Карим Бензема: От изваждането му от националния отбор на Франция до "Златна топка"


Карим Бензема: От изваждането му от националния отбор на Франция до "Златна топка"
Снимка: Getty Images

2764 0

Карим Бензема е вторият най-добър голмайстор и асистент на Реал Мадрид. Още в началото на кариерата си разбира, че талантът не е достатъчен и търси помощ , за да влезе във форма. Тази статия разказва историята на решимостта му да спечели най-желаната награда в света на футбола, както и за надеждите към него от страна на Франция за Световното първенство по футбол в Катар. 

Детството на Карим Бензема

Звездата на "кралете" е бил сдържано дете от френския град Лион, което обичало футбола и мечтаело да стане най-добрият нападател в света. Той стартира кариерата си в отбора от Лига 1 - Олимпик Лион, и постига една от детските си мечти, след като бе трансфериран в Реал Мадрид през 2009 г. Към октомври 2022 г. той все още играе за Лос Бланкос, постигайки много отличия и признания, като призът "Златна топка" е най-новата победа.

Майката на звездата е родена и израснала в Лион, докато баща му Хафид идва във Франция от Алжир. На 19 декември 1987 г. в Лион се ражда третият най-малък син от осемте им деца. Семейният дом беше близо до първия клуб на Карим, SC Bron Terraillon, където скаути виждат таланта му на осем годишна възраст. След това се присъединява към футболната академия на Лион през 2007 г. и се изкачва в различните категории до старшия отбор.

Престоят на знаменития играч в Лион е впечатляващ, отбелязвайки 43 гола в 112 изяви. Неговият най-силен сезон там е 2008-09 г., когато печели наградата за играч на годината в Лига 1, за това, че се превърна в голмайстор на първенството, наградата "Bravo" за това, че беше най-забележителният млад футболист в Европа, и бе номиниран от "France Football" за "Златна топка", в крайна сметка спечелена от Кристиано Роналдо.

Приказката наречена "Реал Мадрид"

Лион се съгласи да продаде талантливия нападател с Реал Мадрид за 41 милиона долара през юли 2009 г. По стечение на обстоятелствата Кристиано Роналдо също се присъедини към Лос Бланкос по същото време и Бензема живя в сянката му почти десетилетие, докато не напусна през 2018 г. за Ювентус. Други отличия, които той получи в Мадрид, включват:

  • 4 пъти шампиони на Ла Лига
  • 6 пъти победители в Шампионската лига на УЕФА
  • 2X победители в Купата на Краля
  • 4 пъти Френски играч на годината
  • 4 пъти Играч на сезона на Реал Мадрид
  • Победител в Pichichi Trophy
  • 4 пъти най-добър френски играч в чужбина

Национален отбор на Франция и голямата мечта за Световна купа

Бензема бе постоянна част от националния отбор на Франция от 2007 г., с изключение на периода на спиране между 2015 и 2020 г. Той е един от играчите с най-много мачове във френския национален отбор с 97 мача и 37 гола. Преди кариерата си при "трикольорите", Алжирската футболна федерация се обръща към него да представлява родната страна на баща му, но той отказва. Той е класиран за 5-ти голмайстор за националния отбор, като най-добър е Тиери Анри с 51 гола.

Скандали и съдебни дела застрашиха цялостното развитие на Бензема

Простъпки извън терена застрашиха кариерата и репутацията на Бензема. Неговите правни проблеми започнаха през 2010 г., когато френският телевизионен канал M6 съобщи, че Франк Рибери, Сидни Гову, Хатем Бен Арфа и нападателят са били разследвани за участие в склоняване на непълнолетни в нощен клуб в Париж. Той и Рибери бяха оправдани поради липса на достатъчно доказателства, че са знаели, че проститутките са непълнолетни.

През 2015 г. пък избухна нов скандал в който се твърдеше, че нападателят е участвал в изнудване на свой сънародник - Матийо Валбуена, заради неподходящо видео, заснето на мобилен телефон. Президентът на Френската футболна федерация, обяви отстраняването на Бензема от националния отбор на 10 декември 2015 г. В край на сметка футболистът бе признат за виновен през 2021 г., получи една година условна присъда и глоба от 87 хиляди долара.

Силното завръщане и очакванията за Катар 2022

Въпреки, че загуби правото да се състезава за Франция в продължение на шест години, нападателят се завърна през сезон 2020-21, отбелязвайки десет гола в шестнадесет мача. Той също така спечели Купата на Лигата на нациите на УЕФА и Играч на годината на УЕФА при мъжете и стана петият голмайстор на "трикольорите" за всички времена.

Невероятните изяви на Карим Бензема в последния сезон на клубно ниво в бонус с феноменалното представяне и себераздаване за Франция му заслужиха "Златна топка", като той стана вторият най-възрастен футболист печелил приза. Цялата страна ще впери поглед в селекцията на Дидие Дешан за Световното първенство по футбол, а на нападателя се пада честта да води атаката на "петлите" в опит да дублира Световната купа за Франция и да се окичи с още един от малкото медали, които отсъстват от витрината му. 

Контузията на Карим Бензема

Няма човек в света, който да не е забелязал дясната ръка на французина във всеки мач, в който той излиза да играе. Кутрето му е превързано с ластичен бинт, а причината за това е счупване, получено по време на игра през 2019 година. Тогава Бензема се сблъска с Марк Бартра от Реал Бетис в среща за първенството. Неколкократно е споделял, че, за да се оправи, трябва да се подложи на операция, която ще го изкара от терените за близо два месеца, а това е нещо, което амбициозният играч няма как да си позволи. 

* Всичко случващо се на Световното първенство по футбол в Катар следете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички