Колко пари ще грабне победителят и колко взимат останалите на Световното първенство?


Колко пари ще грабне победителят и колко взимат останалите на Световното първенство?
Снимка: GettyImages

4588 0

Навлизайки в заключителния етап от Световното първенство в Катар, то може да бъде оценено като едно истински интригуващо, интересно и емоционално такова.

Освен с тези му качества обаче, мнозина ще помнят Мондиала в Близкия Изток като много скандален и такъв, в който са замесени наистина големи суми пари. Изумителните над 220 милиарда евро са били инвестирани в организацията на турнира, но това не е всичко. Наградите за участниците също са много изкушителни.

Общият награден фонд на Мондиала в Катар е 440 милиона долара. От него най-удовлетворени ще бъдат победителят и сребърният медалист, които ще си разделят 72 милиона (42 за първия и 30 за втория). За сравнение, на предходното Световно първите 2 тима разделиха 66 млн долара.

Оттам нататък сумите са приблизително същите като на Мондиала в Русия, което е изненадващо предвид факта, че бюджетът на този в Катар е 15 пъти по-голям.

Бронзовият медалист ще прибере 27 млн. долара, а останалият на четвърта позиция 25 млн. Четвъртфиналистите ще трябва да се задоволят със "скромните" 17 млн. долара, осминафиналистите с 13 млн., а за всеки отбор в групите остават по 9 милиона долара.

Мнозина биха осъдили раздаването на подобни колосални суми, но съществува и добрият пример. Френската суперзвезда Килиан Мбапе дарява своите възнаграждения от Световното първенство на благотворителна инициатива, целяща да подпомага спортната дейност за деца в неравностойно положение в страната му.

Ето тук можете да научите нашите ТОП 10 факти за Световното първенство в Катар

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички