Лионел Скалони - човекът, който прецака Пардю, и "физкултурникът", който надхитри "истинските" треньори


Лионел Скалони - човекът, който прецака Пардю, и "физкултурникът", който надхитри "истинските" треньори
Снимка: Getty Images

4130 0

На Световното първенство по футбол в Катар през ноември пристигнаха куп големи треньори - Дидие Дешан, Фернандо Сантош, Луис ван Гаал и други. Но световната титла отиде в ръцете на недоказалия се още и не особено известен в света на футбола Лионел Скалони. За своите 44 години аржентинецът е и най-младият наставник на турнира. Как стана така, че именно той се смя последен на Мондиал 2022 и кой всъщност е Лионел Скалони - това се заехме да Ви разкажем днес.

КОЙ Е ТОЙ?

Като футболист Скалони действаше като десен бек или десен халф и със сигурност не беше голям играч. Това, което свързва играча и треньора Скалони, е борбеността. Дали играе редовно, или не, дали е бек, или халф - той винаги се раздаваше на терена. Аржентинецът беше част от най-силния тим на Депортиво (Ла Коруня), за който в 9 сезона записа 301 мача и 18 гола. С испанския тим той спечели всичко на местна почва: Ла Лига, Купата на Краля (ето как се случи това) и Суперкупата на Испания. Беше ценен заради своята универсалност, тъй като можеше да играе и в центъра на полузащитата.

През 2005 г. любимият му треньор в Депортиво Ирурета напуска след 7 години в клуба. На мястото му идва Хоакин Капарос, който казва на защитника, че няма да разчита на него. А Скалони много иска да играе на Мондиал 2006. Затова в последния ден на зимния трансферен прозорец преминава под наем в Уест Хем, който е воден от Алан Пардю.

Бившият треньор на ЦСКА признава след време, че е бил много ядосан на аржентинеца. "Той ми костваше титлата във ФА Къп и никога няма да му го простя!", каза британецът след време. Той визира финала на турнира през 2006 г., когато Уест Хем водеше на Ливърпул с 3:2 до 91-ата минута. Мърсисайдци обаче успяха да изравнят, отчасти и заради лошо действие на Скалони в центъра на терена, след което съперникът започна атака и Стивън Джерард изравни. В резултат купата отива във витрината на Ливърпул. Но въпреки това бекът прави добър сезон и си осигурява място на Мондиала в Германия.

ЗАЩО ПОСВЕТИ ТРОФЕЯ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ?

На пресконференцията си, след като стана световен шампион, треньорът на Аржентина посвети успеха си на своите родители. Лионел Скалони обожава майка си и баща си и това е напълно заслужено. Те винаги са до него. Когато печели Копа Америка, радостта му не е пълна, защото майка му има сериозен здравословен проблем и той ѝ посвещава трофея. Малко по-късно треньорът споделя, че и баща му не е добре. Преди няколко години той е прекарал инсулт. Всъщност, това се случва по време на едва четвъртия мач на Скалони начело на "гаучосите".

От дете Скалони е близък с баща си и здравословните му проблеми го разтърсват. Баща му Анхел тренира него и брат му Мауро в Пухато, градче с 3500 жители, на 33 км. от Росарио. При завръщането си от Мондиал 1997 за младежи, което Аржентина печели, той получава психическа травма: след принудително кацане на самолета получава аерофобия. Когато Лионел подписва с Депортиво, баща му заминава за Европа заедно с него. И когато отборът гостува някъде надалеч, татко Анхел откарвал и прибирал сина си с колата си. Двамата обикалят със своята "Алфа Ромео" цяла Испания.

За Лионел баща му е повече от родител. "Той е ориентир за цялото семейство. Всичко, което сме моите братя и аз, е благодарение на него. Човек, който никога и за нищо не се предава. Той е започнал от нулата, работил е цял живот и ни е възпитавал заедно с мама. Ако нещо не върви, той повтаряше: "Всичко е наред, продължавай. Не поглеждай назад!", споделя треньорът.

ВРЪЗКАТА С МЕСИ

Всички аржентински селекционери са разчитали на Меси и са строели играта си около него, откакто той изгря във футбола. Но Скалони е този, който го убеди да се върне в националния отбор след оттеглянето му. Както е известно, след безрадостния Мондиал 2018 суперзвездата спря да играе за родината си, но се върна през 2019-а, когато начело бе застанал вече Скалони.

Но историята на познанството на двамата Лионел не започна тук, а много по-рано. Те се познават от поне 16 години. Засичат се в националния отбор през 2006 г., когато и двамата не са ключови играчи на Мондиала в Германия. Скалони записа цял мач в осминафиналите срещу Мексико, а Меси излезе титуляр само веднъж. Те се засякоха именно в мача срещу "ацтеките", в който Меси влезе в 86-ата минута.

Настоящите капитан и треньор на Аржентина всъщност се засичат още по-рано - през 2005-а, когато Меси дебютира за националния отбор. Това се случи в приятелския мач с Унгария, в който нападателят влезе в 64', но скоро след това бе изгонен. Скалони, който има общо 7 мача за "албиселесте", беше титуляр и доста поспори със съдията заради червения картон на младока.

През 2005 г. те се засичат в друг приятелски двубой. Той е организиран от Хавиер Санети и се провежда в Росарио. Двамата Лионел играят в един отбор. На Мондиал 2006 е последната им среща. Скалони повече не е викан да играе за Аржентина, а приказката на Меси тепърва започва.

В по-ново време двамата изглежда, че работят повече от перфектно заедно. И рецептата е проста: Скалони не спира да нарича своя възпитаник "най-добрия играч в историята", възхищава се на лидерските му качества, сравнява го с Роджър Федерер и обещава, че при него той винаги ще играе.

"Той е близък с играчите, винаги се старае да е наоколо. Показва, че работи за футбола, обича това, което прави и много преживява мачовете. Заслужаваше всичко, през което премина", казва носителят на 7 награди "Златна топка" за треньора си.

"СКАЛОНЕТАТА"

Kогато федерацията назначи Скалони за селекционер, мнозина подходиха пренебрежително, дори подигравателно. Нарекоха го поредния "физкултурник". И кой да ги вини. Той нямаше почти никакъв опит - беше работил като асистент в Севиля и като помощник на Хорхе Сампаоли при "гаучосите". Аржентинската федерация обаче го назначи, защото беше се охарчила покрай уволнението на Сампаоли, а и беше трудно да се намери топ треньор, готов да седне на горещия стол.

"Физкултурникът" обаче взе, че спечели бронзовите медали на Копа Америка 2019, а след това - златните, през 2021 година. И Скалони стана първият треньор-шампион с Аржентина от времето на Aлфио Базиле. В негова чест отборът бе наречен "Скалонета". И тази "Скалонета" остана непобедена повече от 3 години - от юли 2019 до ноември 2022 г. Не им достигна един мач, за да повторят абсолютния рекорд на Италия, защото Саудитска Арабия ги спъна на старта на Мондиала в Катар. Но Скалони дори трябва да благодари за тази загуба, защото им даде урок, който бе усвоен и повече грешки не бяха допускани. До спечелването на турнира.

На 44-годишния треньор не му бе лесно да достигне дотук. В първите си 11 мача с Аржентина той използва 11 различни игрови схеми. Но серията, достигнала до мача със Саудитска Арабия, двата трофея за последните година и половина, както и някои тактически нюанси в двубоите на "гаучосите" в Катар показаха, че безпомощността на аржентинската федерация всъщност е огромна мощ, а физкултурникът на практика е един треньор мотиватор и шампион.

Когато например Аржентина трябваше да победи Мексико и Полша на всяка цена, те поеха контрола над топката и доминираха териториално - 58% и 73% владение. И спечелиха и двата пъти с 2:0. А когато се изправи срещу коварната Хърватия в полуфиналите, отборът на Скалони игра внимателно и на контраатаки, влдеейки топката само в 40% от времето. И надви с 3:0.

Срещу Нидерландия пък вариантът с трима защитници даде възможност на Аржентина да "изключи" фланговите играчи на съперника - Дъмфрис и Блинд. Срещу САЩ дуото направи пет ефективни действия, а срещу бъдещия световен шампион нямаха нито удари, нито ключови подавания.

Във финала пък Скалони предложи нещо ново на Дешан, като го принуди да вземе резки контрамерки. Въпреки че мачът завърши наравно, Аржентина имаше повече удари, повече изстели от наказателното поле и владя топката повече време от съперника.

Но един от най-добрите способи на аржентинския треньор е указанието му към капитана. Той разторва Меси от работата в защита и му дава свобода в атака. Така го поддържа свеж и му позволява да твори магията си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички