол на Левандовски на световни финали стигна до така ценния успех над Саудитска Арабия.

С какви състави ще излязат Полша и Аржентина?

И в двата отбора няма кадрови проблеми, като на разположение ще бъдат всички 26 играчи в двете селекции. Очаква се сред стартовите 11 на Аржентина да се завърне Леандро Паредес, който остана на пейката срещу Мексико. Енцо Фернандес, който вкара за аржентинците от пейката, вероятно ще започне като титуляр вместо Гуидо Родригес. Лисандро Мартинес и Маркос Акуня се очаква отново да бъдат част от отбраната на тима, като Лионел Скалони едва ли ще прави сериозни промени в стартовия си състав.

Ето и как потенциално биха изглеждали стартовите 11 на двата тима:

Аржентина: Е. Мартинес, Акуня, Л. Мартинес, Отаменди, Монтиел, Пол, Фернандес, МакАлистър, Ди Мария, Лаутаро, Меси

Полша: Шчесни, Кеш, Глик, Кивиор, Берешински, Желински, Белик, Криховяк, Франковски, Милик, Левандовски

Сблъсъкът между Аржентина и Полша започва в 21 часа българско време, а по същото време ще се състои и другата среща от групата - тази между отборите на Саудитска Арабия и Мексико. И двата отбора имат своите шансове за класиране напред, но те почти задължително минават през победа.

Какви са шансовете на Саудитска Арабия и Мексико?

След историческата победа над Аржентина саудитите са крайно мотивирани да сътворят още един исторически подвиг и да прескочат груповата фаза. За целта тимът трябва да постигне победа, която по всяка вероятност ще ги класира, тъй като ще измести или Полша, или Аржентина.

Мексико обаче е с далеч по-малки шансове за класиране, тъй като не само, че трябва да спечели мача си, но и трябва да разчита Полша да победи Аржентина или срещата да завърши наравно, но пък тогава мексиканците ще се нуждаят и от победа с четири гола разлика.

Чудото на Саудитска Арабия и малшансът за Мексико

Саудитска Арабия изуми света с триумфа си над Аржентина, който дойде след пълен обрат в рамките на само няколко минути. Тимът успя да вкара два гола с едва два точни удара в мача, демонстрирайки невероятна успеваемост, а Меси и компания не намериха отговор на солидното представяне в отбрана на съперника.

Що се отнася до Мексико, тимът може да съжалява, че не стигна до победата срещу Полша, защото имаше своите шансове. Нулевото реми обаче постави тима в трудна ситуация, а тя се влоши след мача с Аржентина, който бе загубен с 0:2. И отново Мексико може да съжалява за загубата, след като в големи периоди от мача не отстъпваше с нищо на Аржентина.

Могат ли Полша и Аржентина да бъдат изненадани "в гръб"?

Мексико несъмнено е по-класният отбор в този мач, но пък шансовете на тима за класиране са много малки. За Саудитска Арабия пътят към 1/8-финалите е отворен и минава през победа... или през равенство и издънка на Аржентина срещу Полша, която изглежда малко вероятна. Но малко вероятна изглеждаше и издънка на Аржентина срещу Саудитска Арабия, така че е възможно абсолютно всичко.

Развръзката на мачовете в група С на Световното първенство по футбол е тази вечер от 21 часа, като можете да я проследите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички