България с жесток антирекорд на мондиала? 10 невероятни факти за световното първенство


България с жесток антирекорд на мондиала? 10 невероятни факти за световното първенство
Снимка: GettyImages

5848 0

Футбол, Световно първенство - истории без край. Любимият на стотици милиони, дори милиарди запалянковци турнир се завърна в Катар. Да, азиатската държава определено не е най-желаната страна-домакинка, но носи със себе си нещо ново, различно, което може да остави отпечатък в съзнанията на привържениците.

"Необикновен" е дума, която страхотно описва най-големия спортен форум. През историята си той бива съпровождан от редица незабравими събития, емоции и спомени и е еталон за факти - кой от кой по изумителен и невероятен.

Представяме 10 от най-невероятните факти, които най-вероятно не знаехте за световните първенства

1. Всички световни титли до момента да печелени от европейски или южноамерикански страни

От всички 7 континенти, едва 2 са имали честта да вдигнат заветния трофей. Това са Европа и Южна Америка. Стария континент може да се похвали с 12 титли, а южноамериканците 9. С оглед на моментните качества на отборите от останалите континенти, този факт трудно би могъл да се промени в Катар.

2. Бразилия не е пропускала класиране на мондиал

Бразилия е единствената страна, съумяла да се класира на всяко едно издание от турнира от самото му създаване (22). Тя е и държавата с най-много титли (5). Второто място в класацията делят Германия и Италия с по 4.

3. Да откажеш участие на единственото си Световно, защото не ти разрешават да играеш бос

През 1950 г. Индия се класира на първото си Световно първенство. Те обаче изглежда имат по-важни приоритети като това да играят боси. Разбира се, не получават разрешение от федерацията да го направят, което ги принуждава да откажат участие. Така, в историята си, държавата с близо 1.4 милиарда души население, никога не се е класирала на този форум.

4. Най-много голове в мач от световните финали

Четвърт финалите на Световното през 1954 г. съпоставят Австрия и Швейцария, която е домакин на първенството. Устремът на домакините обаче бива спрян от една от своите съседки Австрия. И то в какъв мач! Възпитаниците на Валтер Науш разбиват със 7:5 опонентите си за най-резултатния двубой в историята на надпреварата.

5. Най-бързият гол в историята

Най-бързото попадение в историята на турнира е дело на турския играч Хакан Шукюр. През 2002 г., в мач за третото място срещу домакина Южна Корея, той реализира в 11-ата секунда, 10.89 с точност.

6. България - най-много мачове без победа

Какво е една класация без България. Изненадващо или не и тук държим антирекорд. Страната е първа по последователни срещи без победа. От 1962 г. до 1994 г. родината записва най-много двубои без успех (17). През 1994 година обаче, България си го връща с лихвите на своите съперници, печелейки бронзовите отличия.

7. Най-посетеното Световно първенство

По официални данни най-посетеното Световно първенство е именно знаменитото за нас такова през 1994 г. в САЩ. Тогава, над 3.5 млн. запалянковци посещават страната, за да изживеят незабравими емоции и усетят отблизо величието на турнира. Според много специалисти обаче, съвсем скоро този рекорд може да бъде взет от Катар.

8. Най-посетеният мач

Рекордът за най-посетен мач от форума се държи от домакина през 1950 г. Бразилия и Уругвай. Тогава, във финала между двата тима на стадион "Маракана" официално присъстват близо 174 000 привърженици. По неофициални данни обаче числото надхвърля 200 000, което е истинска лудост.

9. Най-слабо посетеният мач

Този негативен рекорд записват в дебютното издание на турнира Румъния и Перу. През 1930 г. двете страни се радват на "солидната" подкрепа от 300 човека по трибуните.

10. Най-възрастният футболист на Световно първенство

Есам Ел-Хадари от Египет е най-старият играч, представял родината си на Световно първенство. Това се случва на последното такова - в Русия, когато стражът на възраст от 45 години и 161 дни, извежда страната си срещу Саудитска Арабия. Той има на сметката си 159 двубои с екипа на "фараоните".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички