Мистерията е разкрита: Как се произнася името на домакина на Мондиал 2022? Не е "Катар"


Мистерията е разкрита: Как се произнася името на домакина на Мондиал 2022? Не е "Катар"
Снимка: Getty Images

839 0

Живели сме в голяма заблуда, наричайки страната-домакин на Мондиал 2022 "Катар". Всъщност, произношението на името на емирството далеч не е толкова лесно, колкото изглежда.

Откакто стана ясно, че малката азиатска държава посреща шампионата на планетата през 2022-ра, тя е наричана по няколко начина: "Къ-ТАР", "КА-тар", "ку-ТАА"и "кът-тар". Съществува и вариантът "Котъ".

"Произношението на английски е различно, защото в думата има две букви, които съществуват само на арабски", обяснява Али Ал-Ансари, медиен аташе на катарското правителство, пред "Yahoo Sports". - Приетото произношение би звучало като (Къ-ТАР) (Kuh-TAR)".

"Друг работещ вариант е Kuh-Ter, но това понякога звучи като "улук", така че ние предпочитаме "Kuh -Tar", посочва той, а арабист обяснява, че в диалектите на Персийския залив първата съгласна в "Qatar" е по-скоро "г", отколкото твърдо "к". Според Google Translate на английски името на държавата се произнася "Кътаа", като първата гласна е между "ъ" и "ю". Ето как се произнася.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички