Най-посетеното Световно първенство? 10 изумителни факти за Мондиала в Катар


Най-посетеното Световно първенство? 10 изумителни факти за Мондиала в Катар
Снимка: Guliver/GettyImages

4419 0

Всяко Световно първенство има своя чар и остава в историята с незабравими изживявания и емоции, бележещи съзнанията на безбройните привърженици, тръпнещи от нетърпение да разберат кой ще триумфира с най-ценния трофей.

Е, Мондиалът в Катар, поне на пръв поглед, не е приеман с особен позитивизъм от голяма част от феновете. Всичко е в ръцете на отборите и в тези на организаторите, чиято цел е да опровергаят скептицизма. Турнирът през 2022-а година е белязан от редица събития и прецеденти - позитивни и не толкова, които въпреки всичко, ще останат в историята.

Кои са 10-е най-изумителни факти около Световното първенство в Катар?

1. Първото Световно през зимата

Катар ще бъде дом на невиждано до момента събитие - Световно първенство през зимата. Това е абсолютен прецедент, никога в богатата история на турнира той не е е състоял през този сезон. Неповторимото чувство да гледаш любимата надпревара с биричка, картофки и цаца с приятели в топлото лятно време определено ще липсва на всички запалянковци. На тези, които ще присъстват на живо обаче, определено жега няма да им липсва. 

Температурите там, дори през това време от годината, са средно около 30 градуса по целзий. През лятото те надхвърлят 41 градуса, което е и главната причина, датите да бъдат изместени.

2. Най-посетеният Мондиал?

Противно на всички очаквания и нагласи, мнозина специалисти прогнозират, че Световното в Катар може да запише рекорд по посещаемост. Причина за това от една страна са страхотните атмосферни условия, а от друга местоположението на страната. 

Тя е една от най-добрите и спокойни държави в Близкия изток. Освен това, тя е разположена по средата на географския район, което я прави лесно достъпна за нейните съседки. По информация на "ФИФА" вече са продадени над 3 млн. билети за двубоите.

3. Най-скъпото издание на турнира

Общата сума, която Катар заплаща, за да организира Световното, надхвърля изумителните 220 милиарда долара. Така това издание на турнира оглавява класацията за най-скъпото му провеждане в историята. Сумата включва изграждане на стадиони, магистрали, железопътни линии, хотели, цялостния облик на градовете, реклама и много други. 

За да бъде придобита представа за мащабите на похарчените средства, те са над 15 пъти повече в сравнение с последния Мондиал в Русия, който по официални данни, е струвал "скромните" 14.2 милиарда долара.

4. Най-малко стадиони

Противно на гореспоменатия факт, Катар е една от страните-домакинки с най-малко подготвени стадиони за срещите. Едва 8 съоръжения ще приемат зрелищните двубои. През 1978-а година Аржентина разполага с дори още по-малко - 6 стадиони. През 2018 г. Русия разполага с 12. 

Само един от стадионите в Катар обаче е реконструиран. Всички останали са вдигнати от нулата, което коства повече от 6.5 милиарда долара на страната.

5. Едва второто Световно първенство в Азия

Катар има честта да бъде едва втората азиатска държава в историята, домакинствала престижния турнир. За първи път това се случва през 2002 г., когато той бива поверен на Япония и Южна Корея. 

Тогава обаче надпреварата бива белязана от редица скандали, поради обвинения в тенденциозни съдийски отсъждания в полза именно на южнокорейците. Случайно или не, тогава те постигат и най-големия си успех на този форум, стигайки до полуфиналите.

6. Най-малката страна-домакин на световни финали

Катар държи рекорда за най-малката страна-домакин в историята на световните финали по площ. Държавата е с размер от 11 571 km², което е 10 пъти по-малко от България. Населението там пък наброява 2,931 млн. жители - повече от два пъти по-малко от България. 

До момента този рекорд се държи от Уругвай в продължение на почти 100 години. През 1930 г. малката южноамериканска страна, с тогавашно население от около 2 млн. души, прави не мислимото, печелейки първото в историята Световно първенство.

7. Най-краткото Световно за последните 40 години

Дали рекорд, или антирекорд, насрочените срещи от Мондиала в Катар го правят най-краткия такъв в последните 40 години. 64 мача ще бъдат изиграни в рамките на 28 дни. Последният такъв беше през далечната 1978-а година в Аржентина. В него обаче участие взимат само 16 отбори, което е половината на настоящите.

8. Мондиал, белязан от хиляди жертви

Наред със забавните факти, е редно да се признаят и негативните такива. По данни на авторитетни източници, зад красивия облик на турнира се крие смъртта на хиляди работници, които не са издържали на нечовешката жега или други лоши условия на работа. 

Правителството на Катар признава, че от 2010 г. насам, в страната са починали над 15 000 чужденци, но твърди, че едва 39 от тях са загинали на работното си място и нито един от атмосферните условия. Независими информатори обаче твърдят, че поне 6500 от случаите са именно такива. Това предизвика протести от фенове на редица европейски и световни клубове.

9. Биричка за 100 евро?

Един лош факт за любителите на бирата. В Катар цената на едно подобно удоволствие ще надхвърли 100 евро. Причината за това е компромисът, който страната направи, разрешавайки консумацията на алкохол, която първоначално бе изрично забранена. Върху напитките ще бъде поставен "данък върху греха", който е и основната причина за скандалната цена.

10. Първото Световно първенство без Кралица Елизабет II 

Това издание на Световното първенство ще е първото без Кралицата на Великобритания  Елизабет II. Нейно величество почина на 96 години на 8-и септември 2022 г. Тя е родена на 21-и април 1926 г. - 4 години преди провеждането на първия Мондиал в историята.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички